Kustannusosakeyhtiö Otava

Matematiikkako tylsää? Professori Samuli Siltasen uutuuskirja on huumorintäyteinen pläjäys arjen matemaattisista malleista

Jaa

Helsingin yliopiston matematiikan professori Samuli Siltasen innostava ja yleistajuinen uutuuskirja Astu matematiikan maailmana johdattaa lukijan matematiikan saloihin. Miksi lapset kannattaa rokottaa? Korvaako tietokone taiteilijat? Kuinka tietokonepeleissä liikeradat saadaan realistisiksi? Nämä ja moni muu kysymys ratkeaa, kun astuu Samuli Siltasen mukana matemaattisten mallien mukaansatempaavaan maailmaan!

”Mihin minä ikinä tätä tarvitsen?” Tämän kysymyksen ovat kuulleet lukemattomat matematiikan opettajat, kun oppitunnin aiheena on ollut logaritmi, derivaatta tai arkustangentti. Toki selviämmekin ilman niitä valitessamme kohdennusta selfielle, ajaessamme hääjuhliin Hankasalmen Venekoskelle tai napsauttaessamme edullisinta lentovaihtoehtoa Lontooseen.  

Vaan mitä tapahtuu huomaamattamme? Instagram-suodatin korottaa kuva-alkioiden lukuarvot potenssiin puoli ja käväisee nopealla Fourier’n muunnoksella taajuustasossa maustamassa omakuvamme ääriviivoja. Navigaattori tietää sijaintimme, koska sen GPS-järjestelmään on ohjelmoitu Einsteinin suhteellisuusteorian viitoittamat mutkikkaat korjaustermit. Lentolippujen hinnat vaihtelevat sekunnin välein sen mukaan, kuinka verkkosivuilla seikkailevien lomaintoilijoiden klikkaukset muokkaavat tilastollista kaavaa.  

Samuli Siltasen uutuuskirja Astu matematiikan maailmaan kertoo hauskasti ja lähestyttävästi meitä ympäröivistä matemaattisista malleista eli digitaalisista apulaisista. Mallit ahmivat tietoa maailmasta viesteistämme, kuvistamme, lämpömittareistamme ja musiikkivalinnoistamme. Ne ohjaavat imureitamme, kalentereitamme ja ajatteluamme. Matemaattiset mallit ovat läsnä kaikkialla arjessamme – olemmepa itse matemaattisesti orientoituneita tai emme!  

Samuli Siltanen (s. 1970) on matematiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän sai J. V. Snellman -palkinnon 2018 tieteen yleistajuistamisesta. Hänellä on YouTubessa oma, tieteen popularisointiin erikoistunut Samun tiedekanava. Vapaa-ajallaan hän fanittaa Temptation Island Suomi -televisio-ohjelmaa, kahvakuulailee ja kuvaa puoliammattilaisena hämähäkkejä. 

 

Lisätiedot, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi  

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme