Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maatilan peltojen hiilivirtojen kokonaisuus näkyväksi uuden laskurin avulla – tavoitteena lisätä hiilensidontaa ja pienentää satokohtaisia ilmastovaikutuksia

Jaa
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK julkaisi heinäkuun alussa jäsentensä käyttöön Maatilan hiililaskurin, joka on ollut jo noin 600 tilan käytössä. Laskuri osoittaa, että lyhytaikaisiin varastoihin eli satoon ja kasvintähteisiin sitoutuu merkittäviä määriä hiilidioksidia. Näillä määrillä on suuri vaikutus maatilan hiilitasetarkasteluun sekä siihen, kuinka viljelijät voivat suunnitella toimiaan ja muuttaa niitä ilmastoystävällisempään suuntaan. Tällä hetkellä lyhytaikaisia hiilivarastoja ei kuitenkaan kansallisissa laskentasäännöissä oteta huomioon. MTK:n kyselyn mukaan valtaosa viljelijöistä haluaa kehittää toimintaansa jatkuvasti ympäristöystävällisempään suuntaan.

MTK:n Maatilan hiililaskuri arvioi maaperään sitoutuvan hiilen lisäksi lyhytaikaisiin varastoihin eli kasvintähteisiin ja satoon sitoutuvan hiilen määrää. Tämä on laskurin erityisominaisuus, sillä tätä ei ole aiemmin päästy laskurien avulla tarkastelemaan tilatasolla. Laskurin tarkoitus on saada esille satotasojen yhteys ilmastovaikutukseen ja hiilensidontaan. Satotasoja tarkkailemalla ja niitä nostamalla pystytään pienentämään kilokohtaisia ilmastovaikutuksia sitomalla enemmän hiilidioksidia kasvustoon ja maahan suhteessa päästöihin ja tuottamalla enemmän ruokaa pienemmällä alalla. Viljelykierroille jää tilaa ja osa lohkoista voidaan jättää luonnon monimuotoisuuden hoitoon ja kasvukunnon vahvistumiseen.

Käytännössä ilmastoteot tarkoittavat usein satotasojen kasvattamista paikkakohtaisilla viljelymenetelmillä. Satotasoihin keskittymällä huonosti tuottavat pellot pystytään tunnistamaan tehokkaammin, jotta niitä voidaan hoitaa aiempaa paremmintai siirtää muuhun ilmastolle edullisempaan käyttöön.Kun pelto tuottaa heikosti satoa, maaperä voi olla huonossa kunnossa. Sitä voidaan hoitaa vahvan juuriston avulla. Pelto voidaan siirtää esimerkiksi monimuotoiselle kesannolle tai nurmelle, tämän avulla maaperä saadaan muutamien vuosien aikana jälleen tuottavaan kuntoon.

”Tällä hetkellä satoon sitoutuvaa hiiltä ei huomioida maatilan hiilitaseessa, koska se syödään ja kulutettaessa hiili vapautuu takaisin ilmakehään. Sato on osa maatilatason hiilivirtoja ja se tulisi huomioida myös laskennassa. Haluamme maatilojen hiilivirtojen laskentaan mukaan korjatun sadon ja pellolle jäävän kasvinjätteen biomassat kokonaisuudessaan, jotta voimme laskea fotosynteesissä sidotun hiilidioksidin suhteessa maaperän päästöihin. Maatilan hiilivirtojen kokonaiskuva ja sen mukainen laskentaperiaate ovat välttämättömiä, kun kehitämme resurssitehokasta ja ilmastokestävää ruuantuotantoa, jossa voidaan tuottaa enemmän ruokaa pienemmällä pinta-alalla.”, sanoo MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola.

Maatilan hiililaskurin avulla pyritään edistämään maatilojen peltojen hiilensidontaan liittyvää keskustelua. Ratkaisuja tarvitaan kannustimien, päästöraportoinnin sekä tutkimuksen osalta, jotta peltojen hiilensidontaa ja ruuantuotannon ilmastokestävyyttä voidaan laajamittaisesti todentaa ja parantaa.

Laskurin tärkein ominaisuus viljelijälle on sen tuottama kokonaiskuva: mistä maatilan hiilipäästöt ja sidonta (hiilidioksidiekvivalentteina) koostuvat ja mitkä ovat niiden suhteet toisiinsa. Syöttämällä erilaisia satotasoja viljelijä voi kokeilla, miten ne muuttavat hiilensidontaa. Tällä hetkellä laskurilla voi testata, miten satotasot, tietyt kasvilajit, hehtaari- tai lypsykarjamäärät ja tukialue vaikuttavat maatilan hiilivirtoihin. Viljelijälle voi olla kiinnostavaa verrata esimerkiksi tämän vuoden sadon sidontaa ja päästöjä edelliseen vuoteen.

Laskuri soveltuu parhaiten vilja- ja lypsykarjatilojen käyttöön, mutta on osin sovellettavissa myös muille tiloille. Laskuri on vielä karkea ja sitä on myöhemmin tarkoitus päivittää esimerkiksi useammille kasvilajeille. MTK tilasi laskurin toimeksiantona ProAgria Keskusten Liitolta.

MTK:n teettämän viimekesäisen ympäristöluotain-kyselyn mukaan 88 % viljelijöistä on kiinnostunut maa- ja metsätalouden vaikutuksista ympäristöön ja 84 % on pyrkinyt kehittämään toimintaansa jatkuvasti ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan. Tilatason ilmastotoimien kärjessä on viljelykierto monivuotisilla kasveilla, vähennetty maanmuokkaus sekä uusiutuvan energian käyttö tilalla. Lisäksi hiilensidontayksikköjen tuottaminen ja kaupankäynti kiinnostaa selvästi enemmän kuin pari vuotta sitten. Yli puolet viljelijöistä koki syyllisyyttä siitä, miten maatalouden ympäristöasioita käsitellään julkisuudessa. Kyselyyn vastasi yli 900 MTK:n viljelijäjäsentä.

 

Lisätiedot

Liisa Pietola, ympäristöjohtaja

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto, MTK

+35820 413 2434

+35850 438 4014

 

Maarit Kari, johtava asiantuntija; Energiatehokkuus, energiavarat ja -ratkaisut

ProAgria Keskusten Liitto

0405366411

Usein kysytyt kysymykset osoitteesta www.mtk.fi/hiililaskuri. Viljelijät voivat kokeilla laskuria MTK:n jäsenpalvelussa, Oivassa.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote

EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.

Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote

Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.

METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.

Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote

Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye