Mäntsälän kunta

Mäntsälän kapina – demokratian tulikoe

Jaa

Mäntsälän kunta isännöi seminaaria 90 vuotta Mäntsälän kapinan tapahtumien jälkeen.

Vuonna 1932 Mäntsälä oli lehtien otsikoissa – jopa synnyttämässä yhtä edelleen toimivaa lehteä. Tosin otsikoihin oli silloin päästy hieman kyseenalaisin perustein. Mäntsälässä äärioikeisto vaati Lapuan liikkeen johdolla ja suojeluskuntien tuella hallituksen eroa. Kärjistyneen tilanteen laukaisi presidentti Svinhufvudin radiopuhe, joka sai Mäntsälään kokoontuneet ja sinne lähdössä olleet joukot hajaantumaan.

90 vuotta näiden tapahtumien jälkeen Mäntsälä isännöi kapinaviikolla helmi-maaliskuun vaihteessa seminaaria, jossa tutkijat ja yhteiskunnan vaikuttajat eri aloilta peilaavat Mäntsälän kapinan taustoja ja vaikutusta tämän päivän Suomeen ja demokraattiseen yhteiskuntajärjestykseen. Paneelikeskustelussa pohditaan, mikä on suomalaisten luottamus nyky-yhteiskuntaan ja miten tämän ajan vastakohtien kärjistymistä voidaan lieventää. Keskustelua ja tutkijoiden alustuksia täydentävät aikalaismonologit, jotka on kirjoittanut Kirsti Manninen.

Seminaarin avaa kunnanjohtaja Hannu Laurila ja juhlapuheen pitää puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Tutkija-alustuksista vastaavat emeritusprofessori Seppo Hentilä, professori Martti Häikiö sekä dosentit Lasse Laaksonen, Marko Paavilainen ja Kirsti Manninen.

Paneelikeskustelua johtaa professori Martti Häikiö ja siinä ovat mukana eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne, kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen, Seppo Hentilä, Kirsti Manninen, Lasse Laaksonen, Marko Paavilainen ja Iltasanomien toimituspäällikkö Panu Karhunen.

Seminaari kuvataan ja tallenne siitä tulee nähtäville Mäntsälän kunnan kotisivuille.

Iltasanomat on lahjoittanut Mäntsälän lukion ja yläkoulujen oppilaille Mäntsälä 1932 erikoislehden, joka sisältää myös näköispainoksen lehden ensimmäisestä numerosta. Lehtiä on jaossa myös Mäntsälän kirjastossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sirkku Mäkelä, sirkku.makela@mantsala.fi

Tietoja julkaisijasta

Mäntsälän kunta
Heikinkuja 4
04600 Mäntsälä

https://www.mantsala.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mäntsälän kunta