Schildts & Söderströms

Mannen som gör vetenskap populärt i Svenskfinland lyfter blicken mot himlen i ny bok om rymden

Dela

"Ärligt talat så får jag mera ångest av tanken på att måla uthuset på stugan, och det är inte ens värst stort."

Omslag: Fredrik Bäck.
Omslag: Fredrik Bäck.

Det är okej att känna sig lite andfådd inför rymdens enorma avstånd och oändliga mängd stjärnor och planeter. Samtidigt är rymden närmare än du tror. Bara 100 kilometer ovanför oss börjar den.

Marcus Rosenlund,  hjärnan bakokm Yle Vegas vetenskapsprogram Kvanthopp, tar med oss på en spännande resa genom tid och rum. I boken Mot stjärnorna - strövtåg i universum, får vi läsa om ekot efter Big Bang, om hur det första ljuset tänder, och om hur allt en gång kommer att ta slut. Vi får bekanta oss med planeterna i vårt solsystem, med avlägsna stjärnor och med rymdsonder.

Med kunskap och entusiasm guidar Rosenlund oss genom galaxen, och utanför den. Han gör svåra saker lätta att förstå, och visar varför rymden är viktig för oss alla.

Vi är alla atomer

Rymden är mycket viktig för Rosenlund, annars skulle han inte lyckas beskriva och förklara den så utförligt och inlevelsefullt som han gör.

– Alla atomer i min kropp kom till i hjärtan hos döende jättestjärnor för miljarder år sedan. Solen, vår egen stjärna, är en förutsättning för allt liv på jorden - allting kretsar bokstavligen kring den.

Universum behöver inte målas

Många av oss har svårigheter att greppa universums storlek och oändlighet. Rymden upplevs svår, men i Rosenlunds liv är det annat som orsakar huvudbry. 

– Ärligt talat så får jag mera ångest av tanken på att måla uthuset på stugan, och det är inte ens värst stort. Universum behöver inte målas, lyckligtvis. Jag föredrar att se det häftiga och spännande i rymdens enormitet. Rymden ger mig dagligen orsak att säga WOW!

Med Rosenlunds perspektiv kan du känna dig ännu mer unik än vad du gör i dag.

– Det faktum att rymden är så enorm, hisnande, obegripligt stor, gör dig och mig ännu mer unika och fantastiska. Det finns ingen precis som du inom  en radie på 45 miljarder ljusår!

Finns det liv på andra planeter?

– Någonstans, nästan helt säkert. Att hitta det livet får jakten efter nålen i höstacken att te sig som en picknick i parken.

Om Rosenlund fick välja skulle han gärna besöka planeten Proxima B, som kretsar runt solens närmaste granne Proxima Centauri.

– Den är en jordliknande planet med teoretiska möjligheter  att kunna hysa liv. Den vänder samma sida mot sin sol hela tiden, så man kan välja var man vill bo: i evig förmiddag eller evig middag till exempel.

 Om Elon Musk bjöd dig på en resa till Mars - skulle du boka en sittplats på Space X?

– Inte ännu. De första resorna till Mars kommer att vara livsfarliga. Jag väntar hellre tills de har fått infrastrukturen i skick där borta, vilket inte sker under min livstid. Mars är en väldigt ogästvänlig planet och de första Marsresenärerna kommer att leva rejält farligt.

Boken Mot stjärnorna - strövtåg i universum har recensionsdatum söndag 25.10.

Sagt om Rosenlunds föregående bok Väder som förändrade världen

"Marcus Rosenlunds bok är en populärvetenskaplig skattkista." Fredrik Österblom, Hufvudstadsbladet

"Rosenlund skriver lättbegriplig vetenskapsprosa med glimten i ögat utan att det blir larvigt." Henrik Othman, Österbottens tidning

Pris

Statens informationsspridningspris 2019
Svenska litteratursällskapet 2019
Topeliuspriset 2015

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Omslag: Fredrik Bäck.
Omslag: Fredrik Bäck.
Ladda ned bild
Marcus Rosenlund är en bekant radioröst från Yle Vega där han leder programmet Kvanthopp. Bild: Miikka Pirinen.
Marcus Rosenlund är en bekant radioröst från Yle Vega där han leder programmet Kvanthopp. Bild: Miikka Pirinen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Vi ger ut ungefär 40 nya titlar varje år: romaner, noveller, lyrik, barn- och ungdomslitteratur, essäer och sakprosa. Varje bok vi ger ut är vald med omsorg. För oss är det viktigt att våra böcker är engagerande, välgjorda och vackra.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum