Folkhälsan

Maiju Björkqvist vinner Queen Silvia Nursing Award i Finland 2018

Dela

28-åriga sjukskötarstuderanden Maiju Björkqvist är årets vinnare av Queen Silvia Nursing Award-stipendiet för sin idé om ett sysselsättningsrum för personer med minnessjukdom.

Maiju Björkqvist
Maiju Björkqvist

Hennes idé handlar om att införa ett aktivitetsrum på vårdenheter för personer med minnessjukdom för att motverka inaktivitet, rastlöshet och en känsla av begränsning.

Priset delas varje år ut till en sjukskötarstunderande med en idé som kan förbättra vård och omsorg av äldre. Idétävlingen ordnas av organisationen Swedish Care International med målet att skapa attraktivitet, kreativitet och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.

Stipendiet omfattar 6000 euro samt hos finska och internationella partners inom vård- och omsorgssektorn.

- Min idé är alltså ett rum på en enhet för personer med demenssjukdom som är fyllt med vardagliga säkra prylar som får flyttas och organiseras. I rummet spelas musik och naturljud, inredningen är estetisk och harmonisk. På detta sätt kan man trygga aktiviteter och angenäma sysselsättningar dagligen utgående från personens villkor. Idén främjar den minnessjukas livskvalitet och delaktighet, säger Björkqvist

Juryn motivering lyder: ”Denna idé är i all sin enkelhet en värdig efterföljare till de tekniska lösningar som lyfts fram under gångna år för att utveckla äldre- och demensvården. Maijus idé stöder på ett respektfullt sätt självbestämmanderätten och rätten till sysselsättning hos personer med minnessjukdom. Juryns bedömning är att Maiju och hennes idé grundar sig i positiv psykologi och personcentrering.”

Juryn önskar att Björkqvist under sin praktik utvecklar och implementerar sin idé hos samarbetsparterna.

Maiju Björkqvist är utbildad närvårdare och har arbetat inom den psykiatriska specialsjukvården. Hon är tredje årets sjukskötarstuderande vid Vaasan Ammattikorkeakoulu och avlägger sin examen som flerforms studier vid sidan om arbetet.

Hon kommer under våren 2019 att motta en utmärkelse från Hennes Majestät Drottning Silvia tillsammans med stipendiater från Sverige, Polen och Tyskland.

Stipendiet har grundats av Swedish Care International & Forum for Elderly Care och har möjliggjort genom samarbete med Folkhälsan Välfärd som är huvudpartner i Finland, samt samarbete med och stöd av: Hugo & Maria Winbergs stiftelse, Konstsamfundet, Color4care, Elisa, Essity, Nordnet, Sjuksköterskeföreningen i Finland rf samt Sairaanhoitajaliitto.

Om stipendiet

Queen Silvia Nursing Award grundades 2013 av Swedish Care International. Stipendiet erbjuds idag i ytterligare tre länder: Sverige, Polen och Tyskland. I Finland har stipendiet funnits sedan 2014 och varje år ansöker sjukskötarstudenter runtom i landet med idéer som kan förbättra och utveckla äldre- och demensvården.
Kontakter

För mer information kontakta:

Dora Sarpaneva
dora.sarpaneva@folkhalsan.fi
+358 44-488 3044

Bilder

Maiju Björkqvist
Maiju Björkqvist
Ladda ned bild

Länkar

Om

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Följ Folkhälsan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkhälsan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum