Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Maunula-talon Keskuspuistoilloissa keskustellaan lähimetsästä online

Jaa

Keskuspuisto puhuttaa helsinkiläisiä Maunula-talon 25.3. ja 15.4. järjestämissä keskustelutilaisuuksissa. Keskuspuistoilloissa kuullaan puheenvuoroja lähimetsän luontoarvoista, kaavoituksesta, metsän virkistyskäytöstä sekä sosiaalisista ja kulttuurisista arvoista. Illat lähetetään suorana Youtube-lähetyksenä Maunula-kanavalla, jossa yleisö voi osallistua keskusteluun. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Keskuspuistoryhmän kanssa.

Maunula-talon Keskuspuistoilloissa keskusteluun voi osallistua Youtubessa. Kuva: Maija Hakanen.
Maunula-talon Keskuspuistoilloissa keskusteluun voi osallistua Youtubessa. Kuva: Maija Hakanen.

Keskuspuistoryhmän aktiivi Susanna Pitkänen on yksi Keskuspuistoiltojen järjestäjistä. Pitkänen on ollut viimeiset viisi vuotta mukana vaikuttamassa lähimetsän säilyttämiseen.

”Olin aiemmin toiminut vapaaehtoisena Maunulan luontopolun aikaansaamiseksi. Lähdin mukaan ryhmän toimintaan, kun rakentaminen olisi nakertanut keskuspuiston viheraluetta ja luonnon monimuotoisuutta ja ulottunut myös luontopolun päälle uhaten mm. taimenpuroa, siirtolapuutarhaa, pähkinälehtoa, Maunulan Majan lähistöä ja Pirkkolan aluetta.

Yhdessä olemme saaneet Keskuspuiston asiat nostettua yleiseen tietoisuuteen, kanavoineet asukkaiden äänen näkyviin päätöksentekijöille ja saaneet yli 6000 seuraajaa Facebookiin. Henkilökohtaisesti olen saanut paljon uusia aktiivisia luonnonystäviä. Keskuspuisto on helsinkiläisten henkireikä. Lähiluonnon, terveyden ja virkistyksen lähde.”

Keskuspuiston luonto ja kaavoitus -illassa torstaina 25.3.2021 klo 18–19.30 teemoina ovat luonto, eliöstö, ekologia, geologia ja se, miten luontoarvoja voidaan kaavoituksella suojella.  

Illan asiantuntijapuheenvuoron pitää erikoistutkija, FT Kati Vierikko Suomen ympäristökeskus SYKEstä. Lisäksi ohjelma koostuu lyhyemmistä kommenttipuheenvuoroista, kuten DI Matti Pallasvuon kaavoitusta käsittelevästä puheenvuorosta. Yleisö pääsee kommentoimaan ja esittämään kysymyksiä Youtube-liven chatissa.

Keskuspuiston virkistys- ja kulttuuri -illassa torstaina 15.4.2021 klo 18–19.30 teemoina ovat ihminen, virkistys, sosiaaliset ja kulttuuriset arvot ja se, miten niitä voidaan edistää.  

Illan asiantuntijapuheenvuorossa tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta pohtii, mitä lähimetsä tarjoaa ja miten se tukee ihmisten hyvinvointia ja virkistäytymistä. Lisäksi kuullaan taiteilija Minna Tarkan puheenvuoro tarinoista ja kokemuksista m-cultin Keskuspuistoarkistot-projektissa sekä Eeva Kuuluvaisen terveiset Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liikkeestä.

Lisäksi molemmissa keskuspuistoilloissa vierailee poliittisten ryhmien edustajia, jotka vastaavat kannanotoissaan kaavoitusta ja luonnon monimuotoisuutta koskeviin kysymyksiin. Keskuspuistoiltojen juontajaparina ja haastattelijoina toimivat Keskuspuistoryhmän aktiivi Susanna Pitkänen ja Maunula-Seuran puheenjohtaja Hanna Temmes.

Keskuspuistoillat lähetetään suorana lähetyksenä Maunula-kanavalle Youtubeen.

Keskuspuiston luonto ja kaavoitus -ilta: https://www.youtube.com/watch?v=zeT1DVTn-HI

Keskuspuiston virkistys- ja kulttuuri -ilta:  https://www.youtube.com/watch?v=OztGDGy_nWE

Yleisö voi osallistua keskusteluun Youtube-livetapahtuman kommenttikentän kautta. Keskustelua moderoi Maunula-talon tuottaja Maria Junno. Tallenteet jäävät katsottaviksi Youtubeen tilaisuuden jälkeen.

 --------------------------------- 

Keskuspuisto on helsinkiläisten oma metsäinen ulkoilualue, joka ylettyy kymmenen kilometrin matkalla Laaksosta Helsingin pohjoisrajalle Haltialaan ja Vantaanjoelle. Vaihtelevien ja luonnontilaisten metsien läpi risteilee lukuisia hiekkateitä ja polkuja, jotka palvelevat keskuspuiston ystäviä suosittuina urheilu-, retkeily- ja työmatkareitteinä.  

Keskuspuistoryhmä koostuu Keskuspuiston puolustamisesta kiinnostuneista kaupunginosayhdistysten ja ympäristö- ja virkistysyhdistysten edustajista sekä asian tärkeäksi kokevista kaupunkilaisista. Keskuspuistoryhmä onnistui Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä saamaan Helsingin yleiskaavasta pois siihen ehdotetut rakentamisalueet. Viime vuonna Keskuspuistoryhmän pyrki saamaan Pirkkolanmetsään tulossa olevan massiivisen monitoimihallin siirretyksi toiseen paikkaan. 

--------------------------------- 

Maunula-talo
Metsäpurontie 4, Helsinki
www.maunulatalo.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuurituottaja
Maria Junno
040 508 6022, maria.junno@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
Maunula-talo

Susanna Pitkänen
044 020 2306, susanna.pitkanen@gmail.com
Keskuspuistoryhmä

Viestintäsuunnittelija
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Maunula-talon Keskuspuistoilloissa keskusteluun voi osallistua Youtubessa. Kuva: Maija Hakanen.
Maunula-talon Keskuspuistoilloissa keskusteluun voi osallistua Youtubessa. Kuva: Maija Hakanen.
Lataa
Keskuspuiston virkistys- ja kulttuuri -illassa teemoina ovat ihminen, virkistys, sosiaaliset ja kulttuuriset arvot ja se, miten niitä voidaan edistää. Kuva: Keskuspuistoarkistot-äänikävely, m-cult 2020, Kuvaaja Jaime Culebro.
Keskuspuiston virkistys- ja kulttuuri -illassa teemoina ovat ihminen, virkistys, sosiaaliset ja kulttuuriset arvot ja se, miten niitä voidaan edistää. Kuva: Keskuspuistoarkistot-äänikävely, m-cult 2020, Kuvaaja Jaime Culebro.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Maunula-talon toiminta suunnitellaan yhdessä asukkaiden kanssa. Toimintamalli hyväksyttiin avoimessa foorumissa kesällä 2016 tukemaan talon toiminta-ajatusta:

Maunula-talo on kaikenikäisten ja erikielisten asukkaiden kohtaamispaikka. Osallistava ja innostava Maunula-talo tuo ihmisiä yhteen tekemisen ja yhdessäolon kautta. Työväenopisto, kirjasto ja nuorisopalvellut tukevat toisiaan ja toimivat yhteistyössä kaikilla tasoilla. Maunulan asukkaat ja muut talon käyttäjät osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja tapahtumien tuottamiseen. Jakamalla yhdessä elämyksiä, tietoa ja taitoja tuemme ihmisten hyvinvointia, elinikäistä oppimista ja aktiivista kansalaisuutta.

Maunula-talon arvoihin kuuluvat ilo, avoimuus, yhdenvertaisuus, demokratia ja osallisuus.

Maunula-talo, Metsäpurontie 4, 00630 Helsinki
www.maunulatalo.fi

www.facebook.com/maunulatalo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki City Museum has been recording Helsinki residents’ life and phenomena for 110 years now20.4.2021 09:08:33 EEST | Press release

This year marks the 110th anniversary of Helsinki City Museum’s operations. The City Museum records and studies Helsinki and life in Helsinki. Its operations support the City of Helsinki’s vision, in which residents’ cultures make the city thrive. The cultural environment programme launched by the City Museum details how valuable cultural environments are to be taken into consideration, preserved and utilised as a resource amidst the city’s constant changes. To celebrate the Museum’s anniversary and delight Helsinki residents, a bus on Helsinki Region Transport route 500 is taped with the City Museum’s celebratory pastel colours.

Helsingfors stadsmuseum har dokumenterat stadsbornas liv och fenomen redan i 110 år20.4.2021 09:07:02 EEST | Tiedote

I år firar Helsingfors stadsmuseum sin 110-åriga museiverksamhet. Stadsmuseet dokumenterar och studerar Helsingfors och Helsingforsbornas liv. Museets verksamhet stöder Helsingfors stads vision där invånarnas kulturer ska få staden att blomstra. I det kulturmiljöprogram som startades av stadsmuseet linjeras upp hur värdefulla kulturmiljöer beaktas och bevaras samt utnyttjas som en tillgång vid en ständig förändring av staden. Museets jubileumsår till ära och för att glädja stadsborna ser man i Helsingforsregionens trafik en buss på rutt 500 som tejpats i stadsmuseets pastellfärgade festskrud.

Helsingin kaupunginmuseo on tallentanut kaupunkilaisten elämää ja ilmiöitä jo 110 vuotta20.4.2021 09:04:58 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunginmuseo juhlii tänä vuonna 110-vuotista museotoimintaansa. Kaupunginmuseo tallentaa ja tutkii Helsinkiä ja helsinkiläistä elämää. Museon toiminta tukee Helsingin kaupungin visiota, jossa asukkaiden kulttuurit saavat kaupungin kukoistamaan. Kaupunginmuseon käynnistämässä kulttuuriympäristöohjelmassa linjataan, miten arvokkaat kulttuuriympäristöt huomioidaan ja säilytetään sekä hyödynnetään voimavarana kaupungin jatkuvassa muutoksessa. Museon juhlavuoden kunniaksi ja kaupunkilaisten ilahduttamiseksi Helsingin seudun liikenteessä nähdään kaupunginmuseon pastellisävyiseen juhla-asuun teipattu bussi linjalla 500.

Harrastamisen Suomen mallin toiminta käynnistyy tänään 19.4.2021 Helsingissä19.4.2021 11:34:22 EEST | Tiedote

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseen tähtäävän harrastamisen Suomen mallin toiminta käynnistyy Helsingissä tänään 19.4.2021. Ensivaiheessa mukana on 21 koulua. Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän jälkeen koulun tiloissa tai sen läheisyydessä. Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön hanke. Helsingin kaupunki sai ministeriöltä miljoonan (1,0) euron avustuksen lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen mallin kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme