Helsingin yliopisto

Marssi tieteen puolesta Helsingissä lauantaina 22.4. kello 12

Jaa

Yhdysvalloista lähtenyt March for Science -liikehdintä syntyi vastaiskuksi totuuden jälkeiselle maailmalle. Kulkue Helsingissä lähtee Kansalaistorilta 22.4.2017 kello 12, ja päivän yleisöluennot yliopiston päärakennuksessa alkavat kello 13.30.

- Vaihtoehtoiset faktat ja hatusta vedetyt totuudet ovat valitettavasti yleistyneet myös Suomessa, ja tiedemarssi haluaa muistuttaa kaikkia tieteen tärkeydestä myös yhteiskunnallisissa asioissa, sanoo fysiikan tohtorikoulutettava Merli Juustila, joka on suomalaismarssin pääjärjestäjä.

Tiedemarssi syntyi, kun päätapahtuma Yhdysvalloissa lähetti ympäri maailmaa pyynnön lähteä kertomaan ihmisille tieteen tärkeydestä. Siihen tarttui Helsingissä joukko tutkijoita, opiskelijoita ja tieteen puolesta puhuvia ihmisiä, ja tapahtuma järjestetään pääkaupungissa lauantaina 22. huhtikuuta. Samana päivänä marsseja järjestetään eri puolilla maailmaa yli 400.

Lähde mukaan!

- Haluamme tehdä tapahtumasta tieteen juhlan, jossa kaikki marssimme tieteen puolesta, Merli Juustila sanoo.

Tapahtumaan kuuluu Kansalaistorilta 22.4. kello 12 liikkeelle lähtevä marssi ja sen jälkeen järjestettäviä yleisölle avoimia luentoja Helsingin yliopiston päärakennuksessa.

- Ideana on tehdä tieteestä helposti lähestyttävä asia ja kertoa, miksi tiede on edelleen tärkeää. Tiede tarvitsee paikan yhteiskunnallisessa keskustelussa, ja tutkittu tieto on aina merkittävämpää kuin yksittäiset mielipiteet. Nyt on aika muistuttaa tästä!

Päivän kulku sekä pipo, lakki ja hattu

Tiedemarssille ovat tervetulleita kaikki vauvasta vaariin. Opiskelijajärjestöt ovat esimerkiksi aikeissa osallistua värikkäissä haalareissa sekä ylioppilaslakeissa. Vaikka vappuun on vielä reilu viikko, niin marssia varten haettiin ylioppilaslakin käyttöoikeus.

- Marssin lopuksi ja puheiden päälle on tarkoitus nostaa hattua tieteelle, eli ota tohtorihattu, ylioppilaslakki tai muu itselle tärkeä hattu mukaan, jos haluat osallistua hatunnostoon, Merli Juustila kehottaa.

Kokoontuminen Kansalaistorille alkaa kello 11. Marssi lähtee Kansalaistorilta kello 12 Aleksanterinkatua pitkin kohti Senaatintoria. Se päättyy Senaatintorille, jossa puheenvuoroja tieteen puolesta pitävät Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola, kansanedustaja Sanna Lauslahti ja tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri Reetta Kettunen.

- Moni tutkija ja tieteen popularisoija otti tapahtuman innolla vastaan ja lähti järjestämään yleisötapahtumaa. Tutkimusta ei tehdä vain suljetuissa laboratorioissa vaan haluamme tuoda tiedettä kaikkien saataville. Tiede hyödyttää!

Yleisöluennot yliopiston päärakennuksessa Fabianinkadun puolella alkavat marssin jälkeen noin kello 13.30. Aiheet liikkuvat aivotutkimuksesta kosmologiaan.

Yliopistomuseon Ajattelun voimaa -näyttely on poikkeuksellisesti avoinna lauantaina kello 12-17, sisäänpääsy on ilmainen. Helsingin observatorion näyttelyyn sisäänpääsy on kaksi yhden hinnalla; observatorio on poikkeuksellisesti auki 22.4. kello 12-17. Myös Luonnontieteellinen museo P. Rautatiekadulla tarjoaa pääsylippualennuksia tiedemarssipäivän kunniaksi.

Tervetuloa mukaan!

Lisätiedot:

March for Science –tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/728814440621221/ ja verkossa: https://tiedemarssi.fi/

Twitter: https://twitter.com/ScienceMarchFI

Alkuperäisen tapahtuman sivu: https://www.marchforscience.com/

Lisätiedot Future Earth Suomen tiedesihteeri Merli Juustila, 050 346 3139, merli.juustila@helsinki.fi

Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, 050 415 0316, @MinnaMeriTenhu, minna.merilainen@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Forskning: Marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel till barn och unga bör begränsas16.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Projektet Marknadsföring av ohälsosamma livsmedel till barn och ungdomar (EPELI) kartlade marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel till barn och unga och lösningar på deras negativa effekter. Dagens avslutande seminarium presenterade resultaten av studien och slutsatser. Enligt studien behövs strängare och mer restriktiva marknadsföringsregler för att skydda unga människor, särskilt de i åldern 13-17 år.

Tutkimus: Lapsille ja nuorille suunnattua epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia pitäisi rajoittaa16.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi lapsille ja nuorille (EPELI) -hankkeessa kartoitettiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia sekä ratkaisuja sen aiheuttamiin haittavaikutuksiin. Tänään pidetyssä päätösseminaarissa esiteltiin tutkimuksen tuloksia ja johtopäätökset. Tutkimuksen mukaan nykyistä tiukempaa ja rajoittavampaa markkinoinnin sääntelyä tarvitaan suojelemaan etenkin 13–17 -vuotiaita nuoria

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme