Marcel Proustin tuotannon lähtölaukaus nyt suomeksi!

“Lukeminen on ystävyyttä, mutta vilpittömämpää.”
Marcel Proustin (1871–1922) essee Lukija (Sur la lecture, 1905) pohtii, mitä lukeminen on. Proust osoittaa, miten erityislaatuista keskustelua lukija käy mielessään kirjan kanssa. Samalla hän kuvaa elävästi lapsuutensa lukukokemuksia ja arvioi lukumieltymyksiin ja maun kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä.
Lukija tarjoaa painokkaan puheenvuoron lukutaidon kriisistä käytävään keskusteluun. Proust korostaa lukijan vastuuta: kirjat ovat ajattelun välineitä, jotka väärin käytettyinä muuttuvat ajattelun korvikkeiksi.
Proust luo oman lukemisen teoriansa, jonka valossa hän pohtii myös kirjallisuuden terapeuttisia mahdollisuuksia. Kokonaisuudesta kasvaa tarkkaavaisen, kriittisen ja luovan lukemisen ylistys.
Lukija oli alkujaan esipuhe Proustin ranskaksi kääntämään John Ruskinin kirjaan Seesam ja liljat. On sanottu, että tässä esipuheessa syntyi Kadonnutta aikaa etsimässä -teoksen tyyli.
Suomentaja Sampsa Laurinen osoittaa seikkaperäisessä esseessään Proust Ruskinin poluilla, millaisista tekijöistä Proustin tyyli syntyi ja millaisia vaikutteita Proust omaksui tutkiessaan ja kääntäessään Ruskinin tuotantoa vuosina 1899–1906.
”Tämä ei ole vain esipuhe vaan omaperäinen essee, herkullinen, liikuttava, miellyttävä, hillityn melankolinen ja hauska kyynelten lomassa. Muistot sekoittuvat unelmiin ja fantasia todellisuuteen, kuten hyvin herkän filosofin sielussa.” – Andre Beaunier, Le Figaro 5.6.1906.
“Jo esipuheen ensimmäisillä riveillä koin tulleeni tuntemattoman maan rajalle.” – François Mauriac: Du côté de chez Proust, 1947.
“Laatiessaan esipuhetta kirjaan Seesam ja liljat -- Proust loi perustan kuvakirjoitukselleen -- tässä esipuheessa syntyi Kadonnutta aikaa etsimässä -teoksen tyyli.” – Eri Wada: L’évolution stylistique de Marcel Proust, 1997.
“Kenties lapsuutemme kaikkein kokonaisvaltaisimmin elettyihin päiviin kuuluvat sellaiset, jotka luulimme jättäneemme taaksemme kuitenkaan elämättä niitä muutoin kuin suosikkikirjan parissa.” – Marcel Proust: Lukija.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arvostelukappaleet:
Frida Wikblad
frida@basambooks.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Basam Books
Kirsi Karhun Unelmakartta jatkaa Meijun seksipositiivista matkaa!25.5.2023 09:20:00 EEST | Tiedote
Unelmakartassa pohditaan katsomista, näkymistä ja näkymättömyyttä keski-ikäisen naisen näkökulmasta.
Teini-ikäiset ystävykset yrittävät pelastaa maailman kolmannelta maailmansodalta jännittävässä esikoisromaanissa!23.5.2023 09:20:00 EEST | Tiedote
Ei minun maailmassani -teos syntyi kirjailija Terhi Raikkaan intohimosta ympäristönsuojeluun ja nuorisopolitiikkaan.
Villi itä on tarina nuoruudesta, vapaudesta ja niiden menettämisestä.17.5.2023 09:20:00 EEST | Tiedote
Miika Nuutisen esikoisromaani on lempeän huumorin sävyttämä kertomus elämästä syrjässä, rakkaudesta luontoon ja miesten välisestä ystävyydestä.
Anja Hatvan ihastuttavassa lastenkirjassa seikkailee uutta kotia tarvitseva muuhalainen!16.5.2023 09:20:00 EEST | Tiedote
Tule mukaan muuhalaisen ja ystävien seikkailuun!
Basam Booksin syksyn 2023 kirjat!15.5.2023 13:04:00 EEST | Tiedote
Syksyn julkaisuohjelmassamme on monipuolisesti niin kauno- kuin tietokirjallisuutta, hyvinvointia ja työelämää käsittelevää kirjallisuutta – klassikoita ja runoutta unohtamatta! Ohessa nostoja syksyn julkaisuohjelmasta – tarkemmat tiedot ja kaikki syksyn kirjat löydät verkkosivuiltamme (linkki alla). Tietokirjallisuus Janne Kontalan Bhagavad-gita – Johdatus joogan salaisuuteen on johdatus maailmankirjallisuuden merkkiteokseen Bhagavad-gitaan. Mary Lutyensin Krishnamurti – Elämäkerta luo kattavan katsauksen Jiddu Krishnamurtin ajatteluun. Teoksen on suomentanut Antti Immonen. Eero Hämeenniemen Tähän päättyy Via Appia kuvaa Italian eteläisintä osaa ja vie lukijan jännittävälle matkalle halki Italian tuntemattomimman ja villeimmän osan! Kirjassaan Pyhä luonto – Sankaritarinoita ja jumalia shintolaisesta Japanista buddhalaisen taiteen ja Aasian kulttuurien tutkija FT Irene Wai Lwin Moe tutkii shintolaisuuden ikivanhaa uskomusjärjestelmää sen rikkaasta myyttien ja sankaritarujen aarteistost
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme