Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Maria Jotunin elämä ja tuotanto esillä työväenopiston keväässä

Jaa

Helsingin työväenopisto järjestää Maria Jotuni -aiheista ohjelmaa kirjailijan syntymän 140-vuotisjuhlan kunniaksi. Kevään päätapahtumassa keskustakirjasto Oodissa kuullaan kirjallisuudentutkijoiden ja teatterin tekijöiden luentoja Jotunin teoksista.

Maria Jotuni. Kuva: Museovirasto finna.fi
Maria Jotuni. Kuva: Museovirasto finna.fi

Helsingin työväenopiston kirjallisuuden pääteemana kevätkaudella on kirjailija Maria Jotuni, jonka syntymästä tulee huhtikuun 9. päivä kuluneeksi 140 vuotta.

Jotuni-kevään päätapahtumassa Maria Jotuni 140 – vahva, rohkea kirjailija -luentosarjassa 24.2.–30.3.2020 keskustakirjasto Oodissa ovat luennoimassa muun muassa ohjaaja Eija-Elina Bergholm, näyttelijät Sara Paavolainen ja Kari Heiskanen sekä ohjaaja ja kirjailija Juha Hurme.

Luentosarja päättyy Jotunin kunniaksi järjestettävään avoimeen juhlaan maanantaina 30.3. Oodin Maijansalissa.

Luentosarjaa täydentää kolme Jotunin teoksista filmatisoitua elokuvaa Oodin Kino Reginassa:

12.3. Miehen kylkiluu (ohjaus Arvo Saarikivi, 1937)

18.3. Kun on tunteet (ohjaus Erik Blomberg, 1954)

25.3. Kultainen vasikka (ohjaus Ritva Arvelo, 1961)

Maria Jotunin tuotantoon tutustutaan myös työväenopiston avoimen lukupiirin luennoilla kevään aikana. Lisäksi muun muassa Kontulan palvelukeskuksessa käsitellään Jotunin komedioita maaliskuun alussa.

Työväenopiston Studionäyttämön kevään esityksenä 24.4.–9.5. nähdään Jotunin näytelmäteksteihin pohjautuva näytelmä.

Jotunin perintö elää

Maria Jotunin tarkkanäköisyys ihmisiä seuratessa on antanut hänen kirjallisen tuotantonsa ansiosta suomalaiselle kirjallisuudelle hienoja, syvällisiä, rohkeita ja kriittisiä ihmiskuvauksia, jotka elävät ja vaikuttavat tänä päivänäkin.

Jotunin tunnetuimpia teoksia ovat Huojuva talo -romaani, humoristiset näytelmät Kultainen vasikka, Miehen kylkiluu ja Tohvelisankarin rouva sekä terävät aforismit ja novellit, joiden novellistiikasta moni nykynovelli on saanut ainesta.

Maria Jotuni jatkaa kirjallisella työllään Minna Canthin viitoittamaa naiskirjailijuutta, jota taas nykyiset kirjailijat omilla vahvoilla, rohkeilla teoksillaan vievät eteenpäin.

Jotuni-aiheinen ohjelma on tuotettu yhteistyössä Helsingin työväenopiston, Maria Jotuni -seuran, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin sekä Helsingin kirjastojen kanssa.

Ohjelma aikatauluinen

hel.fi/tyovaenopisto > Luennot ja tapahtumat > Maria Jotuni 140

Lisätietoja

Päivi Hytönen, suunnittelijaopettaja

puh. 09 310 88667

paivi.k.hytonen@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Larkovirta
viestintäsuunnittelija
mari.larkovirta@hel.fi
puh. 09 310 88599

Kuvat

Maria Jotuni. Kuva: Museovirasto finna.fi
Maria Jotuni. Kuva: Museovirasto finna.fi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä.
Toimialalla on neljä palvelukokonaisuutta ja hallinto.

- varhaiskasvatus ja esiopetus
- perusopetus
- lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö
- ruotsinkieliset palvelut
- hallinto

Toimintaa ja hallintoa johtaa toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Koko toimiala toimii kasvatus- ja koulutuslautakunnan alaisuudessa. Lautakunnassa on suomenkielinen ja ruotsinkielinen jaosto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingforsborna får syssla med egna projekt i fem klassrum för teknisk slöjd nästa läsår18.6.2020 10:55:00 EESTTiedote

Bland de vinnande förslagen i OmaStadi-omröstningen i höstas fanns ett förslag om att öppna skolornas klassrum för teknisk slöjd för hobbyverksamhet. Detta förslag blir nu verklighet. Stadsborna får möjlighet att avgiftsfritt arbeta med sina egna projekt i fem klassrum för teknisk slöjd, det vill säga OmaStadi-verkstäder, från september till maj under läsåret 2020–2021.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 16.6.202012.6.2020 11:15:46 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kevään viimeinen kokous pidetään tiistaina 16. kesäkuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslista Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa useita päiväkotien ja koulujen tilahankkeita. Esityslistalla olevat päiväkotien tilahankkeet: lausunto Malmilla sijaitsevan päiväkoti Marmorin sisäilmakorjausten hankesuunnitelmasta lausunto Kalliossa sijaitsevan päiväkoti Kalevan korvaavien tilojen hankesuunnitelmasta tarveselvitys Pasilassa osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettavasta päiväkodista tarveselvitys Malmilla osoitteeseen Jäkälätie 11 toteutettavasta päiväkodista tarveselvitys Kannelmäessä osoitteeseen Soittajantie 10 toteutettavasta päiväkodista Muut lautakunnan esityslistalla olevat tilat: tarveselvitys Kruunuvuorenrannan palvelurakennukseen sijoittuvasta peruskoulusta, päiväkodista ja leikkipuistosta lausunto Roihuvuoren ala-asteen ja esiopetuksen lisätilan hankesuunnitelmasta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme