Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Marttila MTK-Varsinais-Suomen kevätkokouksessa: EU:n maatalouspolitiikan ratkaisuilla kiire

Jaa

Iisakin kirkon rakentaminen näyttäisi ripeältä verrattuna EU:n maatalouspolitiikan päätöksiin. EU:n toimielimet hierovat nyt kompromissia liian pitkään. Kohta ollaan tilanteessa, jossa vaarannetaan järjestelmän toiminta vuonna 2023. Ylihuomenna alkavista trilogineuvotteluista tarvitaan tuloksia, sanoi Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila MTK-Varsinais-Suomen kevätkokouksessa tänään.

Suurin hidaste on ollut Euroopan komissio. Se on valitettavasti toiminnallaan menettämässä Euroopan tuottajien luottamuksen. Komissio haluaa vihreämmän maatalouspolitiikan, jossa ympäristö- ja ilmastosäätelyn rooli on paljon nykyistä suurempi. Marttilan mukaan jäsenmaiden muodostama neuvosto hahmottaa paremmin maatalouspolitiikan niin, että myös maatalousyrittäjä pysyy hengissä. Se on ollut prosessin ripein ja jämeriin päätöksiin kykenevä toimielin.

Suomen kansallista maaseutuohjelmaa sen sijaan valmistellaan aikataulussa, vaikka tiedetään EU:n päätöksiin liittyvä epävarmuus.

– Jo tässä vaiheessa tiedetään, että Suomen ohjelmasta tulee Euroopan edistyksellisin ilmaston- ja ympäristön kannalta. Tämän mahdollistaa hyvä EU-rahoitusratkaisu. Panostukset nuoriin maatilayrittäjiin, luonnonmukaiseen tuotantoon, ympäristöön ja ilmastoon sekä osaamiseen kasvavat kymmeniä prosentteja. Tulotukien määrä laskee toki maltillisesti, Marttila sanoi.

Maatalousmarkkinat etenevät kovaa vauhtia entistä ympäristö- ja ilmastoystävällisempään suuntaan. Viljelijät joutuvat investoimaan joka vuosi kestävään tuotantoon, jota markkinat vaativat. Yhteiskunnan lisäsääntelyä ei tarvita, sillä vain uudistuksiin kykenevät viljelijät pärjäävät.

– Julkista rahaa tarvitaan siihen, että maatilojen talous saadaan kestävälle tolalle ja siten viljelijät kykenevät vastaamaan markkinoiden vaatimuksiin, Marttila sanoi.

Myös metsätalouden näkökulmasta komissio on Marttilan mielestä heikoilla jäillä.

– Komission metsänäkemys on pelkästään suojelua, jolle kaikki muu on alisteista. Suomen hallituksen on nyt toimittava vahvasti. Vitkasteluun ja hallituksen jäsenten välisiin kahnauksiin ei ole aikaa. Jos metsäpolitiikan itsenäisyys menetetään, niin se on loppu kestävälle metsäpolitiikalle ja metsäalan taantuman alku. Komission sekoilu maatalous- ja metsäpolitiikassa kulminoituu varapuheenjohtaja Timmermansiin. MTK odottaa, että ainakin Euroopan parlamentti ryhtyy vakavasti punnitsemaan varapuheenjohtajan luottamusta, sanoi Marttila.

Puheenjohtaja Marttila vastaanotti viime viikolla Naantalissa Ainutlaatuinen Saaristomeri-hankkeen huomionosoituksen, jolla suomalaiset viljelijät palkittiin huippukokouksessa merkittävästä työstään Saaristomeren eteen.

–Tämä tunnustus on osoitus siitä, että viljelijät haluavat tehdä työtä puhtaamman Saaristomeren ja samalla koko Itämeren puolesta. Palkinto haluttiin antaa juuri suomalaisille viljelijöille, sillä heidän tekemänsä työ tiloillaan ja pelloillaan on arvokasta, kiitti Marttila.

Lisätietoja
Juha Marttila, 050 341 3167

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Siipikarjanlihan kysyntä kasvaa, broileri tirisee suomalaisten grilleissä entistä useammin, mutta tilojen kannattavuus ei näytä kohenevan29.7.2021 12:50:01 EEST | Tiedote

Suomalaiset lihasiipikarja-alan tuottajat haluavat kasvattaa kuluttajille laadukasta siipikarjanlihaa, mutta panostukset parannuksiin eivät valu tuottajahintoihin ja samaan aikaan tuotantopanosten hintojen nousu on ollut jyrkkää. Raju kustannusten nousu suhteessa tuottajahintakehitykseen vaivaa tällä hetkellä kaikkia maatalouden tuotantosuuntia.

Raju epäsuhta tuottajahintojen ja nousevien kustannusten välillä huolestuttaa viljelijöitä23.7.2021 12:03:57 EEST | Tiedote

MTK-liittojen puheenjohtajat ympäri Suomen kokoontuivat tänään kesäkokoukseen Etelä-Savoon. Savonlinnassa käydyissä keskusteluissa nousivat esiin erityisesti kuluvan kasvukauden olosuhteet. Myöhäinen märkä kevät kääntyi ennätyksellisen kuivaksi hellejaksoksi. Mikään viljelytoimi ei ole pystynyt pelastamaan kasvustoja isossa kuvassa sellaisiksi, että luvassa olisi edes keskinkertainen sato. Sääolojen vaihtelut ja siihen liittyvät haasteet kuuluvat maanviljelijän arkeen, mutta suurinta huolta herättää tällä hetkellä tapahtuva raju kustannusten nousu.

MTK: Komissio ei tunnista metsien tarjoamia mahdollisuuksia strategiassaan16.7.2021 12:12:02 EEST | Tiedote

Tänään julkistetusta EU:n metsästrategiasta puuttuu kunnianhimoa nähdä metsien mahdollisuudet. Vain aktiivisella metsien käytöllä ja hoidolla voimme taistella ilmastonmuutosta vastaan. On välttämätöntä, että Suomessa metsien talouskäyttöäkin voidaan edelleen lisätä. Aikeet EU:n omasta metsien sertifiointijärjestelmästä on syytä lopettaa saman tien, vaatii metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola MTK:sta.

Suomen metsien käytöstä ja hoidosta ei tule päättää Brysselissä – tasapainoinen EU-metsästrategia tarpeen1.7.2021 09:44:50 EEST | Tiedote

EU-komissiolta odotetaan esitystä EU:n metsästrategiaksi heinäkuun aikana. Julkisuuteen vuotanut strategialuonnos korostaa lähes yksinomaan suojelunäkökohtia ja kajoaa kansallisessa päätöksenteossa olevaan metsäpolitiikkaan ja metsänhoitokäytäntöihin. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on huolissaan yksipuolisen strategian vaikutuksista metsiemme talouskäytölle, ja on pyytänyt komissiota kirjoittamaan strategian uudestaan. MTK näkee, että EU on metsästrategian kautta laajentamassa toimivaltaansa politiikan alueelle, joka ei sille kuulu.

Viljelijät, pakkaamot ja kauppaketjut käynnistivät yhteiskampanjan kotimaisten avomaakasvisten käytön ja arvostuksen lisäämiseksi28.6.2021 13:31:18 EEST | Tiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC sekä perunan- ja avomaan vihannesten tuottajat aloittivat kampanjoinnin kotimaisten avomaakasvisten puolesta yhteistyössä K-ryhmän, S-ryhmän, Lidlin, Tuoreverkon ja Ålands Trädgårdshallin kanssa. Markkinointikampanjan keulakuvana on rap-artisti PastoriPike. Digi- ja somekampanja kestää elokuun puoliväliin saakka.

EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen neuvotteluratkaisu syntyi Brysselissä – kansalliset päätökset ratkaisevat25.6.2021 20:00:09 EEST | Tiedote

Päätös uudesta EU:n maatalouspolitiikasta (CAP) syntyi kolmikantaneuvottelussa juhannusaattona. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n mukaan päätös on tervetullut. Se takaa, että viljelijöillä on varmuus tukijärjestelmän jatkuvuudesta. Hyvää uudistuksessa on se, että Brysselin päätöksissä on joustavuutta sen verran, että järkevä kansallinen ohjelma on näillä päätöksillä mahdollinen. MTK kritisoi sitä, että maatalouspolitiikan yksinkertaistamisen ja byrokratian karsimisen tavoitteet näyttävät jäävän toteutumatta.

MTK:n metsäjohtokunta ja Suomen yhteismetsät ry: Omaisuuden suoja on turvattava myös yhteismetsien osakkaille23.6.2021 12:42:28 EEST | Tiedote

Yhteismetsillä on merkittävä rooli erityisesti Pohjois-Suomessa vakaina puuntoimittajina, työllistäjinä sekä verotulojen maksajina. Monissa yhteismetsissä mittavat suojeluvaatimukset kohdistuvat uudistuskypsiin metsiin ja rajoittavat niiden hyödyntämistä ja kestävän metsätalouden harjoittamista vastoin maanomistajan tahtoa. MTK:n ja Suomen yhteismetsien mielestä tämä on perustuslakiin kirjatun omaisuudensuojan vastaista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme