Kaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskus

Maaseudun tukiin ja viestintään muutoksia vuodenvaihteessa alkavalla CAP27-kaudella

Jaa
EU:n uusi ohjelmakausi CAP27 alkaa vuoden 2023 alusta. Lyhenne CAP tarkoittaa EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa. Alkava ohjelmakausi tuo mukanaan joitain muutoksia sekä maaseudun kehittämisen tukiin että viljelijätukiin. Lakivalmistelu on vielä kesken, mutta tavoitteena on saada tukihaut auki kevään 2023 aikana. Uudella ohjelmakaudella muutoksia tulee myös viestintäkanaviin ja verkostoitumiseen.
Maaseutu.fi-verkoston kuvituskuva. Kuvaa käytettäessä tulee mainita ©maaseutuverkosto
Maaseutu.fi-verkoston kuvituskuva. Kuvaa käytettäessä tulee mainita ©maaseutuverkosto

Viljelijätuet

Uuden kauden kotieläintuet tulevat hakuun jo alkuvuodesta Vipu-palvelun kautta. Pinta-alaperusteisten tukien osalta uutta on muun muassa kaikkia tiloja koskeva kasvipeitteisyysvelvoite ja viljelykierto sekä lannoitetasot. Viljelytoimenpiteitä seurataan jatkossa myös satelliittikuvien avulla (monitorointi). Viljelijöiden viestintäkanavana toimii uudella kaudella Vipu-mobiili, jonka kautta viljelijä saa ajantasaista tietoa tukiehtojen noudattamisesta. Vipu-mobiili on jo ladattavissa sovelluskaupoista. Vuodenvaihteen jälkeen tukia ei voi hakea enää paperilomakkeilla.

Ajantasainen tieto viljelijätuista löytyy Ruokaviraston sivulta, joka on hyvä ottaa seurantaan. 

Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Kaakkois-Suomen kuntien yhteistoiminta-alueet järjestävät viljelijöille kaksi infotilaisuutta tukijärjestelmän muutoksista. Ensimmäinen tilaisuus pidetään Teams-alustalla tiistaina 13.12. klo 9:30-12:00. Toinen tilaisuus toteutetaan alkuvuodesta. Tarkemmat tiedot ensimmäisestä tilaisuudesta löytyvät Kaakonkantrin verkkosivulta. 

Maaseudun kehittämisen tuet

Maaseudun kehittämisen tukiin kuuluvat hanke- ja yritystuet, rakennetuet, Neuvo sekä ei-tuotannolliset investoinnit. Näitä tukia ei voi hakea enää paperilomakkeilla vaan kaikki haku tapahtuu Hyrrä-palvelun kautta. Uutta on nykyistä suurempi painotus ympäristö- ja ilmastoystävällisiin toimenpiteisiin, joita edellytetään kaikissa tukimuodoissa. Ruokavirasto tiedottaa hakujen alkamisajankohdista myöhemmin.

Tarkemmat tiedot kehittämistukien muutoksista löytyvät Ruokaviraston sivulta, joka on hyvä ottaa seurantaan. 

Kaakkois-Suomen ELY-keskus järjestää koulutuksia maaseudun kehittämisen tuista keväällä 2023.

Viestintä ja verkostot

Alkavalla ohjelmakaudella Ruokavirasto jatkaa ensisijaisena tietolähteenä. Ruokavirasto.fi-sivustolta on saatavana kaikki ajantasainen, tiivistetty tieto maaseudun tuista.

Maaseutu.fi-sivusto uudistuu ilmeeltään ja rakenteeltaan vuoden alussa. Se toimii edelleen laajempana tietolähteenä tarjoten Ruokaviraston faktatiedon täydennykseksi muun muassa ohjeita ja materiaalia hankkeiden toteutukseen sekä esimerkkejä tukimahdollisuuksien käytöstä. Uutena sivustolle tulee alasivuina toteutettavat 15 aluesivua ELY-keskusalueiden mukaisesti. Alasivut toimivat maaseudun alueellisen tiedon ensisijaisena lähteenä CAP27-kaudella. Pääsivusto päivittyy alkuvuodesta ja aluesivut avataan myöhemmin kevään aikana. Kaakkois-Suomen aluesivujen osoitteeksi tulee maaseutu.fi/kaakkois-suomi.

Täysin uutena sivustona aloittaa maaseutuverkosto.fi, josta löytyy kaksi alasivustoa: maaseudun kehittämistukien saajille suunnattu Maaseutuverkosto sekä viljelijätukien saajille suunnattu AgriHubi. Nämä sivustot ovat verkostoitumisalustoja, joissa maaseudun toimijat voivat keskustella ryhmissä eri aiheista, etsiä osaamista tai hankkeita sekä seurata alueen tapahtumia. Sivustot ovat jo käytössä, joten niille voi rekisteröityä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Kaakkois-Suomen neljän Leader-ryhmän yhteinen viestintähanke KaakonKantri päättyy vuoden 2022 lopussa. KaakonKantri.fi-sivuston tulee korvaamaan edellä mainitut aluesivut maaseutu.fi-sivustolla. KaakonKantrin sivusto säilyy toistaiseksi tietolähteenä ohjelmakaudesta 2014-2020, ja sieltä löytyy muun muassa hankekartta ja loppuraportteja päättyneen kauden kehittämishankkeista. Sivustolle ei kuitenkaan päivitetä tietoa uudesta CAP27-kaudesta. Kaakkois-Suomen maaseudun tapahtumat voi KaakonKantrin tapahtumakalenterin sijaan ilmoittaa jatkossa maaseutuverkosto.fi-sivustolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Jyrki Pitkänen, Maaseutupalvelut -yksikön päällikkö, p. 0295 029 078, jyrki.pitkanen@ely-keskus.fi


- Viestintäosuuden osalta: Marjukka Hermonen, asiantuntija, p. 0295 029 303, marjukka.hermonen@ely-keskus.fi

Kuvat

Maaseutu.fi-verkoston kuvituskuva. Kuvaa käytettäessä tulee mainita ©maaseutuverkosto
Maaseutu.fi-verkoston kuvituskuva. Kuvaa käytettäessä tulee mainita ©maaseutuverkosto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, huhtikuu 202324.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli huhtikuun lopussa 13464 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä kasvoi kahden prosentin verran vuodentakaisesta. Kymenlaaksossa työttömiä oli prosentin verran vähemmän ja Etelä-Karjalassa viisi prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 huhtikuussa. Lomautettujen määrä kasvoi vuodentakaiseen verrattuna, mutta laski maaliskuusta. Uusia avoimia työpaikkoja oli huhtikuun aikana avoinna 2247, mikä on 31 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme