Majakkalaiva Kemin mittava restaurointihanke valmistuu – avautuu yleisölle Kotkassa

Majakkalaiva Kemi oli käytössä vuosina 1901–1974. Vuodesta 1960 lähtien se oli Suomen ainoa toiminnassa oleva majakkalaiva. Alus poistettiin käytöstä uuden pohjamajakan tieltä vuonna 1974 ja samalla jäi historiaan majakka-alusten aika maassamme.
M/A Kemin kulttuurihistoriallinen arvo ymmärrettiin suureksi, sillä siihen työhistorian aikana tehdyt tekniset uudistukset ja korjaukset eivät olleet mainittavasti rikkoneet aluksen alkuperäisasua. Niinpä kelluvista majakoistamme viimeinen päätettiin säilyttää museoaluksena. Varsinainen museokunnostus alukselle tehtiin kuitenkin vasta vuosina 1986–1988. Sen jälkeen alus oli avoinna yleisölle Hylkysaaressa vuodet 1989–2003. Museoaikaisia telakointeja alukselle on tehty kaksi: vuosina 1995 ja 2004–2007.
Kunto ja vaiheet selvitettiin ennen restaurointia
Restauroinnin suunnittelun pohjaksi tehtiin useita tutkimuksia ja selvityksiä. Kemin käytön aikaiset muutokset sekä korjaukset selvitettiin laajalla laivahistoriaselvityksellä, jossa tutkittiin laivan rakentamista ja käyttöä sekä sen restaurointi- ja muutosvaiheet. Kattava tutkimukseen ja arkistolähteisiin perustuva tieto niin aluksen historiallisista kerrostumista kuin vanhan aluksen materiaaleista ja niiden korjausmenetelmistä on tärkeä osa selvitystyötä. Vastaavaa selvitystä ei ole aiemmin Suomessa tehty laivoista.
Majakkalaiva Kemi – Historiaselvitys -verkkojulkaisun on tehnyt Arkkitehtitoimisto Livady, ja se on luettavissa Museoviraston verkkosivuilla pdf-muodossa.
Aluksen rungosta tehtiin perusteellinen vauriokartoitus vuonna 2018 ja sitä täydennettiin myöhemmin telakalla vuonna 2020. Kartoituksessa havaittiin, että rungossa on runsaasti korroosion vaurioittamia ja heikentämiä rakenteita. Lisäksi Kemin kannella oli ollut vuosien varrella useita vesivuotoja. Näitä oli osittain korjattu, mutta edelleen useissa pinnoissa näkyi vaurioita.
Kemin runkoa korjattiin Suomenlinnan telakalla talvella 2020–2021. Samalla kunnostettiin ja maalattiin aluksen kansirakenteita ja korjattiin muun muassa majakan rungon ja aluksen konehuoneessa sijaitsevan höyrykattilan tukirakenteita. Aluksen masto ja siihen liittyvä takilointi vaijereineen uusittiin, ja sääkannen reunalla kiertävä betonikouru kunnostettiin kevyesti.
Sisätilat 1950-luvun asuun
Kesällä 2021 laiva palasi Kotkaan Suomen merimuseoon laituriin sisätilojen kunnostusta varten. Restauroinnin suunnittelua ohjasivat tuleva näyttelykierros ja siihen kuuluvat tilat. Lähtökohdaksi valittiin aluksen käytönaikainen vaihe eli 1950-luku. Käytönaikainen tekniikka säilytettiin, mutta 80-luvulla rakennettu tekniikka purettiin. Uusi tekniikka pyrittiin toteuttamaan mahdollisimman huomaamattomasti, viemällä sitä aiemmin toteutetuilla reiteillä sekä naamioimalla se alukselle tyypillisiin putkiin. Näyttelytiloissa uudet sähkökalusteet ovat käytönaikaisen kaltaisia, mutta alempiin tiloihin valittiin nykykalusteet.
Aluksen olosuhteiden hallintaa parannettiin tuomalla pilssiin kuivurit, jotka kuivattavat tiloja kosteuden noustessa asetettujen raja-arvojen yli. Sisätilojen lämpötila pidetään +2 astetta ulkolämpötilaa korkeammalla, jolloin vähenee rakenteisiin syntyvä kondenssikosteus. Lämpötilaa hallitaan aluksella olevilla pattereilla.
Pääkannella oleva Päällystömessin interiöörit toteutettiin 1900-luvun alun asuun tilasta löytyneiden fragmenttien sekä arkistomateriaalien mukaan. Pääkannen perässä oli käytön aikaan miehistön wc ja pesutilat. Museoaikaisissa muutoksissa nämä rakenteet purettiin, jotta saatiin toteutettua isompi kulkuväylä sääkannelta pääkannelle. Nyt kanteen on maalattu pohjapiirros noista tiloista.
Aluksesta esitellään sää- ja pääkansi eli näyttelykierros kulkee näillä kansilla. Alemmat kannet eli hyttikansi ja pilssi kunnostettiin rakenteellisesti, mutta ne eivät kuulu näyttelyalueeseen. Pääosin näyttelykierroksen tilojen maalipintojen rosoisuus ja patina haluttiin säilyttää ja pinnat puhdistettiin vain kevyesti.
Jatkuvaa kunnossapitoa
Suomen merimuseon aluksiin kuuluva majakkalaiva avataan kesäkuun lopussa yleisölle Kotkassa, Merikeskus Vellamon laiturissa. Suomen merimuseo on osa Suomen kansallismuseon museoperhettä.
Majakkalaiva Kemi on avoinna vain kesäaikaan. Talvikausiksi museoaluksen herkät rakenteet peitetään kevytrakenteisella sääsuojalla. Sääsuoja asennetaan aluksen päälle loppuvuodesta, ja keväällä se puretaan hyvissä ajoin ennen aluksen avaamista, jotta ennätetään tehdä aluksen keväthuollot.
Museoesineenä laiva on voimakas ja kokonaisvaltainen elämys, joka kertoo ainutlaatuisella tavalla historiasta ja merenkulun ilmiöistä. Laivan kaltainen kelluva museoesine eri materiaaleineen on altis jatkuvasti muuttuville olosuhteille, ja säilyttämisen haastetta pyritään hoitamaan pitkäjänteisellä työllä. Tavoitteena on, että Museoviraston kelluvat museoalukset telakoidaan noin kymmenen vuoden välein ja muuta ylläpitoa tehdään säännöllisesti korjausvelkaa kasvattamatta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain Museovirastolle rahoitusta Suomen merimuseon museoalusten sekä Seurasaaren ulkomuseon rakennusten restaurointiin ja kunnossapitoon. Perusrahoituksella ei kuitenkaan voitu kattaa M/A Kemin vaativaa ja laajaa restaurointihanketta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi varat Kemin restaurointiin lisätalousarviossa 2019. Tällä hankerahoituksella ei saatu restaurointia täysin valmiiksi, vaan hankkeen viimeiset vaiheet valmistuvat vuonna 2023. Aluksen keittiön restaurointi 50-luvun asuun toteutetaan Museoviraston vuotuisilla määrärahoilla vuonna 2023.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
erikoisasiantuntija Päivi Eronen, Museovirasto
paivi.eronen@museovirasto.fi, p. 0295 33 6169
intendentti Timo Kunttu, Suomen kansallismuseo
timo.kunttu@kansallismuseo.fi , p. 0295 33 6488
Kuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme