Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Maksuton harrastaminen pysyväksi toimintamalliksi Helsingin peruskouluissa

Jaa

Koulupäivän jälkeiset maksuttomat harrastukset jatkuvat maanantaina 16.tammikuuta alkaen kaikissa Helsingin peruskouluissa. Valikoimassa on yli 30 erilaista lasten ja nuorten toivomaa harrastusta, joista 3.–9. luokkien oppilaat voivat valita itselleen mieluisan. Kirjaus nuorisolakiin vakiinnuttaa Harrastamisen Suomen mallin mukaisen harrastustoiminnan pysyväksi toimintamuodoksi Helsingissä.

Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden koordinoimasta Harrastamisen Suomen mallin toiminnasta on tullut pysyvä toimintamuoto Helsingissä. Harrastamisen Suomen mallin kirjaaminen 1.1.2023 voimaan tulleeseen nuorisolakiin takaa koulupäivän yhteyteen nivotun maksuttoman harrastustoiminnan jatkuvuuden.

”Harrastamisen Suomen mallin kirjaaminen nuorisolakiin turvaa mallin pysyvyyden ja mahdollistaa toiminnan pitkäjänteisen kehittämisen”, iloitsee aluepäällikkö Tiina Hörkkö Helsingin kaupungin nuorisopalvelusta.

Helsingin peruskouluissa tarjottava harrastusvalikoima perustuu oppilaiden toiveisiin. Lasten ja nuorten toiveet on selvitetty valtakunnallisen koululaiskyselyn ja kaupungin omien koulukohtaisten kyselyjen kautta. Valikoimassa on yli 30 erilaista harrastusta, joista oppilaat voivat valita itselleen mieluisan. Harrastamisen Suomen mallin toiminnassa Helsingissä mukana olleilta oppilailta saatu palaute on ollut erittäin positiivista.

”Oon halunnut harrastaa kiipeilyä pitkään ja tykkään tästä harrastuksesta", kertoo Kalasataman peruskoulun 7.luokan oppilas toiveharrastuksensa toteutumisesta. ”Tämä harrastus on niin eeppinen, että tippuu blehat Cledokselta!” kuvailee eräs 10-vuotias oppilas Harrastamisen Suomen mallin kuvataideharrastusta, johon hän osallistuu kerran viikossa Montessorikoululla. Nämä ilahduttavat harrastajien kommentit ovat syksyn 2022 palautekyselystä.

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden lisääminen. Toimintamallin kautta halutaan tavoittaa etenkin niitä lapsia ja nuoria, joilla ei ole harrastuksia.

”Tänä vuonna tiivistämme yhteistyötä etsivän harrastustyön nuorisotyöntekijöiden ja koulujen oppilashuollon kanssa. Tavoitteenamme on löytää lisää harrastamattomia lapsia ja nuoria harrastusten pariin”, kertoo Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden projektipäällikkö Irma Sippola.

Harrastustoiminnan järjestäminen koulujen tiloissa ja niiden lähiympäristössä madaltaa kynnystä osallistua harrastukseen. Tämä on erityisen tärkeää niille lapsille ja nuorille, joiden vanhemmilla ei ole mahdollisuuksia tukea harrastamista.

“Harrastamisesta koulupäivien yhteydessä on tullut luonteva osa kouluilla järjestettävää toimintaa” sanoo Helsingin kaupungin perusopetuksen aluepäällikkö Kimmo Mustonen. ”Harrastusten positiiviset vaikutukset heijastuvat koulutyöhön ja oppimiseen, joten Harrastamisen Suomen mallin vakiintuminen pysyväksi toimintamuodoksi on erittäin tärkeä asia lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta”, jatkaa Mustonen.

Helsingissä on myös yli 60 nuorisotaloa ja toimipaikkaa, joissa järjestetään nuorille suunnattuja maksuttomia harrastuksia ja muuta toimintaa. Tutustu Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden järjestämään monipuoliseen harrastustarjontaan nuorten.hel.fi-sivustolla.

Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) hanke, jonka tarkoituksena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia. Helsinki on sitoutunut rakentamaan maksuttomasta, koulupäivän jälkeen järjestettävästä harrastustoiminnasta pysyvän toimintamallin, mikä tuo jatkuvuutta matalan kynnyksen harrastustoimintaan. Harrastuksia tarjotaan Helsingin kaikissa peruskouluissa 3.–9.-luokkalaisille koulujen tiloissa tai niiden lähiympäristössä koulupäivän jälkeen, ennen klo 17. Harrastuksia järjestetään myös Helsingissä toimivissa valtion, sopimus- ja yksityiskouluissa. Harrastusvalikoimaa täydennetään ja ryhmien määrää kasvatetaan koko ajan.

Kuva: Juho Nurmi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Harrastamisen Suomen malli Helsingissä

Aluepäällikkö, nuorisopalvelut
Tiina Hörkkö
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
p. 050 3026404
tiina.horkko@hel.fi

Aluepäällikkö, perusopetus
Kimmo Mustonen
Helsingin kaupunki, kasvatus ja koulutus
p. 040 6603044
kimmo.mustonen@hel.fi

Projektipäällikkö, nuorisopalvelut
Irma Sippola
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
p. 041 5121795
irma.sippola@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Savoy JAZZFestissa legendat Dave Holland ja Kurt Rosenwinkel sekä nousevat tähdet Samara Joy ja Chien Chien Lu27.1.2023 12:05:53 EET | Tiedote

Maaliskuisessa Savoy JAZZFestissa kuullaan kitaristi Kurt Rosenwinkelin kaksiosainen erikoiskonsertti. Muita esiintyjänimiä ovat mm. basisti Dave Holland, pianisti Gerald Clayton, laulaja Samara Joy sekä vibrafonisti Chien Chien Lu. Maaliskuussa viidennettä kertaa järjestettävän festivaalin ohjelma on uuden taiteellisen johtajan Kaisa Mäensivun käsialaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme