Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalo: Ilmasto- ja luontoasioiden vähäinen painoarvo hallitusneuvotteluissa huolettaa

Jaa
Tänään on oikeistokonservatiivisen hallituksen neuvottelujen ensimmäinen päivä. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kiinnittää huomion siihen, että ilmastokriisi ja luontokato ovat vaarassa jäädä neuvotteluissa sivurooliin.
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo

– Kuluneen neljän vuoden aikana ilmasto- ja luontopolitiikka ovat olleet aivan uudella tavalla päätöksenteon ytimessä. Hallituksen muodostaja Petteri Orpolla on hallitusneuvotteluissa yksitoista pääneuvottelupöytää, eikä yhdenkään niistä pääaiheena ole ilmastokriisi tai luontokato ja niiden pysäyttäminen. Putoaako ympäristö politiikan sivulauseeksi? Ohisalo kysyy.

– On ylipäätään väärä lähtökohta, jos ilmasto- ja luontokysymykset ovat alisteisia taloudelle ja energiantuotannolle. Talous pitäisi päinvastoin asettaa ympäristön rajoihin. Samaan aikaan vihreä siirtymä houkuttaa Suomeen investointeja ja synnyttää työpaikkoja, Ohisalo jatkaa.

Julkisten tietojen mukaan hallitusneuvottelujen alun ilmastokatsauksen yhteydessä ei kuultaisi lainkaan Suomen Ilmastopaneelia.

 – Suomen Ilmastopaneelin sivuuttaminen kuulostaa todella huolestuttavalta lähtölaukaukselta uuden hallituksen ilmastopolitiikalle. Suomen Ilmastopaneeli ja Luontopaneeli ovat korvaamattoman tärkeitä asiantuntijatahoja, joita on päätöksenteossa kuultava tarkalla korvalla, jos halutaan että ilmasto- ja luontotoimet ovat riittäviä ja aidosti vaikuttavia, Ohisalo sanoo.

Ilmastokriisin torjuminen ja luontokadon pysäyttäminen edellyttävät molemmat sekä kunnianhimoisia tavoitteita että riittävän määrän konkreettisia kirjauksia.

 – Ilmastokriisiä tai luontokatoa ei torjuta pelkillä julistuksilla. Jo hallitusohjelmavaiheessa tulisi olla riittävä määrä toimia, joita hallitus aidosti sitoutuu edistämään. Niitä tarvitaan myös romahtaneiden hiilinielujen ja metsähakkuiden vähentämisen suhteen. Toivon viisautta neuvotteluihin, jotta riittävät toimet löytyvät. Se ei onnistu asiantuntijatietoa sivuuttamalla, Ohisalo toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreät julkaisivat tiedepoliittisen ohjelman: Korkeakoulujen perusrahoitusta on vahvistettava ja tutkijoiden vakituisia työsuhteita lisättävä 15.5.2023 13:04:34 EEST | Tiedote

Vihreät esittää korkeakoulujen perusrahoituksen vahvistamista, tutkijoiden vakituisten työsuhteiden määrän kasvattamista 30 prosentista 70 prosenttiin ja automaattista pysyvää oleskelulupaa tutkinnon suorittaneille ulkomaalaisille. Vihreät hyväksyivät tiedepoliittisen ohjelman puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä sunnuntaina 14.5.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme