Atena

Matka iskelmän syntyvuosista ikivihreiden kulta-aikaan

Jaa

Uutuusteos kertoo suomalaisen tanssimusiikin ensitahdeista

Marko Tikka: Iskusäveliä – Suomalaisen tanssimusiikin varhaishistoria

Julkaistaan 5.10.2022

Kultainen nuoruus, Meksikon pikajuna, Vesivehmaan jenkka… Suomen iskelmähistorian klassikot tunnetaan. Mutta minkälainen oli suomalaisen kevyen musiikin alkutaival? Iskusäveliä laajentaa käsitystä populaarimusiikin alkuvaiheista Suomessa nostaen esiin jo unohdettuja ilmiöitä, kuten lauluvihkot, ulkomaisen iskelmän vaikutuksen suomalaiseen tuotantoon, ensimmäiset iskelmäkilpailut sekä Yleisradion harjoittaman sensuurin.

Vuonna 1929 Suomessa myytiin yli miljoona äänilevyä – lähes pelkästään kevyttä musiikkia, kupletteja, viihdemusiikkia ja tanssimusiikkia. Iskusäveliä kertoo, millaista musiikkia rakastettiin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, mikä myi ja tanssitti. Mukana on myös musiikintekijöiden näkökulma: tanssimusiikista tuli ensimmäistä kertaa ammatti soittajille, nuottien kustantajille, säveltäjille ja sanoittajille. Niiden ympärille syntyi koko bisnes levy-yhtiöineen ja iskelmätähtineen.

Värikkäitä tarinoita sisältävä teos avaa myös Yleisradion suhdetta populaarimusiikkiin. Tarkkailulautakunta kävi läpi soitettavat levyt, joista osa päätyi kokonaan soittokieltoon, osan soittoa taas rajoitettiin. Yleisradiotoiminnan periaatteisiin kuului valistavan, kasvattavan ja henkisesti jalostavan tiedon tarjonta – myös kuuntelijoiden musiikkimakua tuli kehittää, joten esitettävän musiikin täytyi olla puhtaasti laulettua ja soitettua ja sanoitusten siivoja. Teoksen liitteenä oleva rajoitettujen ja kiellettyjen levyjen lista valaisee kansallisen mediayhtiön näkemystä kevyestä musiikista mutta kertoo myös laajemmin aikansa ilmapiiristä.

FT Marko Tikka on Suomen historian dosentti ja historiantutkija Tampereen yliopistossa. Hän on kirjoittanut useita kevyen musiikin historiaa käsitteleviä tekstejä, joista Seija-Leena Nevalan kanssa kirjoitettu Kielletyt leikit sai tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme