Satakunnan ELY-keskusSatakunnan ELY-keskus

Maaseudun laajakaistainvestointien haku on käynnistynyt

Jaa

Suomelle on myönnetty EU:n elpymisvaroista vähintään 16 miljoonan euron lisärahoitus maaseudun laajakaistahankkeisiin. Tukea voivat hakea esimerkiksi kyläyhdistykset tai muut yhdistykset, osuuskunnat, kunnat ja paikallisoperaattorit. Hankkeiden haku on nyt avautunut Hyrrä-asiointipalvelussa ja ensimmäinen hakujakso päättyy 14.6. Toinen hakujakso on 15.6.–30.9.2021.

Valokuituverkon saatavuus vaihtelee Satakunnan sisällä huomattavasti

Satakunnan ELY-keskus on tilannut selvityksen valokuituverkon saatavuudesta ja tarpeista maaseutualueilla. Selvityksen on toteuttanut Junnila Consulting Oy ja se valmistuu kokonaisuudessaan kesäkuun alussa.

- Selvityksestä ilmenee, että Pohjois-Satakunnassa on tällä hetkellä kattavin mahdollisuus liittyä valokuituverkkoon. Heikoin saatavuus on taas tällä hetkellä erityisesti Merikarvialla, Nakkilassa, Huittisissa ja Eurassa. Myös usean muun kunnan alueella on merkittäviä katvealueita. Laajakaistahankkeille olisi siis maakunnassa kyllä tilausta, maaseutuyksikön päällikkö Timo Pukkila kertoo.

Tuettavien yhteyksien on taattava vähintään 100 Mbit/s nopeudella toimiva yhteys. Nopeusvaatimus on nousemassa lähiaikoina, joten käytännössä rahoitettavilla hankkeilla nopeuden on hyvä olla 1 Gbit/s.

Näin haet rahoitusta laajakaistaan

Rahoituksella voi rakentaa kyläverkon eli tilaajayhteysverkon tarvittavine yhteysverkkoineen kylään tai kyläryhmiin. Pitkiä runkoverkkoja ei rahoiteta, joten rahoitettava hanke edellyttää valmista ja kapasiteetiltaan riittävää runkoverkkoa tai yhteistyötä runkoverkkoa rakentavien hankkeiden tai toimijoiden kanssa.

- Rahoituksella tuetaan alueita, joille valokuituverkon rakentaminen markkinavetoisesti ei ole mahdollista. Maatiloilla ja maaseutuyrityksillä on selkeä tarve nopeille ja kiinteille yhteyksille. Lisääntynyt etätyö ja vapaa-ajanvietto maaseutualueilla ovat niin ikään lisänneet tarvetta nopealle ja toimintavarmalle verkolle, Timo Pukkila toteaa

Hakemus tehdään Hyrrä-asiointipalvelussa. Laajakaistahankkeeseen voi saada 50 tai 70 prosenttia tukea hakijan liikevaihdosta riippuen. Tuki maksetaan jälkikäteen.
ELY-keskukset valitsevat rahoitettavat hankkeet valintajaksoittain, joista ensimmäiset ovat 20.5.–14.6.2021 ja 15.6.–30.9.2021. Valintajaksot ovat samat koko maassa.

Päätöksenteko alkaa arvioiden mukaan syksyllä

ELY-keskukset pisteyttävät valintajakson aikana saapuneet hakemukset valintaperusteita käyttäen ja valitsevat rahoitettavaksi ne hankkeet, jotka täyttävät valintaperusteet parhaiten.

- Elpymisvaroilla rahoitettaviin laajakaistainvestointeihin ei vaadita kuntarahoitusta, vaan niiden julkinen rahoitus tulee kokonaan EU:lta. Haasteena on niiden sitomisen aikataulu, sillä elpymisvaroista on tehtävä tukipäätökset tämän ja seuraavan vuoden aikana, maaseudun kehittämisen asiantuntija Raija Wessman toteaa.

Lisätietoa laajakaistainvestointien hausta: 
Ruokaviraston tiedote 21.5. Maaseudun laajalaistainvestointien haku on avautunut

Lisätietoa elpymisrahoituksesta: 
www.maaseutu.fi/elpymisrahoitus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle:

Maaseutuylitarkastaja Marianne Selkäinaho, maa- ja metsätalousministeriö
0295 162218
etunimi.sukunimi@mmm.fi

Ylitarkastaja Noora Pehkonen, Ruokavirasto
0295 204077
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lisätietoja tuenhakijalle Satakunnassa:

Maaseudun kehittämisen asiantuntija Raija Wessman, Satakunnan ELY-keskus
raija.wessman@ely-keskus.fi
0295 022 119

Maaseutuyksikön päällikkö Timo Pukkila, Satakunnan ELY-keskus
timo.pukkila@ely-keskus.fi
0295 022 115

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Maatalouden investointeihin tälle vuodelle 25 miljoonan euron lisärahoitus elpymisvaroista.9.9.2021 10:20:55 EEST | Tiedote

Lisärahoitus tulee käyttöön 15.8. päättyneen investointitukijakson, sekä myös vuoden viimeisen, 15.10. päättyvän tukijakson päätöksentekoon. 15.8. päättyneellä tukijaksolla elpymisvaroista avustusta haettiin yhteensä 8,3 miljoonaa euroa, josta Satakunnan osuus on 250 000 euroa. 15.10. päättyvälle tukijaksolle elpymisvaroja jää vielä runsaasti jaettavaksi.

Satakunnan elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymät ovat parantuneet10.5.2021 10:09:12 EEST | Tiedote

Kevään 2021 Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen arvioiden mukaan Satakunnan teollisuuden ja muun elinkeinoelämän lähiajan näkymät ovat varovaisen myönteiset. Maakunnassa investoidaan merkittävästi, mikä vahvistaa uskoa elinkeinoelämän näkymien paranemiseen. Myös työttömyyden arvioidaan alenevan seuraavan vuoden aikana. Katsauksen arviot on tuotettu maalis-huhtikuussa 2021. Tämän jälkeen on saatu Satakunnassa lukuisia positiivisia uutisia, jotka indikoivat talouden elpymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme