Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Makasiinirannan kansainväliset kilpailuehdotukset kommentoitavina 16. tammikuuta asti

Jaa
Eteläsataman Makasiinirannan kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun kilpailuehdotukset ovat nyt nähtävillä ja kommentoitavina Kerro kantasi -verkkopalvelussa 16.12.2021–16.1.2022. Kaupunkilaisilta ja alueen kehityksestä kiinnostuneilta pyydetään näkemyksiä siitä, kuinka ehdotukset parantaisivat Makasiinirantaa kaikkien yhteisenä, merellisenä viihtymisen paikkana.
Näkymä Makasiinirantaan Katajanokalta. Kuva: Ilmakuvaus Ruohonen
Näkymä Makasiinirantaan Katajanokalta. Kuva: Ilmakuvaus Ruohonen

Yhdeksän kansainvälistä kilpailuryhmää ovat laatineet kokonaissuunnitelman, jossa kaupungin keskusta palveluineen laajenee Makasiinirantaan. Kilpailun tavoitteiden mukaisesti, Makasiiniranta on jatkossa osa käveltävää keskustaa, Helsingin rantoja kiertävää rantareittiä sekä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon sijaintipaikka.

Yhdeksän kilpailuehdotuksen aineistot esillä Kerro kantasi –verkkopalvelussa

Makasiinirannan kilpailun ensimmäisen vaiheen yhdeksän kilpailuehdotusta on jätetty nimimerkein ja ne ovat julkisesti nähtävinä ja kaikkien kommentoitavana Kerro kantasi –palvelussa. Jokaisesta kilpailuehdotuksesta on esittelytekstit sekä suomeksi että englanniksi. Liitemateriaaleihin voi tutustua englanniksi.

”Tavoitteenamme on elämyksellinen ja merellinen Makasiiniranta, jossa kulttuuri ja vapaa-aika ovat vahvasti läsnä ja jonne ihmiset läheltä ja kaukaa haluavat tulla. Tapahtumat, palvelut sekä merellisessä maisemassa kulkemaan kutsuva reitti edistävät keskustan laajentumista Eteläsatamaan, samalla lisäten myös alueen yritysten elinvoimaa”, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sanoo.

Kommentteja ja näkemyksiä kilpailuehdotuksista voi jättää 16. tammikuuta 2022 asti. Kooste palautteesta annetaan tuomaristolle tiedoksi ja hyödynnettäväksi kilpailun tuomarointia varten.

Neljän kärki etenee kilpailun toiseen vaiheeseen

Tuomaristo tekee päätöksen jatkoon valittavista töistä maaliskuussa 2022. Tuomaristo valitsee toiseen vaiheeseen enintään neljä parasta kilpailuehdotusta laatinutta kilpailijaa.

”Työryhmien taso on kansainvälisestikin arvioituna kova. Myös odotukset ehdotuksista ovat sen mukaisia – tämä on näytön paikka kenelle tahansa alan toimijalle ja konsortiot ovat varmasti pistäneet kilpailuehdotuksissa parastaan. Tässä ei suunnitella pelkästään Helsingin merellistä julkisivua vaan ikonista ja suomalaisille merkityksellistä paikkaa ja maisemaa”, kuvaa Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa tuomariston arviointi painottuu erityisesti suunnitelman kokonaisuusratkaisuun ja siihen, miten ideasuunnitelma sopeutuu Eteläsataman maisemaan ja sen arvoihin. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota myös suunnitelmien kaupunkikuvalliseen laatuun, konseptin toimivuuteen ja toteutettavuuteen, kävely-ympäristön ja kaupunkitilan laatuun sekä Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelman toteutumista edistäviin ratkaisuihin. Tärkeää on myös uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon, Vanha Kauppahallin ja satamarakennuksen huomioiminen osana kokonaisuutta. Kilpailu ei sisällä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelua, vaan museosta on tarkoitus järjestää erillinen arkkitehtuurikilpailu myöhemmin. 

Jatkoon valitut kilpailijat laativat tarkennetun kilpailuehdotuksen kesäkuun 2022 loppuun mennessä. Myös toisessa vaiheessa kilpailuehdotukset asetetaan julkisesti nähtäville ja kommentoivaksi Kerro kantasi –palveluun. Kilpailun etenemistä voi seurata osoitteessa makasiiniranta.hel.fi.

Makasiinirannan kilpailun voittaja julkistetaan syksyllä 2022

Toukokuussa 2021 käynnistynyt kaksivaiheinen Makasiinirannan laatu- ja konseptikilpailu on suunnattu rakennus- ja kiinteistöalan kotimaisille ja kansainvälisille toimijoille tai niiden muodostamille yhteenliittymille, joilla on tekniset, taloudelliset ja muut edellytykset suunnitella ja toteuttaa erittäin vaativa ja laadukas rakennusprojekti Helsingin Eteläsatamanlahden läntisellä rannalla.

Kilpailun osallistujiksi on hyväksytty yhdeksän ryhmittymää. Mukana on arkkitehtuurin osalta Suomen suurimpia ja kansainvälisimpiä toimistoja sekä muutama alan tunnettu kansainvälinen toimisto.

Kilpailun suunnitteluryhmät ovat:

• Foster + Partners, Maanlumo and Ramboll with Hines Nordics

• HGR Property Partners, PES-Architects, VSU, WSP, Sweco 

• Konsortium Gran, K2S Architecs, White Arkitekter, Ramboll, HTJ

• Merellinen Helsinki 2030, JKMM, Loci, Ramboll

• NCC Property Development Oy ja NCC Suomi Oy (NCC, Arkkitehdit Soini & Horto, AOR Arkkitehdit, MASU Planning, Destia, Ramboll Finland, Salsa Concept)

• Skanska CDF Oy ja Skanska Talonrakennus Oy (Skanska Talonrakennus, Arkkitehtitoimisto ALA, SLA S/A, Sitowise)

• South Harbour (NREP, SRV, Anttinen Oiva Arkkitehdit, Nomaji maisema-arkkitehdit, Sitowise)

• AALTO Development, LMA, Maisema-arkkitehtitoimisto NÄKYMÄ Oy, Sitowise

• Elävä Eteläsatama (Ålandsbanken, Arkkitehdit Tommila, Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen, A-insinöörit, VSU)

Kilpailun tulos julkistetaan syksyllä 2022. Kilpailun voittanut ryhmä jatkaa alueen suunnittelua kumppanuuskaavoituksena yhteistyössä kaupungin kanssa. Kilpailun voittaja toimii myös kilpailuehdotuksen pohjalta muodostettavien tonttien toteuttajana. Toteutussopimuksen ja alueelle laadittavan asemakaavan hyväksymisestä päättää myöhemmin kaupunginvaltuusto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mia Kajan
erityisasiantuntija
maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 15820
mia.kajan@hel.fi


Haastattelut


Ville Lehmuskoski
toimialajohtaja
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 37100
ville.lehmuskoski@hel.fi


Juhana Vartiainen
Helsingin pormestari
erityisavustaja Teresa Salminen
p. 09 310 20949
teresa.salminen@hel.fi

Kuvat

Näkymä Makasiinirantaan Katajanokalta. Kuva: Ilmakuvaus Ruohonen
Näkymä Makasiinirantaan Katajanokalta. Kuva: Ilmakuvaus Ruohonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

I Havshagen föreslås nytt boende och att området öppnas mot den omgivande staden29.4.2024 11:44:14 EEST | Tiedote

Helsingfors utarbetar planeringsprinciper för Havshagen som möjliggör kompletteringsbyggande och att Havshagen bättre än i dag knyts till den omgivande stadsstrukturen. Tilläggsbyggandet i Hagnäs och Sörnäs samt färdigställandet av snabbspårvägen Kronbroarna medför förändringar, och därför är det aktuellt att även utveckla Havshagen. Målet är att bevara och stärka Havshagens särpräglade identitet.

Merihakaan esitetään uutta asumista ja avautumista ympäröivään kaupunkiin29.4.2024 11:44:14 EEST | Tiedote

Helsinki laatii Merihaan alueelle suunnitteluperiaatteet, jotka mahdollistavat täydennysrakentamisen ja Merihaan liittämisen nykyistä paremmin ympäröivään kaupunkirakenteeseen. Hakaniemen ja Sörnäisten alueen lisärakentaminen sekä Kruunusillat-pikaraitiotien valmistuminen tuo mukanaan muutoksia, jonka takia myös Merihaan kehittäminen on ajankohtaista. Tavoitteena on säilyttää ja vahvistaa Merihaan omaleimainen identiteetti.

Helsingfors för en synlig kampanj för att minska nedskräpning – kampanjens största stjärnor är måsar29.4.2024 09:30:00 EEST | Tiedote

”Skräpa inte ner, eller så skrattar även måsarna” är huvudbudskapet för kommunikationskampanjen Skräpfria Helsingfors, som inleds i slutet av april. Kampanjen är en del av Helsingfors åtgärdsprogram för att minska nedskräpning, som syftar till att hitta lösningar till nedskräpning. Kampanjen ökar kännedomen om de negativa konsekvenserna av nedskräpning och lyfter fram kostnaderna som den orsakar.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye