Museovirasto

Majakkalaiva Kemin mittava restaurointihanke valmistuu – avautuu yleisölle Kotkassa

Jaa
Suomen merimuseon kokoelmaan kuuluva majakkalaiva Kemi on kolmivuotisen restaurointihankkeen aikana kunnostettu kauttaaltaan. Suomen viimeinen käytössä ollut majakkalaiva on saanut lisää elinvuosia ja voidaan jälleen avata juhannuksen 2022 jälkeen myös yleisölle.
Majakkalaiva Kemi Suomen merimuseon laiturissa valmiina yleisön nähtäväksi. Kuva: Johanna Aartomaa, Museovirasto.
Majakkalaiva Kemi Suomen merimuseon laiturissa valmiina yleisön nähtäväksi. Kuva: Johanna Aartomaa, Museovirasto.

Majakkalaiva Kemi oli käytössä vuosina 1901–1974. Vuodesta 1960 lähtien se oli Suomen ainoa toiminnassa oleva majakkalaiva. Alus poistettiin käytöstä uuden pohjamajakan tieltä vuonna 1974 ja samalla jäi historiaan majakka-alusten aika maassamme.

M/A Kemin kulttuurihistoriallinen arvo ymmärrettiin suureksi, sillä siihen työhistorian aikana tehdyt tekniset uudistukset ja korjaukset eivät olleet mainittavasti rikkoneet aluksen alkuperäisasua. Niinpä kelluvista majakoistamme viimeinen päätettiin säilyttää museoaluksena. Varsinainen museokunnostus alukselle tehtiin kuitenkin vasta vuosina 1986–1988. Sen jälkeen alus oli avoinna yleisölle Hylkysaaressa vuodet 1989–2003. Museoaikaisia telakointeja alukselle on tehty kaksi: vuosina 1995 ja 2004–2007.

Kunto ja vaiheet selvitettiin ennen restaurointia

Restauroinnin suunnittelun pohjaksi tehtiin useita tutkimuksia ja selvityksiä. Kemin käytön aikaiset muutokset sekä korjaukset selvitettiin laajalla laivahistoriaselvityksellä, jossa tutkittiin laivan rakentamista ja käyttöä sekä sen restaurointi- ja muutosvaiheet. Kattava tutkimukseen ja arkistolähteisiin perustuva tieto niin aluksen historiallisista kerrostumista kuin vanhan aluksen materiaaleista ja niiden korjausmenetelmistä on tärkeä osa selvitystyötä. Vastaavaa selvitystä ei ole aiemmin Suomessa tehty laivoista.

Majakkalaiva Kemi – Historiaselvitys -verkkojulkaisun on tehnyt Arkkitehtitoimisto Livady, ja se on luettavissa Museoviraston verkkosivuilla pdf-muodossa.

Aluksen rungosta tehtiin perusteellinen vauriokartoitus vuonna 2018 ja sitä täydennettiin myöhemmin telakalla vuonna 2020. Kartoituksessa havaittiin, että rungossa on runsaasti korroosion vaurioittamia ja heikentämiä rakenteita. Lisäksi Kemin kannella oli ollut vuosien varrella useita vesivuotoja. Näitä oli osittain korjattu, mutta edelleen useissa pinnoissa näkyi vaurioita.

Kemin runkoa korjattiin Suomenlinnan telakalla talvella 2020–2021. Samalla kunnostettiin ja maalattiin aluksen kansirakenteita ja korjattiin muun muassa majakan rungon ja aluksen konehuoneessa sijaitsevan höyrykattilan tukirakenteita. Aluksen masto ja siihen liittyvä takilointi vaijereineen uusittiin, ja sääkannen reunalla kiertävä betonikouru kunnostettiin kevyesti.

Sisätilat 1950-luvun asuun

Kesällä 2021 laiva palasi Kotkaan Suomen merimuseoon laituriin sisätilojen kunnostusta varten. Restauroinnin suunnittelua ohjasivat tuleva näyttelykierros ja siihen kuuluvat tilat. Lähtökohdaksi valittiin aluksen käytönaikainen vaihe eli 1950-luku. Käytönaikainen tekniikka säilytettiin, mutta 80-luvulla rakennettu tekniikka purettiin. Uusi tekniikka pyrittiin toteuttamaan mahdollisimman huomaamattomasti, viemällä sitä aiemmin toteutetuilla reiteillä sekä naamioimalla se alukselle tyypillisiin putkiin. Näyttelytiloissa uudet sähkökalusteet ovat käytönaikaisen kaltaisia, mutta alempiin tiloihin valittiin nykykalusteet.

Aluksen olosuhteiden hallintaa parannettiin tuomalla pilssiin kuivurit, jotka kuivattavat tiloja kosteuden noustessa asetettujen raja-arvojen yli. Sisätilojen lämpötila pidetään +2 astetta ulkolämpötilaa korkeammalla, jolloin vähenee rakenteisiin syntyvä kondenssikosteus. Lämpötilaa hallitaan aluksella olevilla pattereilla.

Pääkannella oleva Päällystömessin interiöörit toteutettiin 1900-luvun alun asuun tilasta löytyneiden fragmenttien sekä arkistomateriaalien mukaan. Pääkannen perässä oli käytön aikaan miehistön wc ja pesutilat. Museoaikaisissa muutoksissa nämä rakenteet purettiin, jotta saatiin toteutettua isompi kulkuväylä sääkannelta pääkannelle. Nyt kanteen on maalattu pohjapiirros noista tiloista.

Aluksesta esitellään sää- ja pääkansi eli näyttelykierros kulkee näillä kansilla. Alemmat kannet eli hyttikansi ja pilssi kunnostettiin rakenteellisesti, mutta ne eivät kuulu näyttelyalueeseen. Pääosin näyttelykierroksen tilojen maalipintojen rosoisuus ja patina haluttiin säilyttää ja pinnat puhdistettiin vain kevyesti.

Jatkuvaa kunnossapitoa

Suomen merimuseon aluksiin kuuluva majakkalaiva avataan kesäkuun lopussa yleisölle Kotkassa, Merikeskus Vellamon laiturissa. Suomen merimuseo on osa Suomen kansallismuseon museoperhettä.

Majakkalaiva Kemi on avoinna vain kesäaikaan. Talvikausiksi museoaluksen herkät rakenteet peitetään kevytrakenteisella sääsuojalla. Sääsuoja asennetaan aluksen päälle loppuvuodesta, ja keväällä se puretaan hyvissä ajoin ennen aluksen avaamista, jotta ennätetään tehdä aluksen keväthuollot.

Museoesineenä laiva on voimakas ja kokonaisvaltainen elämys, joka kertoo ainutlaatuisella tavalla historiasta ja merenkulun ilmiöistä. Laivan kaltainen kelluva museoesine eri materiaaleineen on altis jatkuvasti muuttuville olosuhteille, ja säilyttämisen haastetta pyritään hoitamaan pitkäjänteisellä työllä. Tavoitteena on, että Museoviraston kelluvat museoalukset telakoidaan noin kymmenen vuoden välein ja muuta ylläpitoa tehdään säännöllisesti korjausvelkaa kasvattamatta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain Museovirastolle rahoitusta Suomen merimuseon museoalusten sekä Seurasaaren ulkomuseon rakennusten restaurointiin ja kunnossapitoon. Perusrahoituksella ei kuitenkaan voitu kattaa M/A Kemin vaativaa ja laajaa restaurointihanketta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi varat Kemin restaurointiin lisätalousarviossa 2019. Tällä hankerahoituksella ei saatu restaurointia täysin valmiiksi, vaan hankkeen viimeiset vaiheet valmistuvat vuonna 2023. Aluksen keittiön restaurointi 50-luvun asuun toteutetaan Museoviraston vuotuisilla määrärahoilla vuonna 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Päivi Eronen, Museovirasto
paivi.eronen@museovirasto.fi, p. 0295 33 6169

intendentti Timo Kunttu, Suomen kansallismuseo
timo.kunttu@kansallismuseo.fi , p. 0295 33 6488

Kuvat

Majakkalaiva Kemi Suomen merimuseon laiturissa valmiina yleisön nähtäväksi. Kuva: Johanna Aartomaa, Museovirasto.
Majakkalaiva Kemi Suomen merimuseon laiturissa valmiina yleisön nähtäväksi. Kuva: Johanna Aartomaa, Museovirasto.
Lataa
Kemin runko ennen ja jälkeen restauroinnin. Kuvat: Päivi Eronen, Museovirasto
Kemin runko ennen ja jälkeen restauroinnin. Kuvat: Päivi Eronen, Museovirasto
Lataa
Pesutilat purettiin, mutta niiden paikat on maalattu lattiaan. Kuva: Päivi Eronen, Museovirasto.
Pesutilat purettiin, mutta niiden paikat on maalattu lattiaan. Kuva: Päivi Eronen, Museovirasto.
Lataa
Sisätilat valmiina vierailijoille. Kuva: Päivi Eronen, Museovirasto.
Sisätilat valmiina vierailijoille. Kuva: Päivi Eronen, Museovirasto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museovirastolta liki puoli miljoonaa euroa avustuksina museoille toiminnan kehittämiseen ja yhteisöllisyyttä vahvistaviin hankkeisiin22.3.2023 12:55:29 EET | Tiedote

Museoviraston jakamaa museoiden innovatiivisten hankkeiden avustusta myönnettiin päätoimisesti ja ammatillisesti hoidettujen museoiden hankkeille yhteensä 444 000 euroa. Avustuksen saaneissa 15 hankkeessa museot muun muassa tuottavat uusia toimintamalleja ja palvelukonsepteja, lisäävät osallisuutta sekä edistävät kestävän kehityksen teemoja.

Kulttuuriperintö Suomessa on myös iranilaista musiikkia ja chala-leipää – Elävän perinnön lähettiläät monipuolistavat näkökulmia perinteisiin  16.3.2023 11:54:34 EET | Tiedote

Museoviraston koordinoimassa hankkeessa on syksyn ja talven aikana koulutettu elävän perinnön lähettiläitä, pidetty työpajoja ja tuotettu entistä moninaisempia näkökulmia aineettoman kulttuuriperinnön työhön. Hanke liittyy Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, ja sitä koordinoi Museovirasto yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus Taiken, Kulttuuria kaikille -palvelun ja Globe Art Pointin kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme