Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalo: Metsiensuojelun jättipotti

Jaa
Hallitus päätti suojella noin 30 000 hehtaaria valtion omistamaa metsää. Vihreille oli tärkeää myös saada edistettyä nuorten syrjäytymistä ehkäiseviä toimia, jotka nyt edistyvät. Hallituskauden viimeisessä lisätalousarviossa myönnettiin myös hyvinvointialueille rahaa hoitovelan purkuun ja autettiin energian hinnan kanssa painiskelevia koteja, maatiloja ja museoita.
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo

Suomalaiset metsät eivät voi hyvin, eivät luonnon monimuotoisuuden tai hiilinielujen osalta. Ympäristöjärjestöt ovat jo vuosia ajaneet sitä, että valtion omistamien metsien suojelua olisi vauhditettava. Nyt tähän toimeen ryhdytään.

– Päätimme tänään suojella noin 30 000 hehtaaria valtion omistamaa metsää. Kohteiden markkina-arvo on yli 100 miljoonan euron luokkaa. Tällä kertarysäyksellä melkein tuplattiin tällä hallituskaudella suojellun metsän määrä, ja kyseessä on yksi isoimmista metsiensuojelua koskevista päätöksistä koko 2000-luvulla, Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö ja ilmastoministeri Maria Ohisalo iloitsee.

Päätöksen myötä suojellaan yli 50 kohdetta ympäri Suomen aina Hämeen Lopelta Inariin asti. 

– Isoista kohteista nostan esiin Sallan Tuntsan, joka säästyi suurelta metsäpalolta vuonna 1960. Toisaalta moni pienemmistäkin kohteista on tärkeitä, kuten Oulujärven Kaarresalo ja Kuostonsaari, joiden hakkaamisesta on ollut vuosien ajan kiistely julkisuudessakin, Ohisalo korostaa.

– Kuusamon Kivijärven osalta paikalliset asukkaat ovat jo vuosien varrella kertoneet useaan otteseen tarjoutuneensa ostamaan metsän suojeltavaksi, ja nyt se viimein hallituksen esityksen myötä toteutuu. Kohteisiin sisältyvä Kangasniemen Sikainmäki on hyvä esimerkki siitä, että etelässä on yhä suojelematta reheviä valtionmaiden arvokohteita. Tätä päätöstä valmisteltaessa on hyödynnetty vapaaehtoisten metsäkartoittajien tärkeää työtä, Ohisalo muistuttaa.

Osa alueista on ollut metsätalouskäytön ulkopuolella jo entuudestaan, mutta siitäkin huolimatta niiden suojeleminen on merkityksellistä. 

– Kerran suojeltu on aina suojeltu, eikä näitä metsiä voida enää palauttaa talouskäyttöön, Ohisalo painottaa.

Ohisalo on tyytyväinen myös panostuksista nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen, hyvinvointialueiden hoitovelan purkuun tarkoitetusta rahoituksesta ja tuesta, jolla autetaan energian hinnan kanssa painiskelevia koteja, maatiloja ja museoita.

Ohisalo kirjoitti aiheesta Vihreässä blogissa: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/metsiensuojelun-jattipotti-ja-tukea-nuorille/

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Harjanne ja Elo: Paremmalla kaupunkipolitiikalla luodaan kestävää hyvinvointia ja ratkotaan suurimpia ongelmia17.3.2023 16:17:59 EET | Tiedote

Kaupungeilla on keskeinen rooli talouden uudistamisessa ja osaamisen pohjaavan hyvinvoinnin luomisessa. Samalla kaupunkeja tarvitaan myös ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämisessä. Monet Suomen kannalta keskeiset ongelmat kohdataan ja ratkaistaankin juuri kaupungeissa. Vihreät julkaisivat tänään teesinsä parempaan kaupunkipolitiikkaan.

Ohisalo: Lapsiperheköyhyyden torjunnasta ei saa tinkiä ensi hallituskaudellakaan9.3.2023 11:33:28 EET | Tiedote

Lapsena koettu köyhyys jättää pitkän jäljen koko elämän ajaksi. Pienituloisia lapsiperheitä on tuettava, eikä siihen riitä vain yhden vuoden väliaikaiset sosiaaliturvan korotukset. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo esittää blogikirjoituksessaan korotusten muuttamista pysyviksi ja kotipalvelun palauttamista 1990-luvun lamaa edeltäneelle tasolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme