Etelä-Savon ELY-keskus

Maataloustukien peltovalvonnat alkoivat Etelä-Savossa

Jaa

Etelä-Savossa aloitettiin maatiloilla tehtävät peltotukien valvonnat koronapandemian takia jo toistamiseen poikkeusoloissa. Valvonta alkoi heinäkuun alussa viimeisen kylvöpäivämäärän (30.6.) jälkeen, jota on ollut mahdollista poikkeuksellisten sääolosuhteiden takia myöhästyttää.

Peltovalvoja pellolla tarkastamassa. Vapaa julkaistavaksi.
Peltovalvoja pellolla tarkastamassa. Vapaa julkaistavaksi.

- Aikaa eläin- ja peltovalvontojen tekemiseen on marraskuun puoliväliin, jonka jälkeen aloitetaan tukien maksaminen ennakoita lukuun ottamatta. Valvonnat pystytään hoitamaan normaaliajassa, kertoo Etelä-Savon ELY-keskuksen johtava asiantuntija Ritva Vaittinen. 

Valvontojen tarkoituksena on varmistaa, että maksetun tuen myöntämisen ja maksamisen edellytykset täyttyvät tilalla. Tukea hakevia tiloja Etelä-Savossa on 2265 kappaletta. Tilojen lukumäärä on vähentynyt noin 11 % johtuen siitä, että Joroinen ja Heinävesi ovat siirtyneet maakuntavaihdosten takia pois Etelä-Savosta. 

Peltovalvonta tehdään kolmelle prosentille tukea hakeneista tiloista 

Kokotilaa koskeva peltovalvonta tehdään noin 80 tilalle eli kolmelle prosentille peltotukia hakeneista tiloista. Valvonnassa on tavallisesti viisi prosenttia tiloista, mutta osuus on nyt pienempi EU:n komission asetusmuutosten takia. Muutos johtuu koronapandemiasta. Myös viime vuonna oli alennettu velvoite. Ruokavirasto valitsee maatiloja valvontaan sekä satunnaisesti että painottaen. Lisäksi ELY-keskus tekee kotieläintuotantoon liittyviä valvontoja myös alennetun kolmen prosentin velvoitteen mukaisesti noin 30 tilalla.

Vuonna 2020 erilaisiin maataloustukiin ja kasvintarkastuksiin liittyen tehtiin kaikkiaan noin 400 tilakäyntiä. Vuonna 2021 tilakäyntien kokonaismäärä tullee olemaan noin 300 kappaletta. Vuonna 2020 Etelä-Savossa maataloustukea maksettiin 63,4 miljoonaa euroa 2 520 tilalle. Kuluvana vuonna tukea saavia tiloja tullee olemaan noin 2 300 kappaletta ja tukimäärä noin 60 miljoonaa euroa.  

Peltovalvontakäynnillä tarkastetaan pinta-aloja ja asiakirjoja 

Kesän peltovalvontakäynnillä tarkastaja toteaa viljelykasvit sekä niiden pinta-alat ja tarkastaa, että tilalla on noudatettu tukiehtoja. Tukiehtojen noudattamista tarkastetaan myös asiakirjoista, joista tarkastetaan ainoastaan lohkojen hallintaan liittyvät vuokrasopimukset, vuoden 2021 viljelysuunnitelma ja rehukirjanpito. Muut asiakirjat tarkastetaan myöhemmin toimistotyönä ELY-keskuksessa. Peltovalvoja tarkastaamaastossa muun muassa vesistöjen varrella olevia suojakaistoja ja mittaa pinta-aloja.

Turvallisuus huomioidaan tarkastuskäynneillä 

Koronapandemian vuoksi kaikista valvontakäynneistä ilmoitetaan etukäteen. Eläintukien valvonnoista ilmoitetaan enintään 48 tuntia ja peltovalvonnoista 14 vuorokautta ennen tarkastusta. Valvonnasta ilmoitetaan soittamalla.  

Koronatilanteen takia lähikontakteja pyritään edelleen välttämään. Peltovalvonnat suoritetaan pääosin maastokäynteinä lohkoilla. Joidenkin tukiehtojen tarkastaminen edellyttää kuitenkin käyntiä tilakeskuksessa tai sen läheisyydessä, kuten lantalassa tai kasvinsuojeluaineiden ja rehujen varastointitiloissa. Jos tarkastusta ei voida suorittaa turvallisesti, vaatimuksen toteamiseksi on mahdollista lähettää sähköpostitse esimerkiksi asiakirja tai kuva.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija Ritva Vaittinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4101, ritva.vaittinen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Peltovalvoja pellolla tarkastamassa. Vapaa julkaistavaksi.
Peltovalvoja pellolla tarkastamassa. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Koulujen lukukauden päättyminen lisäsi työttömyyttä kesäkuussa Etelä-Savossa27.7.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa työ- ja elinkeinotoimistossa sekä työllisyyden kuntakokeiluissa oli työttömiä työnhakijoita kesäkuun lopussa 6 148. Määrä oli 2 200 pienempi kuin vuosi sitten, valtaosin lomautusten vähenemisen takia. Toukokuusta kesäkuuhun työttömien määrä nousi noin 200:lla. Koulujen lukukausi päättyi kesäkuun puolella ja tuolloin tuli työttömäksi sekä opiskelun päättäneitä että koulujen henkilöstöä, mm. noin 100 opettajaa.

Sinilevähavaintoja tehdään Etelä-Savossa tasaiseen tahtiin8.7.2021 14:07:28 EEST | Tiedote

Kahden edellisen viikon aikana helteet ovat jatkuneet Etelä-Savossa, mikä on suotuisaa sinileväkukintojen esiintymiselle. Yleisöilmoituksia lievistä sinileväesiintymistä on tehty ELY-keskukselle ja JärviWiki-sivustolle tasaisesti eri puolilta maakuntaa. Ilmoitusten määrässä näkyy hellejakson suotuisat vaikutukset sinilevän esiintymiseen, mutta määrät eivät silti ole erityisen poikkeuksellisia ajankohtaan nähden.

Juhannusviikon levätilanne Etelä-Savossa on yleisesti melko rauhallinen, mutta sinilevämäärät lisääntymässä24.6.2021 14:51:39 EEST | Tiedote

Sinileväesiintymien määrä Etelä-Savon vesistöissä on yleisesti vielä melko vähäinen. Levähavaintojen ja yleisöilmoitusten määrä on kuitenkin kasvanut loppuviikkoa kohden. Runsaita sinileväesiintymiä on tavattu tietyissä osissa suuria vesistöjä kuten Saimaalla Haukivedellä ja Puruvedellä. Lähes joka toisella levähavaintoverkon havaintoasemalla oli havaittavissa sinilevää.

Lomautettuja Etelä-Savossa viidesosa vuodentakaisesta22.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa oli toukokuun lopussa työttömänä 5 970 henkilöä lomautetut mukaan lukien. Työttömien määrä on lähes 2 900 henkilöä vuodentakaista pienempi. Lomautettujen määrä on laskenut huomattavasti vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Lomautettuja oli toukokuun lopussa 500 eli 2 300 henkilöä vähemmän kuin vuosi sitten. Koko maassa lomautettuja oli 41 200. Määrä on laskenut neljäsosaan vuodentakaisesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme