Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Malmin Sepänmäen suunnittelun tavoitteena luonnonläheinen ja kylämäinen miljöö

Jaa
Ala-Malmille, Sepänmäen nykyiselle pienkerrostaloalueelle ja Väärämäentien rivitalokorttelialueelle suunnitellaan asuinrakentamisen tehostamista. Samalla selvitetään, miten lähipalvelut kuten päiväkoti ja pienimuotoiset liiketilat voisivat alueelle sijoittua, sekä kehitetään Sepänmäenpuiston ulkoilureittejä. Alueen asemakaavamuutoksen lähtökohdista keskustellaan verkkotilaisuudessa maanantaina 6. maaliskuuta 2023.
Sepänmäen nykyinen asuinalue kuvan keskellä.
Sepänmäen nykyinen asuinalue kuvan keskellä.

Sepänmäen asemakaavan muutosalue sijoittuu Ala-Malmille, Malmin keskustan ja Malminkentän väliselle alueelle. Nykyisellään suunnittelualueella on kaksikerroksisia kerrostaloja, rivitalokortteli Väärämäentiellä sekä Sepänmäenpuisto.

Uudisrakentamista suunnitellaan Sepänmäen nykyisille asuinalueille

Sepänmäestä pyritään luomaan uusi luonnonläheinen ja kerrostalopainotteinen asuinalue Malmin monipuolisten palveluiden lähellä. Kaavassa tutkitaan nykyisten rakennusten purkamista. Uudistuksen myötä alueella voisi asua tulevaisuudessa 1 500–1 750 asukasta. Tavoitteena on mahdollistaa monipuolinen ja laadukas asuntorakentaminen, jossa talotyypit ja talojen hallintamuodot vaihtelevat. Suunnittelulla halutaan luoda alueelle kylämäinen tunnelma.

Pihojen ja lähiympäristön viihtyisyyttä sekä luonnon monimuotoisuutta pyritään vahvistamaan hyödyntämällä alueen kallioita ja puustoa. Pihat on tarkoitus suunnitella väljiksi. Rakennusten ja pihojen suunnittelussa hyödynnetään rinteisen maaston tasoeroja sekä maisemia ja näkymiä. Varaus päiväkodin tontille sijoitetaan turvalliselle ja rauhalliselle alueelle ja sen piha hyvään ilmansuuntaan.

Katualueilla parannetaan kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä, mikä saattaa edellyttää nykyisten katualueiden vähäistä leventämistä. Pysäköinti sovitetaan alueelle ympäristöä ja tilaa säästävillä ratkaisuilla. Katuja vasten sijoittuva rakentaminen mahdollistaa suojaisia ja rauhallisia pihatiloja ja kylämäisiä katutiloja vaihtelevine näkymineen.

Sepänmäenpuiston reunalla kulkeva Gasgridin kaasuputki asettaa rakentamiselle reunaehtoja, joita selvitetään suunnittelun edetessä. Rakentamis- ja piharatkaisuihin vaikuttaa myös Kehä I:ltä kantautuvan liikenteen melu.

Sepänmäenpuistosta löytyy historiaa ja luontoa

Sepänmäenpuistossa sijaitsee ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitelaitteita sekä arvokkaita metsäkohteita. Alueelta löytyy myös liito-oravan ydinalueita. Nykyistä Sepänmäenpuistoa onkin tarkoitus kehittää hienovaraisesti siten, että sen linnoiterakentamiseen, metsäluontoon ja eläimistöön liittyvät arvot säilyvät. Puistoalueella on kuitenkin syytä kehittää ulkoilureittejä asukasmäärän lisääntyessä, mutta samalla mahdollistaa arvoalueiden säilyminen ohjaamalla ihmisten kulkua reiteillä. Myös nykyisellä Sepänmäen korttelialueella tutkitaan pienimuotoisten lähiliikuntaan ja virkistykseen liittyvien toimintojen sijoittamista.

Osallistu verkkoasukastilaisuuteen 6.3.2023

Hankkeen lähtökohtia ja kaavoittamisen etenemistä esitellään verkkoasukastilaisuudessa maanantaina 6.3.2023 kello 17.00–17.45. Lisätietoja ja liittymislinkin tilaisuuteen löydät sivulta hel.fi/asukastilaisuudet. Tilaisuus tallennetaan ja tallenne tulee katsottavaksi Helsingin kaupunkiympäristön YouTube-kanavalle kahden viikon ajaksi. Hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan voi tutustua 6.3.–24.3.2023 osoitteessa hel.fi/suunnitelmat.

Suunnittelutilannetta esitellään myös myöhemmin keväällä Uutta Koillis-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa 24.5.2023. Kaavaehdotus on tarkoitus asettaa nähtäville alkuvuodesta 2024 ja siihen liittyvästä vuorovaikutuksesta tiedotetaan erikseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Saarikoski
Arkkitehti
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristö
Asemakaavoitus
p. 09 310 73544
petri.saarikoski@hel.fi

Kuvat

Sepänmäen nykyinen asuinalue kuvan keskellä.
Sepänmäen nykyinen asuinalue kuvan keskellä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Competition seeks an implementer for the island of Puotilanranta2.6.2023 14:20:23 EEST | Press release

The City of Helsinki is looking for a partner for the development and implementation of an island that is to be constructed in Puotilanranta. A new neighbourhood for approximately 2,700 residents is being planned in the area of the current Puotila marina, close to the services of Itäkeskus. One of the districts of the area will take the form of an island, the design and implementation of which will be chosen in this competition. The Urban Environment Committee will discuss the Puotilanranta island competition in its meeting on 6 June 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme