Museovirasto

Majakkalaiva Kemi palaa Kotkaan – restaurointi jatkuu sisätilojen kunnostuksella

Jaa

Suomen viimeinen käytössä ollut majakkalaiva Kemi palaa telakalta Kotkaan. Suomen merimuseon kokoelmaan kuuluva majakkalaiva Kemi on ollut alkuvuoden ajan Viaporin Telakka ry:n telakalla Suomenlinnassa. Nyt aluksen runko on kunnostettu ja alus on saanut lisää elinvuosia. Sään salliessa Kemi hinataan Helsingistä Kotkaan 15.–16.7. ja se saapuu Merikeskus Vellamon laituriin perjantaina 16.7. aamulla. Yleisölle majakkalaiva Kemi on tarkoitus avata keväällä 2022.

Majakkalaiva Kemi telakoinnin jälkeen kesäkuussa 2021. Kuva: Päivi Lepistö. Suomen merimuseo.
Majakkalaiva Kemi telakoinnin jälkeen kesäkuussa 2021. Kuva: Päivi Lepistö. Suomen merimuseo.

Telakkaa vaativat kunnostustyöt on nyt tehty, ja majakkalaiva Kemi hinataan Helsingistä Kotkan Kantasatamaan. Telakalla Suomenlinnassa kunnostettiin 120-vuotiaan majakkalaivan runkoa. Keskeisimpiä rungon metallikorjauksia ovat olleet runkolevytyksen syöpymien korjaukset ja kölitukkien uusiminen. Lisäksi alus on pintakäsitelty kauttaaltaan sisä- ja ulkopuolelta.

Telakalla aluksen pilssistä poistettiin sinne 1980-luvulla valettu betoni ja ajan kuluessa syntynyt ruoste. Tällöin runkolevytyksessä havaittiin enemmän iän tuomaa vauriota kuin ennen kunnostusta tehdyissä kuntokartoituksissa oli nähty. Levytystä korjattiin vaihtamalla uutta levytystä isompiin vaurioalueisiin ja pienet syöpymät korjattiin pistehitsauksella. Aluksen kuudestakymmenestä kölitukista neljäkymmentä osoittautui huonokuntoisiksi ja vaihdettiin.

Runkotöiden lisäksi telakalla kunnostettiin ja maalattiin aluksen kansirakenteita ja korjattiin muun muassa majakan rungon ja aluksen konehuoneessa sijaitsevan höyrykattilan tukirakenteita. Aluksen masto ja siihen liittyvä takilointi vaijereineen uusittiin.

Museolaivan säilyttäminen on pitkäjänteistä työtä

Majakkalaiva Kemin restaurointi ja avaaminen yleisölle on mahdollista hallituksen lisätalousarviosta Museovirastolle myöntämän rahoituksen turvin. Laaja restaurointi on vaatinut moninaista taustatyötä arkistotutkimuksesta materiaalianalyyseihin.

”Laivan kaltainen kelluva museoesine eri materiaaleineen on altis jatkuvasti muuttuville olosuhteille, ja säilyttämisen haastetta pyritään hoitamaan pitkäjänteisellä työllä. Tavoitteena on, että Museoviraston kelluvat museoalukset telakoidaan noin kymmenen vuoden välein ja muuta ylläpitoa tehdään säännöllisesti korjausvelkaa kasvattamatta”, kertoo erikoisasiantuntija Päivi Eronen Museovirastosta.

Majakkalaiva Kemin palattua Kotkaan työt jatkuvat. Ennen aluksen avaamista yleisölle Suomen kansallismuseon museo- ja nähtävyyskohteena ovat edessä muun muassa LVIS- ja sähkötyöt, sisätilojen pintakäsittely ja näyttelyn rakentaminen. Samalla majakkalaivaan palautetaan sen tärkein osa, Kotkassa kunnostettu majakan loisto.

Kunnostuksen jälkeen Suomen merimuseon aluksiin kuuluva majakkalaiva on tarkoitus avata yleisölle Kotkassa, Merikeskus Vellamon laiturissa. Suomen merimuseo on osa Suomen kansallismuseon museoperhettä.

Mediakuvat

Aiemmat tiedotteet

https://www.museovirasto.fi/fi/ajankohtaista/majakkalaiva-kemi-restauroidaan-nayttelykohteeksi

Majakkalaiva Kemi – Historiaselvitys: https://www.museovirasto.fi/fi/ajankohtaista/kattava-selvitys-majakkalaiva-kemin-historiasta-on-valmistunut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen, Suomen merimuseo, erik.tirkkonen@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6494 

Kuvat

Majakkalaiva Kemi telakoinnin jälkeen kesäkuussa 2021. Kuva: Päivi Lepistö. Suomen merimuseo.
Majakkalaiva Kemi telakoinnin jälkeen kesäkuussa 2021. Kuva: Päivi Lepistö. Suomen merimuseo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museovirasto mukana varmistamassa kulttuuriperintöalan eurooppalaista osaamista ja taitoja17.6.2021 14:00:05 EEST | Tiedote

Museovirasto on Suomen edustajana mukana vuoden 2021 alussa käynnistyneessä kansainvälisessä CHARTER-hankkeessa, jossa laaditaan kulttuuriperintöalalle pitkäkestoinen ja kattava osaamisstrategia. Yhteisen eurooppalaisen strategiatyön tavoitteena on varmistaa kulttuuriperintöalan riittävä osaaminen, jotta ala kykenee myös jatkossa vastaamaan ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin tarpeisiin.

Museotilastot 2020 julkaistu - museokäyntien määrä väheni koronavuotena15.6.2021 14:04:08 EEST | Tiedote

Museovirasto on julkaissut Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden toimintaa, henkilöstöä ja taloutta koskevat tilastotiedot vuodelta 2020. Tilastohaku ja avoimena tietona julkaistut tilastotaulukot vuosilta 2007–2020 ovat käytettävissä Museotilasto.fi-verkkopalvelussa. Tulevan syksyn aikana sivustolla julkaistaan myös aineiston pohjalta tehtyjä Tilastokortteja, joissa analysoidaan lukuja tarkemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme