Työterveyslaitos

Majoriteten av löntagarna stödjer klimatåtgärder på sin arbetsplats

Dela
Arbetstagarna upplever arbetsplatsernas roll viktig i begränsning av klimatförändringen. Varannan arbetstagare berättade om förändringar mot arbetsmetoder som är mer klimatvänliga än tidigare. Arbetstagarnas åsikter om sitt eget arbetes ekologiska hållbarhet och arbetsplatsernas klimatåtgärder utreddes med Arbetshälsoinstitutets enkät för första gången i Finland.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 30.1.2023

Finska arbetstagarnas åsikter står starkt på hållbarhetsomställningens sida enligt Arbetshälsoinstitutets Klimatförändring och arbete-enkät. Två av tre svarare säger att åtgärderna för att begränsa klimatförändringen även är arbetsplatsernas ansvar.

– Löntagare i Finland är medvetna om hållbarhetskrisens orsaker och behovet för förändring. Människans verksamhet på jorden måste anpassas inom ekologiskt hållbara gränser, och arbetet spelar en viktig roll i att lösa hållbarhetskrisen, betonar forskare Fanni Moilanen från Arbetshälsoinstitutet.

Klimatförändringen är ett brett identifierat fenomen, och det upplevs nödvändigt även bland arbetstagarna att övergå till ett koldioxidneutralt samhälle.

Nästa alla svararna anser att jordens klimat håller på att förändras. Dessutom utvärderar 78 procent av svararna att strävandet efter ett koldioxidneutralt samhälle är viktigt. 75 procent av svararna berättar att en ständig ekonomisk tillväxt inte är möjlig på grund av jordens begränsade resurser.

En knapp tredjedel anser att deras arbetsplats är en föregångare

Cirka hälften av enkätens svarare berättar att arbetssätt på arbetsplatsen har förändrats för att begränsa klimatförändringen. Dessutom berättar nästan hälften att det på arbetsplatsen används teknologi som begränsar klimatförändringen.

I svaren framkom att alla arbetsplatsåtgärder inte kommuniceras till de anställda på ett sådant sätt att budskapet skulle nå de anställda. Varannan svarare utvärderar att man inte har berättat om den egna arbetsplatsens handlingar som begränsar klimatförändringen.

– Enkätens resultat mäter inte direkt klimatåtgärdernas verkliga omfattning på arbetsplatserna utan arbetstagarnas uppfattning om saken, berättar forskningsprofessor Tuomo Alasoini från Arbetshälsoinstitutet.

En knapp tredjedel av svararna anser att den egna arbetsplatsen är en föregångare i klimatvänlig verksamhet inom sin bransch.

– Det är intressant att över hälften av arbetstagarna identifierar saker på sin egen arbetsplats med vilka arbetet har förändrats mot en mer klimatvänlig riktning. Å andra sidan skulle många arbetsplatser ha möjligheter att agera även aktivare än nu i begränsningar av klimatförändringen, säger Fanni Moilanen.

Arbetsplatsers vanligaste klimatåtgärder

Den vanligaste klimatåtgärden på finska arbetsplatser var utveckling av klimatvänliga arbetssätt tillsammans med arbetsgivaren och arbetstagarna: om detta rapporterade 28 procent av svararna.

Dessutom berättade var fjärde svarare att det finns ett klimatprogram eller en klimatstrategi på den egna arbetsplatsen. Var femte svarare berättade att arbetstagarnas förslag har lett till en förändring mot klimatvänliga arbetsmetoder på arbetsplatsen.

Över hälften av svararna hade funderat på hur det egna arbetet påverkar klimatet. Hälften av svararna berättade att de själva hade gjort förändringar i arbetspraxis eller arbetsmetoder för att agera på mer ekologiskt hållbara sätt i arbetet.

– Arbetsplatsernas verksamhet på gräsrotsnivå har betydelse i att utveckla lokala hållbara lösningar. Om arbetstagarna har möjligheter att ändra på arbetet så att det blir mer ekologiskt hållbart, lönar det sig att uppmuntra till det, kommenterar äldre sakkunnig Arja Ala-Laurinaho från Arbetshälsoinstitutet.

Klimatförändringen och arbete-enkäten upprepas regelbundet

Klimatförändringen och hållbarhetsomställningen har redan länge identifierats som fenomen som förändrar arbetslivet. Trots det har det inte funnits etablerade mätare för att mäta fenomen inom den gröna omställningen, som anpassar sig till arbetslivet.

Arbetshälsoinstitutets enkät Klimatförändringen och arbete skapar för arbetslivets framtids skull unika forskningsrön, och den ska upprepas med ett par års mellanrum i fortsättningen.

– Vi utvecklade en ny frågemetod som man kan granska klimatförändringens och hållbarhetsomställningens arbetslivsinverkningar med. I centrum för denna första datainsamling var arbetstagarnas åsikter, berättar Fanni Moilanen.

– I fortsättningen har vi som mål att komplettera bilden som nu skapats med en motsvarande enkät som riktas till arbetsgivare. Redan hittills har vår enkät väckt även internationell intresse på grund av sin unika karaktär, säger Tuomo Alasoini.

Forskningsprojekt: Klimatförändringen och arbete – systematisk insamling av uppgifter om hur arbetslivet påverkas av klimatförändringen

  • I projektet forskar och utvecklar man mätare för att utvärdera hur arbetslivet påverkas av klimatförändringen. Resultaten skapar en situationsbild om förändringarna som sker i arbetslivet och som orsakas av klimatförändringen och den gröna omställningen.
  • Klimatförändringen och arbete-enkäten som samlades in på våren 2022 utfördes för första gången år 2022, och därför finns ingen jämförelsedata om ämnet än.
  • I enkäten svarade 1 917 löntagare från olika branscher på våren 2022. Datainsamlingen utfördes tillsammans med Statistikcentralen.
  • Enkätresultat publiceras senare i Arbetshälsoinstitutets webbtjänst Arbetslivskunskap.
  • Projektets webbplats (på finska): Klimatförändringen och arbete – systematisk insamling av uppgifter om hur arbetslivet påverkas av klimatförändringen | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi)

Mer information

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Må bra av jobbet

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

 För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi)

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Upplevelserna bland den arbetande befolkningen är kraftigt delade25.3.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Undersökningen Arbetande Finland lyfter fram att de arbetande personernas upplevelser av sitt eget arbete på många sätt skiljer sig från varandra och återspeglas differentierande på arbetshälsan. Skillnaderna förekommer så väl mellan företagare och löntagare som mellan tjänstemän och arbetstagare. Stillasittande arbete betonas i yrken som högre tjänstemän, liksom även överlånga arbetsveckor.

Työssäkäyvän väestön kokemukset työstä jakautuvat vahvasti25.3.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Työn Suomi -tutkimus nostaa esiin, että työssäkäyvien kokemukset omasta työstä eroavat monella tapaa toisistaan ja heijastuvat eriyttävästi työhyvinvointiin. Eroja on paitsi yrittäjien ja palkansaajien myös toimihenkilöiden ja työntekijöiden välillä. Istumatyö korostuu ylemmissä toimihenkilöammateissa, samoin ylipitkät työviikot. Työn fyysinen luonne on puolestaan keskeinen piirre työntekijäammateissa.

Experiences of the working population are divided in Finland25.3.2024 02:00:00 EET | Press release

The Working Finland study highlights how experiences among the working population diverge in many ways and lead to different outcomes in well-being at work. There are differences between entrepreneurs and employees as well as between white-collar employees and blue-collar employees. Sedentary work and overlong work weeks are emphasized among upper white-collar employees, while the physical nature of work is a key feature of blue-collar work.

Rakenteiden sisältämien PAH-yhdisteiden arvioinnissa materiaali, rakenne ja rasitustekijät on tutkittava kokonaisuutena19.3.2024 11:08:50 EET | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen perusteella rakennusmateriaalien sisältämät PAH-yhdisteet ovat harvoin sisäilmariski, jos rakenteet ovat ehjät ja ilmanvaihto on kunnossa. Terveydellisesti haitallisia PAH-yhdistepitoisuuksia saattaa kuitenkin syntyä, kun rakenteita lähdetään avaamaan. Rakenteiden sisältämien PAH:ien arvioinnissa onkin tärkeää tutkia päästöriskiksi arvioitu materiaali, rakenne ja siihen kohdistuvat rasitustekijät kokonaisuutena. AFRYn ja Työterveyslaitoksen tekemän tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää sisäilmaongelmien ratkaisemisessa sekä korjaus- ja purkutarpeen arvioinnissa.

Personer i arbetsför ålder grupperades på ett nytt sätt – stora grupp- och välfärdsområdesspecifika skillnader i deltagande i arbete12.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Hälsorelaterade faktorer förklarar endast en del av den arbetsföra befolkningens deltagande i arbete, berättar en ny undersökning. Materialet som samlats i tjänsten Arbetslivskunskap erbjuder ny slags information både nationellt och enligt välfärdsområde om hur befolkningen i arbetsför ålder deltar i arbete. Grupp- och områdesspecifika särdrag ger verktyg för att tänka ut åtgärder som kan vidtas för att öka deltagandet i arbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye