Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Maria Jotunin elämä ja tuotanto esillä työväenopiston keväässä

Jaa

Helsingin työväenopisto järjestää Maria Jotuni -aiheista ohjelmaa kirjailijan syntymän 140-vuotisjuhlan kunniaksi. Kevään päätapahtumassa keskustakirjasto Oodissa kuullaan kirjallisuudentutkijoiden ja teatterin tekijöiden luentoja Jotunin teoksista.

Maria Jotuni. Kuva: Museovirasto finna.fi
Maria Jotuni. Kuva: Museovirasto finna.fi

Helsingin työväenopiston kirjallisuuden pääteemana kevätkaudella on kirjailija Maria Jotuni, jonka syntymästä tulee huhtikuun 9. päivä kuluneeksi 140 vuotta.

Jotuni-kevään päätapahtumassa Maria Jotuni 140 – vahva, rohkea kirjailija -luentosarjassa 24.2.–30.3.2020 keskustakirjasto Oodissa ovat luennoimassa muun muassa ohjaaja Eija-Elina Bergholm, näyttelijät Sara Paavolainen ja Kari Heiskanen sekä ohjaaja ja kirjailija Juha Hurme.

Luentosarja päättyy Jotunin kunniaksi järjestettävään avoimeen juhlaan maanantaina 30.3. Oodin Maijansalissa.

Luentosarjaa täydentää kolme Jotunin teoksista filmatisoitua elokuvaa Oodin Kino Reginassa:

12.3. Miehen kylkiluu (ohjaus Arvo Saarikivi, 1937)

18.3. Kun on tunteet (ohjaus Erik Blomberg, 1954)

25.3. Kultainen vasikka (ohjaus Ritva Arvelo, 1961)

Maria Jotunin tuotantoon tutustutaan myös työväenopiston avoimen lukupiirin luennoilla kevään aikana. Lisäksi muun muassa Kontulan palvelukeskuksessa käsitellään Jotunin komedioita maaliskuun alussa.

Työväenopiston Studionäyttämön kevään esityksenä 24.4.–9.5. nähdään Jotunin näytelmäteksteihin pohjautuva näytelmä.

Jotunin perintö elää

Maria Jotunin tarkkanäköisyys ihmisiä seuratessa on antanut hänen kirjallisen tuotantonsa ansiosta suomalaiselle kirjallisuudelle hienoja, syvällisiä, rohkeita ja kriittisiä ihmiskuvauksia, jotka elävät ja vaikuttavat tänä päivänäkin.

Jotunin tunnetuimpia teoksia ovat Huojuva talo -romaani, humoristiset näytelmät Kultainen vasikka, Miehen kylkiluu ja Tohvelisankarin rouva sekä terävät aforismit ja novellit, joiden novellistiikasta moni nykynovelli on saanut ainesta.

Maria Jotuni jatkaa kirjallisella työllään Minna Canthin viitoittamaa naiskirjailijuutta, jota taas nykyiset kirjailijat omilla vahvoilla, rohkeilla teoksillaan vievät eteenpäin.

Jotuni-aiheinen ohjelma on tuotettu yhteistyössä Helsingin työväenopiston, Maria Jotuni -seuran, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin sekä Helsingin kirjastojen kanssa.

Ohjelma aikatauluinen

hel.fi/tyovaenopisto > Luennot ja tapahtumat > Maria Jotuni 140

Lisätietoja

Päivi Hytönen, suunnittelijaopettaja

puh. 09 310 88667

paivi.k.hytonen@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Larkovirta
viestintäsuunnittelija
mari.larkovirta@hel.fi
puh. 09 310 88599

Kuvat

Maria Jotuni. Kuva: Museovirasto finna.fi
Maria Jotuni. Kuva: Museovirasto finna.fi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä.
Toimialalla on neljä palvelukokonaisuutta ja hallinto.

  • varhaiskasvatus ja esiopetus
  • perusopetus
  • lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö
  • ruotsinkieliset palvelut
  • hallinto

Toimintaa ja hallintoa johtaa toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Koko toimiala toimii kasvatus- ja koulutuslautakunnan alaisuudessa. Lautakunnassa on suomenkielinen ja ruotsinkielinen jaosto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingfors går i täten – vi är med på Educa-mässan 20.1.2020 08:00:00 EETTiedote

På Educa-mässan 24-25.1 på Helsingfors mässcentrum har mässbesökarna möjlighet att bekanta sig med Helsingfors daghems, skolors och läroinrättningars pedagogiska lösningar under handledning av personal och lärande. Vi berättar också om lediga arbetsplatser, utbudet av tjänstebostäder samt om våra mångsidiga personalförmåner och olika belöningsformer. Sektorledningen är också anträffbar vid vår monter. Välkommen till monter 6m50 för att bekanta dig med arbetet vid fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors. Hos oss kan också du bli en föregångare inom pedagogiken!

Helsinkiläinen edelläkävijyys esillä Educa-messuilla20.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Educa-messuilla 24.-25.1. Helsingin messukeskuksessa messuvieraat pääsevät tutustumaan Helsingin koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten pedagogisiin ratkaisuihin henkilöstömme ja oppijoidemme opastuksella. Kerromme myös avoimista työpaikoista, työsuhdeasuntojen tarjonnasta, monipuolisista henkilöstöeduistamme sekä palkitsemisen tavoista Helsingissä. Toimialamme johto on myös tavattavissa osastollamme. Tervetuloa tutustumaan osastolle 6m50 millaista on työskennellä Helsingin kasvatuksessa ja koulutuksessa. Meillä pääset pedagogiikan edelläkävijöiden joukkoon!

Ennakkotiedote: kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous 21.1.17.1.2020 12:15:00 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu kevätkauden ensimmäiseen kokoukseen ensi tiistaina 21.1.2020 klo 16.00. Kokouksen esityslista Kasvatuksen ja koulutuksen maksullisten vierailujen hinnaston vahvistaminen Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättänee vahvistaa leikkipuisto-, päiväkoti-, koulu- ja oppilaitosvierailuista perittävät maksut 1.8.2020 lukien (hinnasto esityksen liitteenä). Leikkipuisto-, päiväkoti-, koulu- ja oppilaitosvierailut ovat lisääntyneet tasaisesti 2000-luvun alusta lähtien. Vierailuja järjestetään vuosittain noin 100 ryhmälle ja noin 1200 osallistujalle. Vierailut hoidetaan tällä hetkellä keskitetysti, eikä niistä peritä korvausta. Maksut otetaan käyttöön lukuvuoden 2020-2021 alussa tai viimeistään, kun digitaalinen kalenteri-, varaus- ja maksualusta on käytössä. Maksut tuloutetaan mukana oleville leikkipuistoille, päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille. Jatkossakin maksuttomina säilyvät yhteistyö- ja verkostokumppanien vierailut, valtiovierailut, kansainvä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme