Malminkartanon keskiosan suunnittelukilpailun voittajaksi on valittu kilpailutyö Latvus
Malminkartanon keskiosan suunnittelukilpailun voittajaksi on valittu ehdotus ”Latvus”, jonka tekijöiksi paljastuivat Arco Architecture Company ja Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy. Tuomaristo oli voittajasta yksimielinen. Lisäksi tuomaristo päätti jakaa kunniamaininnan nimimerkille ”Kylämäki”, jonka tekijä oli Verstas Arkkitehdit Oy. Malminkartanon keskiosan suunnittelu jatkuu seuraavaksi selvitysten laatimisella, jotka pohjustavat tulevaa asemakaavoitusta.

Malminkartanon keskiosassa sijaitsevat Kartanonmetsän alue, juna-asema ja alueen keskeiset aukiot palveluineen. Syksyllä 2021 yhteistyössä maanomistaja Spondan kanssa kutsuttiin neljä arkkitehtitoimistoa laatimaan ehdotukset alueen kehittämiseksi ja nyt voittajaksi on valittu kilpailutyö ”Latvus”.
”Latvus” on varmaotteinen kokonaisuus. Suunnitelma liittyy luontevasti ympäristöönsä, myös kilpailualueen luoteispuolen uudempaan kaupunkirakenteeseen. Rakentaminen sijoittuu melko tiiviille vyöhykkeelle kilpailualueen reunoille ja alueen keskellä säilyy itä-länsi suuntainen puustoinen yhteys. Ehdotuksessa on myös paneuduttu hakemaan rakentamiselle sopivaa henkeä.
- Kilpailuehdotukset tarjosivat selkeästi toisistaan poikkeavia ratkaisumalleja Malminkartanon keskiosan kehittämiseksi. Voittajatyö ”Latvus” täytti parhaiten kilpailun tavoitteet, ja siinä alueen tuleva kehittäminen on pyritty tasapainottamaan luontoarvojen kanssa, toteaa palkintolautakunnan puheenjohtaja Christian Airas, asuntokehityksen johtaja,Sponda Oy.
Kunniamaininnan tuomaristo päätti antaa työlle ”Kylämäki”, jonka erityisiä ansioita ovat metsäistä aluetta laajasti säilyttävä ratkaisu sekä vahva näkemys alueen länsipään käsittelyssä.
Kerrokantasi-kyselyssä ja hankkeen keskustelutilaisuudessa saadut kommentit ehdotuksista auttoivat tuomariston arviointityötä.
Malminkartanon keskiosan suunnittelun eteneminen ja alueen kehittäminen
Malminkartanon keskiosan ehdotus tulee toimimaan pohjana tulevalle asemakaavoitukselle, joka mahdollistaa uusia asuinkortteleita. Asumisen lisäksi alueelle on tulossa päiväkoti ja liiketilaa. Alueella liikkuminen helpottuu, kun jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä parannetaan samalla Malminkartanon juna-asemalle.
Seuraavaksi Malminkartanon keskiosalle laaditaan asemakaava. Voittajatyö ”Latvus” toimii suunnittelun pohjana, jossa huomioidaan alueen kehitysehdotukset. Lisäksi tarvittavia lisäselvityksiä tehdään. Asukkaat ja osalliset voivat osallistua kaavoitustyöhön, kun tulevia suunnitelmia laaditaan. Tavoitteena on tuoda asemakaavaehdotus kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn arviolta vuonna 2025. Lopullisesti asemakaavasta päättää kaupunginvaltuusto.
Malminkartanoon laaditaan parhaillaan suunnitteluperiaatteita, jotka ohjaavat koko alueen toimintojen sijoittumista, kuten liikenneyhteystarpeita ja viher- ja virkistyspalveluverkostoa. Suunnitteluperiaatteet ohjaavat myös uusia asemakaavoja. Suunnitteluperiaatteet valmistuvat vuoden 2022 aikana.
Malminkartano on yksi Helsingin kaupungin kaupunkiuudistuskohteista, ja kaupunki on sitoutunut alueen kehittämiseen. Kaupunkiuudistuksen tarkoitus on kohentaa asuinalueiden viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta sekä mahdollistaa laadukas täydennysrakentaminen ja ympäristö.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tytti Wiinikka
Arkkitehti
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, asemakaavoitus
puh. 09 310 37300
tytti.wiinikka@hel.fi
Christian Airas
Asuntokehityksen johtaja
Sponda Oy
christian.airas@sponda.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Mitä uutta tulossa Keski-Helsinkiin? Verkkotilaisuus 23. toukokuuta 2022 klo 17.00–19.0018.5.2022 10:57:19 EEST | Tiedote
Pasila, Arabianranta, Toukola Kumpula, Koskela ja Käpylä muuttuvat. Eri puolille keskistä Helsinkiä on suunnitteilla uusia asuntoja ja liiketiloja, kadut ja viheralueet kohenevat. Keskisen Helsingin ajankohtaisia suunnitelmia esitellään verkkotilaisuudessa maanantaina 23. toukokuuta klo 17−19.
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 17.5.202217.5.2022 18:44:22 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 17. toukokuuta 2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Teollisuuskadun tunneli, Veturitien kiertoliittymän alitus sekä Triplan alitus suljettu yöaikaan 17.5.2022 – 19.5.2022 huoltotöiden vuoksi17.5.2022 13:32:12 EEST | Tiedote
Kadut ovat suljettuina klo 22–06. Huoltotöillä ei ole vaikutuksia jalankulun tai pyöräliikenteen yhteyksiin.
Mitä uutta Östersundomiin? Verkkotilaisuus 23.5.2022 klo 1717.5.2022 10:48:02 EEST | Tiedote
Östersundomin suunnittelun ajankohtaisista asioista kerrotaan yleisötilaisuudessa maanantaina 23.toukokuuta klo 17−19. Tilaisuus järjestetään Teams-verkkotilaisuutena, ja siihen voi liittyä verkkoselaimella omalta tietokoneelta tai mobiililaitteelta.
Helsingin kaupunki ja poliisi tiivistävät yhteistyötä työmaiden liikennejärjestelyjen valvonnassa17.5.2022 10:23:38 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin alueiden valvonta ja Helsingin poliisi tiivistävät yhteistyötään katutyömaiden liikennejärjestelyjen valvonnassa. Poliisi on ainoa viranomainen, jolla on oikeus sakottaa vaarallisista työmaajärjestelyistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme