Maksuviiveellisten yritysten osuus korkeimmillaan koronapandemian puhkeamisen jälkeen

Intrumin yritysten maksuviivetutkimus tämän vuoden kolmannelta vuosineljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten osuus (5,9 %) on kasvanut merkittävästi sekä viime vuoteen että edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Maksuviiveellisten yritysten osuus on nyt korkeimmillaan koronapandemian jälkeen. Taustalla vaikuttavat todennäköisesti euroalueen energiakriisi, kiihtynyt inflaatio ja korkojen nousu, jotka johtavat talouden ja yritysten luottamuksen heikentymiseen.
Edellä mainittujen vaikuttavien tekijöiden lisäksi rahapolitiikan kiristyminen ja Venäjän hyökkäyssodan välilliset vaikutukset leikkaavat Suomen talouden kasvunäkymiä. Suomen pankin ja Etlan ennusteiden mukaan talous kasvaa vielä noin 2 % tänä vuonna, mutta vuonna 2023 kasvu tyrehtyy ja talous supistuu jonkin verran. Elinkeinoelämän luottamus laski hieman syyskuussa. Teollisuuden, palveluiden ja rakentamisen toimialoilla tulevaisuuden näkymät ovat yhä heikentyneet viime vuoteen verrattuna.
Maksuviiveitä oli yli 20 000 yrityksellä ja kasvua on erityisesti niillä, joilla on maksuviiveitä jo ennestään. Yleinen kustannustaso, korkojen nousu ja korkeat energiahinnat vaikuttavat lähes poikkeuksetta nyt koko yrityskenttään. Liikevaihtoluokittain mitattuna suuremmissa yrityksissä maksuviiveellisten yritysten lukumäärä on kasvanut kolme prosenttia edelliseen kvartaaliin verrattuna. Maksuviiveellisten yritysten osuus on noussut koko Suomessa luukuun ottamatta Kainuuta ja toimialakohtaisessa tarkastelussa majoitus- ja ravitsemusalan yrityksissä maksuviiveet ovat nousseet prosentin edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.
- Tutkimuksemme mukaan maksuviiveellisten yritysten prosentuaalinen osuus on korkeimmalla tasolla sitten koronan puhkeamisen. 5,9 prosentilla kaikista Suomen yrityksistä on maksuviiveitä. Osuus on noussut tämän kolmannen vuosineljänneksen aikana, mikä on poikkeuksellista verrattuna aikaisempiin vuosiin. Yleensä suhteellisesti eniten maksuviiveellisiä yrityksiä on alkuvuodesta ja osuus laskee loppuvuotta kohden, Intrumin myyntijohtaja Juha Iskala toteaa.
Monet yritykset ovat nyt huolissaan energian hinnan ja korkojen noususta ja niiden vaikutuksesta yritysten kannattavuuteen.
- Erityisesti korkotason nousun on povattu paljastavan kannattamattomia ja velkaantuneita ”zombie”-yrityksiä, jotka nollakorkojen aikana ovat kyenneet toimimaan, mutta rahoituskustannusten kasvaessa niiden toimintaedellytykset heikkenevät nopeasti ja todennäköisesti moni tällaisista yrityksistä paljastuu elinkelvottomiksi, Iskala jatkaa.
Tukalasta tilanteesta kertoo myös Elinkeinoelämän keskusliiton teettämä tutkimus, jonka mukaan jopa neljännes yrityksistä suunnittelee lomautuksia seuraavan puolen vuoden aikana kohonneiden energiakustannusten vuoksi. Myös Suomen Pankki kirjoittaa artikkelissaan kuluttajien odotusten niin omasta kuin Suomen taloudesta heikentyneen ja kuluttajien ostovoiman selvästi laskeneen kohonneiden elinkustannusten myötä.
Intrum julkaisee neljännesvuosittain yritysten maksuviiveiden kehitystä kuvaavan raportin pohjautuen yhtiön omaan dataan yli 340 000:sta suomalaisesta yrityksestä. Tämän raportin data on kerätty ajanjaksolta 1.7. - 30.9.2022. Seuraava maksuviiveraportti ilmestyy joulukuussa.
Muut lähteet:
Suomen Pankin artikkeli 9/2022, Elinkeinoelämän keskusliiton tiedote 9/2022, Intrum European Payment Report 2022 - Suomi
Lataa yritysten maksuviivetutkimus Q3/2022
Lataa Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti 2022
Lisätietoja:
Intrum Oy, Viestintä
puh: +358 46 5002 8693, sähköposti: viestinta@intrum.com
Juha Iskala, Intrum Oy, myyntijohtaja
puh: +358 50 370 6333, sähköposti: juha.iskala@intrum.com
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha IskalaMyyntijohtajaIntrum Oy
Puh:+358 50 370 6333juha.iskala@intrum.comMediadeskIntrum Oy, viestintä
Puh:046 5002 8693viestinta@intrum.comKuvat

Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 24 markkinoilla Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä maksuviiveiden kanssa, Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2021 liikevaihto oli 1,75 miljardia euroa. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Yhä useampi velkaantuu asumismaksujen vuoksi ja saa häätöhaasteen27.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi asumismaksujen viivästymisten vuoksi perintään joutunut saa häätöhaasteen, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin tuore katsaus asumisen maksuvaikeuksista johtuvasta kuluttajien velkaantumisesta. Erityisesti nuorten aikuisten velkaantuminen asumismaksujen vuoksi on moninkertaistunut vuoden 2021 jälkeen. Asumismaksuista myös muistutetaan aiempaa enemmän, mikä voi puolestaan ennaltaehkäistä velkaongelmien syvenemistä ja häätöjen määriä. Asumiseen liittyvien velkaongelmien kasvu näkyy Takuusäätiön velkaneuvonnassa.
Tutkimus: Yritykset suhtautuvat aiempaa tiukemmin myöhässä maksamiseen13.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Yritykset kiristävät maksuehtojaan eivätkä ole halukkaita neuvottelemaan pidemmistä maksuajoista, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti. Maksuviiveet ovat pidentyneet hieman sekä kuluttajakaupassa että yritysten välisessä kaupassa. Hyvä uutinen on, että yrityksillä vaikuttaa olevan aiempaa vähemmän maksuvaikeuksia ja myöhästyneiden maksujen selvittelyyn käytetty aika on vähentynyt hieman vuoteen 2024 verrattuna.
Tutkimus: Yritykset hyödyntävät aiempaa enemmän luottotietopalveluja24.4.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Viime vuoteen verrattuna moni yritys onnistui saavuttamaan tavoitteensa usealla mittarilla ja tavoittelee sinnikkäästi kasvua epävarmuudesta huolimatta. Kauppasota voi kuitenkin kampittaa yritysten kasvuhaaveet ja haalistaa aiemmat onnistumiset kaukaiseksi muistoksi. Yrityksissä varaudutaankin nyt talouden häiriöihin kustannussäästöillä, myynnin vahvistamisella ja saatavien nopealla kotiuttamisella. Osana varautumista maksuviiveitä torjutaan aiempaa tarmokkaammin erityisesti annakkomaksujen ja luottotietopalvelujen avulla, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti.
Perintään siirtyy aiempaa suurempia summia15.4.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän katsaus kertoo, että yhä useampi muistutuslasku jää maksamatta ja siirtyy perintään. Perintään siirtyvien maksujen määrät ja summat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä yritys- että kuluttajaperinnässä. Vuoden 2024 lopulla maksukyvyssä nähtiin lievää parannusta, mutta perintätapausten määrien ja pääomien kasvu voi ennakoida maksukyvyn heikentymistä kevään ja kesän aikana.
Maksuviiveellisiä yrityksiä aiempaa vähemmän – suurin parannus majoitus- ja ravitsemistoimialalla14.4.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on laskenut 3,84 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Positiivisen alkuvuoden ilo voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla maksuviiveellisten yritysten osuus on laskenut viime vuoteen verrattuna eniten. Suhteellisesti eniten nousua maksuviiveellisten yritysten määrässä oli julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla. Alueellisesti maksuviiveellisten yritysten määrä nousi Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Eniten maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen Satakunnassa, mutta määrä on laskenut. Yhdysvaltain asettamat tullit ja poliittinen epävarmuus voivat romuttaa alkuvuoden positiivisen kehityksen ja yritysten kasvuhaaveet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme