Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Maanteiden päällystys- ja tiemerkintätyöt alkavat pohjalaismaakunnissa lähiviikkoina

Jaa

Pohjalaismaakuntien tiestöllä alkavat päällystys- ja tiemerkintätyöt toukokuussa ja ne jatkuvat aina lokakuulle asti. Maanteitä päällystetään yhteensä tänä vuonna noin 222 kilometriä ja kevyenliikenteenväyliä noin 5 kilometriä. Lisäksi joissakin kohteissa tehdään myös tierakenteen ja kuivatuksen parantamista, mikä pidentää päällysteen elinkaarta. Tiemerkintätöitä tehdään päällystyskohteilla, minkä lisäksi kuluneita merkintöjä korjataan eri puolilla tiestöämme.

Maanteiden päällysteisiin ja tiemerkintöihin on alueellamme käytettävissä vuonna 2021 yhteensä noin 16 miljoonaa euroa sekä päällysteiden paikkauksiin noin 2,6 miljoonaa euroa.

– Vuonna 2020 päällysteisiin oli käytettävissä merkittävästi enemmän rahaa, sillä meillä oli käytössämme lisärahoitusta ja alhainen bitumihinta tehosti lisärahoituksen vaikuttavuutta, kertoo johtava tienpidon asiantuntija Marko Kantanen ELY-keskuksesta.  

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen liikennevastuualue toimii kolmen pohjalaismaakunnan alueella. Maantieverkon pituus on alueellamme yhteensä 8 625 kilometriä, josta päällystettyjä teitä on 6 024 kilometriä. Päällystetyistä teistä huonokuntoisia on noin 850 kilometriä.

Merkittävimmät päällystyskohteet vuonna 2021 ovat:

 • Vt 8, Karvat–Monå, n. 17 km
 • Kt 68, Ähtärinranta–Aro, n. 10 km
 • Mt 663, Idbäck–Karijoki, n. 13 km
 • Mt 748, Kruunupyy–Alaveteli, n. 18 km
 • Mt 750, Tunkkari–Räyrinki, n. 13 km
 • Mt 751, useat kohteet, n. 36 km
  • Kivijärvi–Räyrinki
  • Räyrinki–Sillanpää
  • Sillanpää–Polso
  • Polso–Halsua
  • Halsua–Marjusaari            
 • Mt 6750, Edsvik–Övermark, n. 18 km

Tänä kesänä tiestön päällystyskohteet hoitaa kaksi urakoitsijaa. Alueemme pohjoisosassa päällystää Asfalttikallio Oy ja eteläisen alueen päällystystöistä sekä koko alueen paikkaustöistä vastaa Peab Industri Oy. Lisäksi tiemerkinnät alueella hoitaa Hot Mix Oy Finland.

Maanteiden päällysteiden paikkaukset lisääntyvät ja menetelmät kehittyvät

Päällysteiden paikkaaminen maanteillä on lisääntynyt ja paikkausmenetelmät ovat kehittyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Paikkaamisen osuus päällysteiden ylläpidon kustannuksista on merkittävä.  

Päällysteen paikkaamisen yleisenä tavoitteena on pitää tien pinta liikenteen kannalta tyydyttävässä kunnossa ja samalla siirtää uudelleen päällystäminen myöhempään ajankohtaan. Yleisperiaatteena on, että vauriot kannattaa korjata ajoissa niiden ollessa vielä pieniä. 

Maanteiden päällysteiden paikkaustoimintaan sisältyy ura- ja reikäpaikkaukset. Laajamittainen ennakoiva reikäpaikkaustoiminta on aloitettu alueellamme maaliskuun alussa ja urapaikkaustyöt käynnistyvät toukokuussa. Lisäksi maanteiden päällysteiden yksittäisiä vaurioita korjataan läpi vuoden.  

Edeltävä talvi kohteli päällystettyä tieverkkoa aiempia vuosia helläkätisemmin, kun jatkuvia jäätymis-sulamisvaiheita ei ollut. Tästä huolimatta päällyste on monin paikoin elinkaarensa päässä, joten paikkaustoiminta tulee jatkumaan läpi vuoden. 

Osalla tieverkosta päällysteen kunto on niin heikko, ettei niitä kannata laajamittaisesti paikata. Tällöin tielle joudutaan asettamaan päällysteen kunnosta varoittavat liikennemerkit ja tarvittaessa alennettu nopeusrajoitus. Teiden kohtalona on joko odottaa vuoroaan uusintapäällystykselle tai muuttaminen sorapintaiseksi tieksi. Kyseisillä teillä paikataan liikennettä vaarantavat ja ajomukavuutta oleellisesti haittaavat päällystevauriot.  

Liiku turvallisesti tietyömaalla, sillä työmaa on myös työpaikka 

 • Hidasta vauhtia – näin turvaat omasi ja muiden turvallisuuden 
 • Varaudu poikkeuksellisiin liikennejärjestelyihin 
 • Ole kärsivällinen, ajoittaista jonoutumista ei voida välttää 
 • Ole valmis pysähtymään 
 • Noudata liikennemerkkejä 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Timo Kulmala
Projektipäällikkö
Puh. 040 542 7676
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Marko Kantanen
Johtava tienpidon asiantuntija
Puh. 050 351 2562
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen lausunnot Toholampi-Lestijärven ja Länsi- Toholammin tuulipuistojen YVA-ohjelmista (Keski-Pohjanmaa)27.4.2021 10:12:03 EEST | Tiedote

Wpd Finland suunnittelee 25 tuulivoimalasta koostuvaa Länsi-Toholammin tuulipuistoa sekä 49 tuulivoimalasta koostuvaa Toholampi-Lestijärven tuulipuistoa Toholammin ja Lestijärven kuntien alueille. Länsi-Toholammin hankealue sijoittuu Toholammin kunnan länsiosaan, lähimmillään vajaan 4 kilometrin etäisyydellä Toholammin keskustasta lounaaseen. Toholampi-Lestijärven tuulipuisto sijaitsee noin 8 kilometriä Toholammin keskustasta kaakkoon ja noin 7 kilometriä Lestijärven kirkonkylästä luoteeseen.

Översiktsplaneringen av riksväg 3 på avsnittet mellan Helsingby och Laihela fortsätter27.4.2021 08:59:55 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten gör upp en utredningsplan för riksväg 3 mellan Helsingby i Korsholm och Laihela. Utkastet till utredningsplan presenterades i mars vid ett virtuellt möte för allmänheten. Efter evenemanget erhölls rikligt med respons av invånarna, av vilka hälften understödde och hälften motsatte sig planen. På basis av responsen har projektets styrgrupp beslutat att ännu fler utredningar om eventuella nya lösningar, som stöder sig på den nuvarande vägsträckningen, ska göras under våren.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme