Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Mall of Triplassa kehitetään älykästä kaupunkia 5G:n ja esineiden internetin avulla

Jaa

Helsingin kaupunki ja yrityskumppanit Mall of Tripla, Telia sekä YIT kokeilevat 5G- ja NB-IoT-verkkojen hyödyntämistä tiedon keräämisessä Mall of Triplassa kesäkuusta syyskuuhun. Kokeilussa kerätään sensoreilla dataa muun muassa kauppakeskuksen ja sen lähiympäristön ruuhkista ja ihmisvirroista, lämpötilasta, kosteudesta, ilmanlaadusta sekä polkupyörien määrästä ja liikesuunnista. Yritykset pystyvät hyödyntämään syntyviä oppeja ja kokemuksia sekä skaalaaman ratkaisuja ja hyviä käytäntöjä muuallekin.

Mall of Tripla Pasilassa. Kuva: Jussi Hellsten
Mall of Tripla Pasilassa. Kuva: Jussi Hellsten

Kokeilun tavoitteena on myös luoda uusia palveluita ja liiketoimintaa uusimpaan verkkoteknologiaan tukeutuen. Helsingin edelläkävijäasema kaupallisissa 5G-palveluissa ja -verkoissa tarjoaa uusille innovaatiolle loistavan ponnahduslaudan kansainvälisille markkinoille.

”Mall of Triplan ympäristössä tehtävät 5G-kokeilut ovat erinomainen esimerkki siitä, kuinka kaupunki voi yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa luoda mahdollisuuksia uutta luovalle elinkeinotoiminnalle”, iloitsee Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

Nopeasti laajenevat 5G-verkot ovat tulevaisuudessa oleellinen osa älykästä kaupunkia. Verkkojen laajentuessa on oikea hetki selvittää konkreettisilla yhteiskehittämishankkeilla niiden parasta hyödyntämistä.

”Mall of Tripla on verkkomme vahvan sisäpeiton ja kaupungin nopeimpien yhteyksien ansioista 5G-Helsingin keskipiste. Siksi on erinomaisen sopivaa, että kokeilemme tulevaisuuden palveluita ja näytämme kumppaneittemme kanssa suuntaa älykkäälle kaupungille juuri täällä uuden pääkonttorimme kortteleissa”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

Kokeilussa haetaan kokemuksia siitä, kuinka älykäs kaupunki ja älykäs kauppakeskus voivat tuoda lisäarvoa toisilleen ja toimia kokeilualustana uusille innovaatioille. Mall of Tripla ja sen lähiympäristö tarjoavat tähän edistyksellisen ympäristön, jossa voidaan kehittää ja ottaa käyttöön kauppakeskukselle ja sen asiakkaille hyötyä tuottavia palveluita. Erilaisia tietolähteitä yhdistämällä voidaan myös lisätä ymmärrystä muusta kaupunkiympäristöstä, mikä tarjoaa uusien palveluiden kehittämismahdollisuuksia.

”Asiakaskokemuksen johtaminen on Mall of Triplassa äärimmäisen tärkeää ja sen kehittämiseksi tarvitaan dataa ja uudenlaisia palveluita. On todella mielenkiintoista olla mukana uuden teknologian hankkeessa, joka yhdistää ihmisten käyttäytymiseen, älykkäisiin kiinteistöihin ja kaupunkiympäristöön liittyvää dataa. Mall of Tripla on moderni kaupunkikeskus, joka on suunnannäyttäjä monella saralla. Siksi onkin hyvin mielenkiintoista toimia alustana uusille palveluille ja liiketoimintamalleille”, kertoo Mall of Triplan kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki.

Myös YIT:n Head of Data and Analytics Mikko Kuusakoski odottaa kokeilusta oppeja tulevaa varten:

"Käytännön 5G-kokemusten kerääminen kumppaneidemme kanssa tulee auttamaan oikeiden päätösten tekemisessä nyt suunnittelupöydällä olevissa hankkeissamme. YIT:n uusimpien suurhankkeiden valmistuessa vaatimukset 5G:n varaan rakennetun toiminnan ja älykkäiden rakennusten suhteen ovat huomattavasti nykyistä kovempia. Tämä kokeilu tukee tavoitettamme olla tulevaisuudessakin askeleen edellä."

Avointa dataa tuottavia IoT-ratkaisuja kokeilujaksolle toimittavat Loopshore, MarshallAI, Nodeon, Wapice, Wizense ja Helsingin yliopisto, jonka ylläpitämältä alustalta data on muiden kehittäjien hyödynnettävissä kokeilun aikana ja jälkeen. Erilaisia kokeiluja on myös tarkoitus jatkaa myöhemmin.

Lisätietoja:

Tapani Nevanpää
Erityissuunnittelija
Helsingin kaupunki
+358 40 193 8579
tapani.nevanpaa@hel.fi 

Kati Kivimäki
Toimitusjohtaja
Mall of Tripla
+358 46 876 1500
kati.kivimaki@malloftripla.fi 

Mika Raitola
Innovation Manager
Telia Finland
+358 40 827 1019
mika.raitola@teliacompany.com 

Mikko Kuusakoski
Head of Data and Analytics
YIT Oyj
+358 50 396 9509
mikko.kuusakoski@yit.fi
Anna Kanervirta
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunki
+358 40 186 6583
anna.kanervirta@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Mall of Tripla Pasilassa. Kuva: Jussi Hellsten
Mall of Tripla Pasilassa. Kuva: Jussi Hellsten
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Senaatintorin kesä aukeaa30.6.2020 09:49:14 EESTTiedote

Kulinaristinen keidas tarjoilee makuelämyksiä ja urbaania siirtolapuutarhatunnelmaa. Senaatintorin kesä -jättiterassialue aukeaa keskiviikkona 1. heinäkuuta. Helsingin pääaukiolla, Senaatintorilla, voi elokuun loppuun asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä urbaanissa siirtolapuutarhatunnelmassa. Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, ja siitä toivotaan piristysruisketta koko koronasta toipuvan kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

Helsinki panostaa turvalliseen matkailukokemukseen29.6.2020 14:07:43 EESTTiedote

Pitkän koronasulun jälkeen avautuva Helsinki haluaa varmistaa, että pääkaupungin tarjoamien tapahtumien pariin palaavien vieraiden kokemus olisi mahdollisimman miellyttävä ja luotettava. Helsinki toteutti palvelumuotoilutoimisto Hellonin kanssa tutkimuksen, jonka avulla tunnistettiin asiakkaiden mielenrauhaa ja yleistä turvallisuuden tunnetta tapahtumissa ja matkailupalveluiden parissa tuottavat toimenpiteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme