Suomen Vuokranantajat ry

Markkinavuokrien nousu pysähtynyt Mikkelissä – ara-vuokrissa nousu jatkuu

Jaa

Supistuvan väestön ja kasvavan asuntotarjonnan seurauksena vapaarahoitteisten vuokrien nousu on pysähtynyt Mikkelissä. Asia käy ilmi Suomen Vuokranantajien tuoreesta vuokramarkkinakatsauksesta. Ara-vuokrat sen sijaan nousivat vuodentakaisesta puoli prosenttia. Kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat ovat Mikkelin markkinoilla edullisemmat kuin tuetussa asuntokannassa.

Vuonna 2021 Mikkelin väkiluku väheni 461 asukkaalla. Tahti hidastui hieman parista edellisestä vuodesta, mutta lasku on jatkunut vuodesta 2016 alkaen yhtäjaksoisesti. Väestön voimakkaaseen supistumiseen suhteutettuna Mikkelissä on rakennettu varsin paljon uusia asuntoja viime vuosina. Uusia kerrostaloasuntoja valmistui viime vuonna yli 100.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokratasossa ei tapahtunut muutoksia vuoden 2021 alusta vuoden 2022 alkuun. Yksiöissä ja kaksioissa vuokrataso pysyi ennallaan, kolmioissa ja sitä suuremmissa asunnoissakin vuokrat pysyivät lähes viime vuoden tasolla, nousua oli vain +0,1 prosenttia.

”Supistuvan väestön ja kasvavan asuntotarjonnan myötä markkinavuokrien nousu on pysähtynyt Mikkelissä. Yksiöiden vuokrakehitys on hidastunut asteittain viime vuosien aikana ja nyt pysähtynyt käytännössä kokonaan. Kaksioissa vuokrat kääntyivät laskuun pandemian alettua, mutta nyt sekin vaikuttaisi pysähtyneen. Kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrien nousua pandemia kiihdytti hetkellisesti”, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vuokra-asuntojen keskimääräiset markkinointiajat olivat Mikkelissä lyhyimmät yksiöissä, noin 21 vuorokautta. Kaksioihin uutta vuokralaista etsittiin keskimäärin 23 ja kolmioihin 31 vuorokautta. Pandemian myötä yksiöiden ja kaksioiden markkinointiajat kasvoivat, kun taas kolmioissa ne kääntyivät laskutrendille. Tiedot perustuvat Vuokraovi.comin ilmoituksiin.

Ara-asunnoissa vuokrien vuosikasvu oli 0,5 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan kolmioiden ja sitä suurempien markkinavuokraisten vuokra-asuntojen neliövuokrat (10,5 €/m²) olivat edullisemmat kuin tuettujen vuokra-asuntojen ara-vuokrat (10,8 €/m²).

”Mikkelin kaupunki omistaa yhteensä noin 5000 tuettua vuokra-asuntoa, mikä tarkoittaa lähes viidennestä koko kaupungin asuntokannasta. Tuetut vuokra-asunnot on lain mukaan kohdennettava eniten tarvitseville pienituloisille kotitalouksille. Kaupungissa, jossa markkinavuokrat ovat jo osin alempia kuin tuettujen asuntojen vuokrat, olisi paikallaan arvioida asuntojen omistusstrategiaa uudestaan. Kaupungin on turvattava kaikissa tilanteissa jokaisen asuminen, mutta se ei saa vääristää asuntomarkkinoiden toimintaa”, Rokkanen toteaa.

Suomen Vuokranantajien vuokramarkkinakatsaus tarkastelee vuokramarkkinoiden kehitystä 26 kaupungissa. Markkinakatsaus on tehty yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa. Laajemmat kaupunkikohtaiset tiedot Suomen Vuokranantajien Vuokramarkkinakatsauksesta ovat saatavilla ekonomisti Sakari Rokkaselta. 

Tutustu Vuokramarkkinakatsauksen koosteeseen tästä linkistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrasopimuksen päättämissopimus – unohdettu apu yllättäviin tilanteisiin12.7.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Kun tiedot uusista opiskelu- ja työpaikoista kilahtavat sähköpostiin heinä-elokuussa, käyvät vuokramarkkinat kuumina. Tällaisissa tilanteissa voi usein olla tarve päättää vanha ja aloittaa uusi vuokrasopimus nopeammin, kuin mitä irtisanomisajat antaisivat myöden. Myös yllättävä remontti tai muu elämänmuutos voi edellyttää asumiskuvioiden nopeaa uudelleenjärjestelyä. Tällöin vuokrasuhteen voi päättää yhteisymmärryksessä haluttuun ajankohtaan. Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Saara Penttilä avaa tarkemmin, mistä tässä usein unohdetussa vuokrasuhteen päättämiskeinossa on kysymys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme