Uudenmaan ELY-keskus

Maanteiden 1002 ja 11039 parantaminen rakentamalla Skåldön silta, Raasepori, yleissuunnitelmassa on valittu vaihtoehto jatkosuunnitteluun

Jaa
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) laatii yleissuunnitelmaa maanteiden 1002 ja 11039 parantamisesta rakentamalla Skåldön silta. Jatkosuunnitteluun valittu vaihtoehto on nyt päätetty.
Havainnekuva Skåldön sillasta lännestä päin. Kuva WSP Finland Oy.
Havainnekuva Skåldön sillasta lännestä päin. Kuva WSP Finland Oy.

Yleissuunnittelua jatketaan suunnittelemalla silta itäisen linjausvaihtoehdon (VE1–Itä) mukaisesti. Valitussa vaihtoehdossa silta sijaitsee noin 50 metrin etäisyydellä nykyisen lauttareitin itäpuolella. Nykyinen tielinjaus siirtyy molemmilla rannoilla yhteensä noin 1,1 kilometrin matkalla. Nykyiset yksityisteiden ja Jomalvikintien liittymät maanteille 1002 ja 11039 suunnitellaan niin, että tiet liittyvät uudelle linjaukselle turvallisesti.

Yleissuunnitelmassa tarkasteltuja vaihtoehtoja itäisen siltalinjauksen lisäksi olivat sillan läntinen linjaus (VE1–Länsi) ja nykyisen lossin sähköistäminen (VE0+). Jatkosuunnitteluvaihtoehdon valinta tehtiin yleissuunnitelmassa laaditun vaihtoehtojen vaikutusten vertailun sekä yleisötilaisuuksissa ja kyselyissä saadun palautteen perusteella. Siltavaihtoehtojen etuina lossin sähköistämiseen verrattuna nähtiin odotusaikojen poistuminen, liikenteen sujuvoituminen sekä lossille kiirehtimisestä aiheutuvien vaaratilanteiden poistuminen.

Alustavan hankearvioinnin tulokset tukivat myös vahvasti siltavaihtoehtoa lossin sähköistämisen sijaan. Sillan yhteiskuntataloudellisen tehokkuuden todettiin olevan varsin hyvä. Väylänpitäjälle aiheutuvien lossin vuosittaisten sopimuskustannusten poistumisen lisäksi merkittäviä etuja olivat lautan odotus- ja matka-aikakustannusten poistuminen.

Rakentamiskustannusten kannalta siltavaihtoehdot olivat käytännössä samanarvoisia. Itäisen vaihtoehdon valintaa tukivat erityisesti vähäisemmät vaikutukset alueen nykyisille kiinteistöille ja pienemmät haitat asuinviihtyvyyteen. Läntinen siltalinjaus edellyttäisi enemmän melusuojausta tien sijoittuessa lähemmäksi nykyistä rakennuskantaa. Valittu vaihtoehto on myös kaavan mukainen, kun taas läntinen linjaus saattaisi edellyttää nykyisen kaavan tarkennusta. Vaikutukset luontoon ja maisemaan olivat itäisellä linjauksella hieman läntistä linjausta vähäisemmät. Itäinen linjaus voi hyödyntää paremmin maastonmuotoja ja se sijoittuu vähemmän Natura 2000 alueelle kuin läntinen linjaus.

Jatkosuunnitteluun valitusta vaihtoehdosta tehdään lain mukainen yleissuunnitelma.Valmis yleissuunnitelma asetetaan nähtäville 30 päivän ajaksi syksyllä 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uudenmaan ELY-keskus, projektipäällikkö Mari Ahonen,
puh. 0295 021 265, mari.ahonen@ely-keskus.fi


WSP Finland Oy, projektipäällikkö Risto Jounila,
puh. 044 758 7555, risto.jounila@wsp.com

Kuvat

Havainnekuva Skåldön sillasta lännestä päin. Kuva WSP Finland Oy.
Havainnekuva Skåldön sillasta lännestä päin. Kuva WSP Finland Oy.
Lataa
Havainnekuva sillasta etelästä päin. Kuva WSP Finland Oy.
Havainnekuva sillasta etelästä päin. Kuva WSP Finland Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

NTM-centralen i Nyland genomför kartläggningar av källor i områdena Första och Andra Stängselåsen29.5.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Nyland utreder källornas tillstånd och eventuella iståndsättningsbehov. Utredningsobjekten är områdena Första och Andra Stängselåsen i Hangö, Lojo, Sjundeå, Vichtis och Högfors. Terrängkartläggningar görs under sommaren och hösten 2023. Källor i naturtillstånd är sällsynta i södra Finland. Källorna har försvunnit eller förändrats särskilt till följd av dikning, men genom iståndsättning kan de återställas nära sitt naturtillstånd. Tack vare iståndsättningsåtgärderna för källorna har värdefulla arter möjlighet att återhämta sig. Sådana alltmer sällsynta arter är till exempel många orkidéer, såsom knottblomster och kärrknipprot. Utredningarna är en del av livsmiljöprogrammet Helmi som finansieras av miljöministeriet och där naturmiljöer iståndsätts. Vid iståndsättningarna kontaktas markägarna och de egentliga iståndsättningsarbetena utförs med markägarnas samtycke. Livsmiljöprogrammet Helmi (Miljöministeriet)

Uudenmaan ELY-keskus toteuttaa lähdekartoituksia Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän alueilla29.5.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Uudenmaan ELY-keskus selvittää lähteiden tilaa sekä niiden mahdollisia kunnostustarpeita. Selvityskohteina ovat Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän alueet Hangossa, Lohjalla, Siuntiossa, Vihdissä ja Karkkilassa. Maastokartoituksia tehdään kesän ja syksyn 2023 aikana. Luonnontilaiset lähteet ovat Etelä-Suomessa harvinaisia. Lähteet ovat hävinneet tai muuttuneet erityisesti ojituksen seurauksena, mutta kunnostuksilla niitä voidaan palauttaa lähelle luonnontilaa. Lähteiden kunnostustoimien ansiosta arvokkaalla lajistolla on mahdollisuus elpyä. Tällaisia harvinaistuneita lajeja ovat esimerkiksi monet kämmekät, kuten sääskenvalkku ja suoneidonvaippa. Selvitykset ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöohjelmaa, jossa kunnostetaan luonnonympäristöjä. Kunnostuksista ollaan yhteydessä maanomistajiin ja varsinaiset kunnostustyöt tehdään maanomistajien suostumuksella. Helmi-ohjelma (Ympäristöministeriö)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme