Maataloustukien peltovalvonnat alkoivat Etelä-Savossa

- Aikaa eläin- ja peltovalvontojen tekemiseen on marraskuun puoliväliin, jonka jälkeen aloitetaan tukien maksaminen ennakoita lukuun ottamatta. Valvonnat pystytään hoitamaan normaaliajassa, kertoo Etelä-Savon ELY-keskuksen johtava asiantuntija Ritva Vaittinen.
Valvontojen tarkoituksena on varmistaa, että maksetun tuen myöntämisen ja maksamisen edellytykset täyttyvät tilalla. Tukea hakevia tiloja Etelä-Savossa on 2265 kappaletta. Tilojen lukumäärä on vähentynyt noin 11 % johtuen siitä, että Joroinen ja Heinävesi ovat siirtyneet maakuntavaihdosten takia pois Etelä-Savosta.
Peltovalvonta tehdään kolmelle prosentille tukea hakeneista tiloista
Kokotilaa koskeva peltovalvonta tehdään noin 80 tilalle eli kolmelle prosentille peltotukia hakeneista tiloista. Valvonnassa on tavallisesti viisi prosenttia tiloista, mutta osuus on nyt pienempi EU:n komission asetusmuutosten takia. Muutos johtuu koronapandemiasta. Myös viime vuonna oli alennettu velvoite. Ruokavirasto valitsee maatiloja valvontaan sekä satunnaisesti että painottaen. Lisäksi ELY-keskus tekee kotieläintuotantoon liittyviä valvontoja myös alennetun kolmen prosentin velvoitteen mukaisesti noin 30 tilalla.
Vuonna 2020 erilaisiin maataloustukiin ja kasvintarkastuksiin liittyen tehtiin kaikkiaan noin 400 tilakäyntiä. Vuonna 2021 tilakäyntien kokonaismäärä tullee olemaan noin 300 kappaletta. Vuonna 2020 Etelä-Savossa maataloustukea maksettiin 63,4 miljoonaa euroa 2 520 tilalle. Kuluvana vuonna tukea saavia tiloja tullee olemaan noin 2 300 kappaletta ja tukimäärä noin 60 miljoonaa euroa.
Peltovalvontakäynnillä tarkastetaan pinta-aloja ja asiakirjoja
Kesän peltovalvontakäynnillä tarkastaja toteaa viljelykasvit sekä niiden pinta-alat ja tarkastaa, että tilalla on noudatettu tukiehtoja. Tukiehtojen noudattamista tarkastetaan myös asiakirjoista, joista tarkastetaan ainoastaan lohkojen hallintaan liittyvät vuokrasopimukset, vuoden 2021 viljelysuunnitelma ja rehukirjanpito. Muut asiakirjat tarkastetaan myöhemmin toimistotyönä ELY-keskuksessa. Peltovalvoja tarkastaamaastossa muun muassa vesistöjen varrella olevia suojakaistoja ja mittaa pinta-aloja.
Turvallisuus huomioidaan tarkastuskäynneillä
Koronapandemian vuoksi kaikista valvontakäynneistä ilmoitetaan etukäteen. Eläintukien valvonnoista ilmoitetaan enintään 48 tuntia ja peltovalvonnoista 14 vuorokautta ennen tarkastusta. Valvonnasta ilmoitetaan soittamalla.
Koronatilanteen takia lähikontakteja pyritään edelleen välttämään. Peltovalvonnat suoritetaan pääosin maastokäynteinä lohkoilla. Joidenkin tukiehtojen tarkastaminen edellyttää kuitenkin käyntiä tilakeskuksessa tai sen läheisyydessä, kuten lantalassa tai kasvinsuojeluaineiden ja rehujen varastointitiloissa. Jos tarkastusta ei voida suorittaa turvallisesti, vaatimuksen toteamiseksi on mahdollista lähettää sähköpostitse esimerkiksi asiakirja tai kuva.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtava asiantuntija Ritva Vaittinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4101, ritva.vaittinen(at)ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme