Työterveyslaitos

Maksuton opas digitaaliseen fasilitointiin – työelämän uuteen perustaitoon

Jaa

Työtä ja työyhteisöjä kehitetään yhä enemmän verkossa. Samalla yhteistyön digitaalinen fasilitointi on noussut merkittäviksi uudeksi työelämätaidoiksi. Työterveyslaitoksen uusi Kehitä työtä verkossa! -opas on nopea ja helppo johdanto digifasilitointiin ja tekoälyn hyödyntämiseen siinä.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 12.5.2022

Työn kehittäminen on siirtynyt digitaalisille alustoille, ja siitä on monia hyötyjä. Osallistujamäärää ei rajoita paikka, aika tai kokoushuoneen koko. Osallistuminen on helppoa ja vuorovaikutteista: kaikki pääsevät osallistumaan, jakamaan ajatuksiaan ja keskustelemaan.

Digitaalinen alusta vaatii kuitenkin fasilitoijalta uudenlaisia taitoja etenkin vuorovaikutteisuuden tukemisessa ja erilaisten näkökulmien valjastamisessa kehittämisen voimavaraksi.

– Fasilitoijan tehtävänä on auttaa osallistujia pohtimaan, ottamaan kantaa ja tuottamaan yhteisiä ratkaisuja. Ohjaus on ennen kaikkea yhteistyön kannattelua tiedon jakamisen sijasta, kertoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Anna-Leena Kurki.

Tekoälytyökalut fasilitoijan tueksi ja kehittämisen avuksi 

Digitaaliset alustat tarjoavat uusia mahdollisuuksia kehittämistyöhön. Alustalla syntyvän runsaan ja moninäkökulmaisen keskustelun seuraaminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Esimerkiksi Howspace-alustan luonnollisen kielen analyysiin perustuvat tekoälytyökalut tuovat kehittämiseen uusia ja inspiroivia mahdollisuuksia.

– Tekoälytyökalujen avulla voi tehdä monenlaista: aktivoida osallistujia, vetää yhteen keskusteluja ja tehdä keskustelun muutoksen näkyväksi - ja paljon muuta. Tekoälytyökalut hoitavat näppärästi joitakin aiemmin työläitä fasilitointitehtäviä, kertoo erityisasiantuntija Kirsi Yli-Kaitala Työterveyslaitoksesta.

Howspace-alustan tekoälytyökaluja ovat yhteenveto, sanapilvi, teemaklusteri ja tunneanalyysi. Näiden hyötynä on tekstiaineistojen nopea läpikäyminen ja keskustelun sisällön helpompi hahmottaminen. Tekoälytyökaluja voi käyttää myös vuorovaikutuksen virittäjinä. Niiden avulla voi syntyä uusia oivalluksia. 

Työn kehittäminen digitaalisilla alustoilla tuo helpotusta moneen kehittämisen haasteeseen, mutta ongelmatonta sekään ei ole. Osallistumisaktiivisuus voi olla heikkoa, vuorovaikutus jäädä vähäiseksi ja sitoutuminen prosessiin ohueksi. Näitä kaikkia voi taklata hyvillä fasilitointitaidoilla.

Tutustu oppaaseen

Lisätiedot

  • erityisasiantuntija Anna-Leena Kurki, Työterveyslaitos, anna-leena.kurki@ttl.fi, puh. +358 30 474 2958
  • erityisasiantuntija Kirsi Yli-Kaitala, Työterveyslaitos, kirsi.yli-kaitala@ttl.fi, puh. +358 30 474 2026

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Arbetarskyddsinspektioner säkerställer ett tryggt arbetsliv – uppgifterna finns nu på nätet4.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Arbetarskyddsinspektionerna utgör den viktigaste delen av arbetarskyddsmyndighetens tillsynsarbete. Uppgifter om arbetarskyddsinspektioner och om vad som kontrollerades under inspektionerna åren 2017–2020 finns nu på Arbetshälsoinstitutets tjänst Arbetslivskunskap. Materialet består av uppgifter om utförda inspektioner åren 2017–2020 och om totalt nästan 90 000 arbetsplatskontroller. Antalet kontrollerade arbetsgivare uppgår till närmare 38 000 och antalet arbetsplatser till över 63 000.

Työsuojelutarkastukset varmistavat turvallista työelämää – tiedot löytyvät nyt verkosta4.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Työsuojelutarkastukset ovat tärkein osa työsuojeluviranomaisen valvontatyötä. Tiedot työsuojelutarkastuksista ja niissä tarkastetuista asioista vuosilta 2017–2020 löytyvät nyt Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelusta. Aineisto kattaa tällä hetkellä tarkastukset vuosilta 2017–2020, ja työpaikkatarkastuksia aineistossa on yhteensä lähes 90 000. Tarkastettuja työnantajia on lähes 38 000 ja työpaikkoja yli 63 000.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme