Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Marian alueelle tehdään kävelyn ja pyöräilyn uudistuksia

Jaa
Tulevan Marian kasvuyrityskampuksen kehittämistä käynnistetään alueen liikenneyhteyksien parantamisella. Suunnitteilla on silta Baanan yli jalankulkijoille ja pyöräilijöille, muutoksia Baanan eteläpäähän sekä jalankulun ja pyöräilyn väylien uudistus eteläisellä Mechelininkadulla. Lisäksi Marian alueelle rakennetaan pieni puisto.
Lastenkodinkadun kävely- ja pyöräilysillan väri sovitetaan Baanalla sijaitsevan Love Helsinki -teoksen väriin. Maatuki ja rampin tukimuurit verhoillaan mustalla luonnonkivellä. Sillan kaide valaistaan. Havainnekuva: Sitowise
Lastenkodinkadun kävely- ja pyöräilysillan väri sovitetaan Baanalla sijaitsevan Love Helsinki -teoksen väriin. Maatuki ja rampin tukimuurit verhoillaan mustalla luonnonkivellä. Sillan kaide valaistaan. Havainnekuva: Sitowise

Helsingin kaupunki suunnittelee uudistuksia jalankulun ja pyöräilyn järjestelyihin Lastenkodinkadun länsipäässä sekä Mechelininkadun ja Baanan eteläpäässä. Uudistukset parantavat kulkuyhteyksiä entiselle Marian sairaala-alueelle, johon suunnitellaan uutta kasvuyrityskampusta. Uudistukset perustuvat alueen asemakaavan yhteydessä laadittuun liikennesuunnitelmaan.

Uusi jalankulun ja pyöräilyn reitti Mechelininkadun ja Lastenkodinkadun välille

Lastenkodinkadun länsipäädystä on tarkoitus rakentaa silta Baanan yli Marian sairaala-alueelle ja sillan Marian puoleisesta päädystä ramppi Baanalle. Silta on tarkoitettu jalankulkua, pyöräilyä ja pelastusajoa varten. Katusuunnitelmaehdotuksen mukaan Lastenkodinkadun länsipäädyssä sijaitsevat pysäköintipaikat poistuvat ja alueesta tehdään aukio. Sillan rakentaminen alkaa arviolta loppuvuodesta 2023.

Uusi silta johtaa Marianpuistoon, jonka rakentamista suunnitellaan tulevan kasvuyrityskampuksen keskelle. Marianpuistossa säilytetään puita, jotka ovat säästyneet kulttuurihistoriallisesti tärkeästä Marian sairaala-alueen puutarhasta, ja puiston istutukset tehdään suosien vanhoja kasvilajeja. Puiston paikalla on nykyisin asfalttipintainen piha-alue sekä purettava, 1980-luvulla valmistunut asuintalo. Marianpuiston läpi avataan myös kulkuyhteys Mechelininkadulta Baanalle uusien portaiden ja luiskan kautta.

Baanan eteläpään linjausta muutetaan

Marian alueelle suunniteltujen uusien rakennusten vuoksi Baanan eteläpäätä on tarpeen järjestellä uudelleen. Suunnitelman mukaan Ruoholahdenkadun ja Lapinlahdenkadun välillä pyörätie siirretään ratakuilun toiselle reunalle. Pyöräily ja jalankulku säilyvät eroteltuna. Pyörätie toteutetaan pääosin 3,5 metriä leveänä.

Baanan koripallokenttä siirretään etelään lähemmäs Ruoholahdenkadun päätyä. Nykyinen petankkikenttä on tarkoitus poistaa, ja sen tilalle tulee istutusalue. Yhteensä alueelle on suunnitteilla kolme uutta istutusaluetta ja 13 uutta puuta. Nykyiset istutusalueet penkkeineen ja puupintoineen säilytetään ja kunnostetaan. Love Helsinki -taideteoksen Baanalla olevaa osaa siirretään muutamia metrejä pohjoiseen.

Mechelininkadulle rakennetaan paremmat jalankulun ja pyöräilyn väylät

Myös Mechelininkadun eteläpäässä, Länsilinkin ja Mechelininaukion välillä, suunnitellaan parannuksia jalankulun ja pyöräilyn järjestelyihin.

Mechelininkadun eteläpäädyn molemmille reunoille rakennetaan yksisuuntaiset pyöräkaistat, ja kadun itäreunan kapeaa jalkakäytävää levennetään. Risteysalueilla suojateitä ja pyöräliikenteen ylitysjärjestelyitä päivitetään.

Moottoriajoneuvoliikenteen järjestelyt Mechelininkadulla pysyvät pääosin ennallaan, mutta kääntyminen Lapinlahdentielle Mechelininkatua etelästä tultaessa ei ole uudistusten jälkeen sallittu. Tällä helpotetaan jalankulun ja pyöräilyn järjestelyitä risteysalueella.

Marian kasvuyrityskampuksen reunalle, Ruoholahden sillan alla olevan nykyisen parkkialueen reunaan toteutetaan uusi jalkakäytävä ja tonttiliittymä. Tämän vuoksi sillalle johtavia portaita siirretään hieman. Pysäköintialueen järjestelyt säilyvät pääosin nykyisellään.

Katujen rakentamisen yhteydessä uusitaan kunnallistekniikkaa, kuten vesihuoltoa ja tietoliikenneyhteyksiä, ja rakennetaan uutta verkostoa palvelemaan muun muassa Marian kasvuyrityskampusta.

Baanan ja Mechelininkadun uudistusten aikataulu sovitetaan yhteen alueen muun rakentamisen kanssa ja tarkentuu siten myöhemmin.

Uusi kortteli tuo Marian alueelle yrityksiä ja palveluita

Entiselle Marian sairaala-alueelle suunnitellaan uutta startup- ja teknologiayrityskeskittymää nykyisen Maria 01:n yhteyteen. Uuteen kortteliin on suunnitteilla muun muassa majoitusta, ravintoloita, liiketiloja sekä tapahtumatilaa. Alue on varattu YIT:n ja Kevan muodostamalle konsortiolle hankkeen suunnittelua varten. Varsinaisen talonrakennuksen on tarkoitus alkaa vuonna 2024.

Suunnitelmista voi antaa palautetta

Baanan ylittävää siltaa ja sen ympäristöä koskeva katusuunnitelmaehdotus on nähtävillä Helsingin kaupungin verkkosivuilla  8.2. alkaen, ja siitä voi antaa suunnittelijoille palautetta 21.2.2023 asti. Ehdotus on pääpiirteittäin aiemmin tehdyn luonnoksen mukainen.

Mechelininkadun eteläpään katusuunnitelmaluonnos ja Baanan katusuunnitelmaluonnos ovat nähtävillä kaupungin verkkosivulla  22.2. alkaen, ja niistä voi antaa suunnittelijoille palautetta 7.3.2023 asti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lastenkodinkadun sillan suunnitelma:

Olli-Pekka Aalto
projektinjohtaja, liikenne- ja katusuunnittelu
Kaupunkiympäristön toimiala
09 310 39681
ollipekka.aalto@hel.fi

Baanan ja Mechelininkadun katusuunnitelmat:

Katariina Verkamo
projektinjohtaja, liikenne- ja katusuunnittelu
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3102 0706
katariina.verkamo@hel.fi

Marian alueen kehitys:

Tuomo Sipilä, projektinjohtaja (toteutuksen koordinointi)
Helsingin kaupunki
09 310 34249
tuomo.sipila@hel.fi

Kuvat

Lastenkodinkadun kävely- ja pyöräilysillan väri sovitetaan Baanalla sijaitsevan Love Helsinki -teoksen väriin. Maatuki ja rampin tukimuurit verhoillaan mustalla luonnonkivellä. Sillan kaide valaistaan. Havainnekuva: Sitowise
Lastenkodinkadun kävely- ja pyöräilysillan väri sovitetaan Baanalla sijaitsevan Love Helsinki -teoksen väriin. Maatuki ja rampin tukimuurit verhoillaan mustalla luonnonkivellä. Sillan kaide valaistaan. Havainnekuva: Sitowise
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 30.3.202330.3.2023 18:55:11 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 30.3.2023 >> Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 13.4.2023 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://paatokset.hel.fi/fi/paattajat/kaupunkiymparistolautakunnan-ymparisto-ja-lupajaosto

Central Railway Station’s accessible entrance to the railway yard underpass closed after Easter30.3.2023 16:25:04 EEST | Press release

The entrance ramp from Kaisaniemen Puistokuja to the railway yard underpass will be closed in the week starting from 10 April due to the construction of the Kaisantunneli tunnel. Accessible passage to trains arriving from the east and leaving the trains towards the east requires going around the platform area. The underpass can be accessed using the stairs next to platform 4.

Eteläsataman itäosaan suunnitellaan uudistuksia – merellinen puistokatu vahvistaa kävelykeskustaa30.3.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki laatii Eteläsataman itäosan alueelle suunnitteluperiaatteet, joilla ohjataan alueen maankäytön kehittämistä tulevina vuosina. Tavoitteena on luoda Katajanokalle uutta, keskustan merellisyyttä ja elämyksellisyyttä vahvistavaa kaupunkitilaa laajentamalla kävelykeskustaa Eteläsataman itäosan ranta-alueelle. Suunnitteluun voi osallistua kommentoimalla aihetta verkkotilaisuudessa ja Kerrokantasi-verkkokyselyssä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme