Majakkalaiva Kemi palaa Kotkaan – restaurointi jatkuu sisätilojen kunnostuksella

Telakkaa vaativat kunnostustyöt on nyt tehty, ja majakkalaiva Kemi hinataan Helsingistä Kotkan Kantasatamaan. Telakalla Suomenlinnassa kunnostettiin 120-vuotiaan majakkalaivan runkoa. Keskeisimpiä rungon metallikorjauksia ovat olleet runkolevytyksen syöpymien korjaukset ja kölitukkien uusiminen. Lisäksi alus on pintakäsitelty kauttaaltaan sisä- ja ulkopuolelta.
Telakalla aluksen pilssistä poistettiin sinne 1980-luvulla valettu betoni ja ajan kuluessa syntynyt ruoste. Tällöin runkolevytyksessä havaittiin enemmän iän tuomaa vauriota kuin ennen kunnostusta tehdyissä kuntokartoituksissa oli nähty. Levytystä korjattiin vaihtamalla uutta levytystä isompiin vaurioalueisiin ja pienet syöpymät korjattiin pistehitsauksella. Aluksen kuudestakymmenestä kölitukista neljäkymmentä osoittautui huonokuntoisiksi ja vaihdettiin.
Runkotöiden lisäksi telakalla kunnostettiin ja maalattiin aluksen kansirakenteita ja korjattiin muun muassa majakan rungon ja aluksen konehuoneessa sijaitsevan höyrykattilan tukirakenteita. Aluksen masto ja siihen liittyvä takilointi vaijereineen uusittiin.
Museolaivan säilyttäminen on pitkäjänteistä työtä
Majakkalaiva Kemin restaurointi ja avaaminen yleisölle on mahdollista hallituksen lisätalousarviosta Museovirastolle myöntämän rahoituksen turvin. Laaja restaurointi on vaatinut moninaista taustatyötä arkistotutkimuksesta materiaalianalyyseihin.
”Laivan kaltainen kelluva museoesine eri materiaaleineen on altis jatkuvasti muuttuville olosuhteille, ja säilyttämisen haastetta pyritään hoitamaan pitkäjänteisellä työllä. Tavoitteena on, että Museoviraston kelluvat museoalukset telakoidaan noin kymmenen vuoden välein ja muuta ylläpitoa tehdään säännöllisesti korjausvelkaa kasvattamatta”, kertoo erikoisasiantuntija Päivi Eronen Museovirastosta.
Majakkalaiva Kemin palattua Kotkaan työt jatkuvat. Ennen aluksen avaamista yleisölle Suomen kansallismuseon museo- ja nähtävyyskohteena ovat edessä muun muassa LVIS- ja sähkötyöt, sisätilojen pintakäsittely ja näyttelyn rakentaminen. Samalla majakkalaivaan palautetaan sen tärkein osa, Kotkassa kunnostettu majakan loisto.
Kunnostuksen jälkeen Suomen merimuseon aluksiin kuuluva majakkalaiva on tarkoitus avata yleisölle Kotkassa, Merikeskus Vellamon laiturissa. Suomen merimuseo on osa Suomen kansallismuseon museoperhettä.
Mediakuvat
Aiemmat tiedotteet
https://www.museovirasto.fi/fi/ajankohtaista/majakkalaiva-kemi-restauroidaan-nayttelykohteeksi
Majakkalaiva Kemi – Historiaselvitys: https://www.museovirasto.fi/fi/ajankohtaista/kattava-selvitys-majakkalaiva-kemin-historiasta-on-valmistunut
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen, Suomen merimuseo, erik.tirkkonen@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6494
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme