Makrotillsynsbeslut: Finansinspektionens direktion sänker kapitalkraven för kreditinstitut
- Coronaviruspandemian har betydligt försvagat det ekonomiska läget och verksamhetsförutsättningarna för den finansiella sektorn i Finland. Finansinspektionens direktion meddelade den 15 mars att den hade inlett arbetet för att snabbt se över nivån på de kapitalkrav som faller inom ramen för det nationella beslutsfattandet. Genom det aktuella beslutet ökar direktionen betydligt de finländska bankernas förmåga att bevilja kredit till hushåll och företag, konstaterar direktionens ordförande Marja Nykänen.
Finansinspektionens beslut utökar de finländska bankernas utlåningskapacitet med uppskattningsvis 52 miljarder euro. Detta i förening med de beslut som makrotillsyns-myndigheterna i andra länder har fattat innebär en ökning av den beräknade utlåningskapaciteten till finländska företag och hushåll på uppskattningsvis 30 miljarder euro. De faktiska effekterna av besluten beror på kreditinstitutens egna åtgärder. Finansinspektionen bevakar noggrant att bankerna använder lättnaderna för att lindra konsekvenserna av den ekonomiska krisen och inte kanaliserar dem till betalning av utdelningar eller resultatpremier.
De strukturella makrotillsynsbuffertarna har i första hand ställts med tanke på allvarliga problem i banksektorn i krissituationer. Under nuvarande högst exceptionella omständigheter är det dock motiverat att sänka buffertarna för att undvika att kreditinstitutens förmåga att bevilja lån framför allt till företagssektorn försvagas. För att säkerställa funktionsförmågan i det finansiella systemet är det viktigt att också framöver upprätthålla en god riskhanteringsförmåga i kreditinstitutssektorn.
De nu fattade besluten främjar samtidigt en smidig övergång till de ändringar i regelverk som träder i kraft vid början av nästa år i och med de s.k. bankpaketet. Besluten tar också hänsyn till Europeiska centralbankens förestående vägledning om kreditinstitutsspecifika makroekonomiska buffertar och till att kraven är rätt avvägda. Beslutet är preliminärt och det slutgiltiga beslutet fattas efter de förfaranden som anges i EU-regelverk.
Av buffertkraven är endast det högre bindande enligt nedanstående tabell:
Nordea | OP Gruppen | Kommunfinans | Annat kreditinstitut |
|
Buffertkrav för G-SII/B-institut | - | - | - | - |
Buffertkrav för O-SII-institut | 2,0 % (2,0 %) | 1,0 % (2,0 %) | 0,5 % (0,5 %) | - |
Systemriskbuffertkrav |
0 % (3,0 %) | 0 % (2,0 %) | 0 % (1,5 %) | 0 % (1,0 %) |
Bindande buffertkrav |
2,0 % (3,0 %) | 1,0 % (2,0 %) | 0,5 % (1,5 %) | 0 % (1,0 %) |
Tabellen visar buffertkraven enligt direktionens beslut (de gällande kraven inom parentes).
Finansinspektionens direktion fattade på sitt sammanträde också beslut om att banker och övriga kreditinstitut inte påförs något kontracykliskt kapitalkrav och att lånetaket för andra än förstabostadsköpare ska ligga kvar på 85 % i enlighet med direktionens tidigare beslut.
Finansinspektionens direktion gör kvartalsvis en bedömning av riskerna för den finansiella stabiliteten i Finland på kort och lång sikt. Vid behov kan direktionen skärpa eller lätta på de s.k. makrotillsynsverktyg som främjar den finansiella stabiliteten. Direktionen fattar kvartalsvis beslut om storleken av det kontracykliska buffertkravet och den maximala belåningsgraden för bostadslån. Nivån på systemriskbufferten och buffertkraven för nationellt systemviktiga kreditinstitut (s.k. O-SII-buffertar) ses över årligen. När situationen så kräver kan direktionen också fatta nödvändiga beslut avvikande från denna tidsplan.
Bilagor
- Direktionens beslut om tillämpning av makrotillsynsverktyg (pdf)*
- Direktionens preliminära beslut om att sänka buffertkraven för kreditinstitut (pdf)*
- Finansinspektionens direktörs remitterade förslag om tillämpning av makrotillsynsverktyg (pdf, på finska)
- Finansinspektionens direktörs remitterade förslag om att sänka buffertkraven för kreditinstitut (pdf, på finska)
- Yttranden om direktörens förslag om tillämpning av makrotillsynsverktyg (pdf, på finska)
- Yttranden om direktörens förslag om att sänka buffertkraven för kreditinstitut (pdf, på finska)
*Bilagorna publiceras senare. Se bilagorna i den finska versionen av pressmeddelandet.
Motsvarande pressmeddelande på finska publicerades den 17 mars 2020.
Nyckelord
Kontakter
Marja Nykänen, ordföranden för Finansinspektionens direktion, telefon 09 183 20 07
Om
Finansinspektionen (FI) är en myndighet med ansvar för finans- och försäkringstillsynen i Finland. Under vår tillsyn står bland annat bankerna, försäkringsbolagen, pensionsbolagen, andra aktörer i försäkringsbranschen, värdepappersföretagen, fondbolagen och börsen. Vi främjar den finansiella stabiliteten, förtroendet för finansmarknaden och skyddet av kunder, investerare och försäkrade.
Följ Finanssivalvonta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Finanssivalvonta
Finansinspektionens tematiska bedömning: organisationer inom den finansiella sektorn använder artificiell intelligens i sina interna processer, användningen i kundgränssnittet ökar27.6.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Största delen av företagen i den finansiella sektorn uppger att de antingen redan använder AI-lösningar eller att de planerar att införa dem. Största delen av AI-lösningarna används för närvarande i aktörernas interna processer, men tillämpningen i kundgränssnittet kommer att öka under de närmaste åren.
Finanssivalvonnan teema-arvio: finanssisektorin organisaatiot käyttävät tekoälyä sisäisissä prosesseissaan, hyödyntäminen asiakasrajapinnassa lisääntyy27.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Suurin osa finanssisektorin yrityksistä kertoo joko jo käyttävänsä tekoälyratkaisuja tai suunnittelevansa sen aloittamista. Valtaosa tekoälyratkaisuista on tällä hetkellä käytössä toimijoiden sisäisissä prosesseissa, mutta soveltaminen asiakasrajapinnassa kasvaa lähivuosina.
FIN-FSA thematic review: financial sector organisations use AI in internal processes, utilisation in the customer interface increases27.6.2025 11:00:00 EEST | Press release
The majority of financial sector companies reported either already using or planning to start using artificial intelligence (AI) solutions. Most of the AI solutions are currently used in the entities’ internal processes, but application in the customer interface is going to increase over the following years.
Den finansiella sektorn i Finland är fortsatt kapitalstark - osäkerheten kastar en skugga över de ekonomiska utsikterna11.6.2025 09:10:00 EEST | Pressmeddelande
Läget i den finansiella sektorn i Finland har varit fortsatt stabilt under början av året, fastän USA:s tullar, hotet om en avmattning i den ekonomiska tillväxten och andra geopolitiska spänningar har gått hårt åt finansmarknaden och det allmänna förtroendet. I fråga om cyberhoten har läget i Finland varit huvudsakligen lugnt, men bedrägerier och nätfiske av bankkoder har ökat, vilket framhäver behovet av vaksamhet hos både de finansiella aktörerna och kunderna. Det osäkra ekonomiska och geopolitiska läget påverkar omvärlden också framöver.
Suomen finanssisektorin vakavaraisuus säilynyt vahvana – epävarmuus varjostaa talousnäkymiä11.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Suomen finanssisektorin tilanne on pysynyt alkuvuonna vakaana, vaikka Yhdysvaltain asettamat tullit, talouskasvun hidastumisen uhka ja muut geopoliittiset jännitteet ovat riepotelleet rahoitusmarkkinoita ja yleistä luottamusta. Kyberuhkien osalta tilanne on säilynyt pääosin Suomessa rauhallisena, mutta huijaukset ja pankkitunnusten kalastelu ovat lisääntyneet, mikä korostaa tarvetta sekä finanssisektorin toimijoiden että asiakkaiden valppaudelle. Epävarma taloudellinen ja geopoliittinen tilanne vaikuttaa toimintaympäristöön myös jatkossa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum