Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Mechelininkadulla juhlitaan pitkän remontin päättymistä

Jaa

Kaksi vuotta kestänyt Mechelininkadun peruskorjaus on loppusilausta vaille valmis. Katu on uusittu Leppäsuonkadun ja Nordenskiöldin aukion väliseltä osuudelta, jonka kokonaispituus on 1,85 kilometriä. Alueen kunnallistekniikka oli yli 100 vuotta vanhaa, minkä vuoksi kaikki vesi- ja viemäriputket, kaukolämpöputket ja kaapelivedot on korvattu uusilla. Kestävän kehityksen kannalta on iso muutos, että hulevedet eivät jatkossa enää mene jätevesien joukkoon.

Katunäkymä Mechelininkadulta parin vuoden katuremontin jälkeen. Taka-Töölö. Kuva: Roy Koto
Katunäkymä Mechelininkadulta parin vuoden katuremontin jälkeen. Taka-Töölö. Kuva: Roy Koto

Myös raitiokiskot on uusittu ja kaksi pysäkkiä on yhdistetty. Toimenpiteellä parannetaan 8-ratikan nopeutta ja luotettavuutta.

Katu on remontin jälkeen 2+2-kaistainen, ja kävelijät, pyöräilijät ja autoilijat ovat saaneet omat erilliset reittinsä. Pyöräliikenne kulkee ajoradan tasossa olevilla pyöräkaistoilla ja yksisuuntaisilla pyöräteillä. Pyörätiejärjestelyt ovat osa kantakaupungin runkoreitin parantamista Ruoholahden ja Pasilan välillä.

Kadun puukujanne uusittu yhtenä kokonaisuutena

Kaikkiaan kadun varrelle on istutettu yhdeksää eri lehmuslajiketta ja yhteensä 175 puuta. Ahtaassa katutilassa sekä kasvutila että istutuskuoppa ovat rajallisia, kun yhdellä puolella on talo ja toisella puolella kulkee liikennettä. Tämän vuoksi alueelle on istutettu nuoria, suippolatvaisia lehmuksia, jotka kasvavat ryhdikkäästi pystympään.

Vaikeuksien kautta maaliin

Vanhat vesihuoltolinjat on rakennettu pääosin 1920- ja 1930-luvuilla. Uudet linjat rakennettiin nyt aiempaa syvemmälle, mikä suojelee niitä esimerkiksi routimiselta. Tämän vuoksi urakan aikana jouduttiin tekemään mittavia louhintatöitä Sibeliuksen puiston edessä sekä Linnankoskenkadun ympäristössä.

Asuintalojen läheisyydessä ei voitu räjäyttää kalliota, vaan työ oli tehtävä hitaasti kiilaamalla. Myös yllättäen löytyneet vanhat maan alaiset rakenteet jarruttivat katu-urakkaa.

– Nyt on työn tekijöillä hymy herkässä, kun katu alkaa näyttää valmiilta. Läntinen kantakaupunki on saanut arvoisensa liikenneväylän, jonka alle rakennettu uusi tekniikka palvelee käyttäjiään vuosikymmeniä. Katu on myös aiempaa huomattavasti turvallisempi kaikille käyttäjäryhmille, sanoo katuremppaa johtanut tuotantopäällikkö Eila Hägg Helsingin kaupungin Starasta.

Juhlan aika

Töölöläiset järjestävät Mechelininkadulla katujuhlan lauantaina 11. toukokuuta 2019 klo 14.00–22.00. Luvassa on runsaasti tapahtumia isommille ja pienemmille juhlijoille. Virallinen avaus pidetään Perhon lavalla klo 14.00. Lava sijaitsee Perhon liiketalousopiston vieressä.

Lisätietoa katujuhlista: https://www.flare.guide/fi/event_name/meklun-katujuhlat-ohjelma/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jarmo Ahonen, Helsingin kaupunki
puh. 09 310 38624
etunimi.sukunimi@hel.fi

Eila Hägg, Helsingin kaupunki, Stara
puh. 09 310 70042
etunimi.sukunimi@hel.fi

Katujuhla:
Eeva Salonen, Töölön asukasryhmä
puh. 040 551 7742
eeva.k.salonen@gmail.com

Kuvat

Katunäkymä Mechelininkadulta parin vuoden katuremontin jälkeen. Taka-Töölö. Kuva: Roy Koto
Katunäkymä Mechelininkadulta parin vuoden katuremontin jälkeen. Taka-Töölö. Kuva: Roy Koto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 28.5.202028.5.2020 17:47:49 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 28.5.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 11.6.2020.

Helsingin maanalaisen yleiskaavan luonnos kommentoitavana verkossa28.5.2020 12:16:20 EESTTiedote

Millaisiin tarkoituksiin Helsingin kallioperää kannattaa hyödyntää? Miten maanalaisia kävely-ympäristöjä pitäisi kehittää? Entä millaisin periaattein ohjataan maalämpökaivojen rakentamista tulevaisuudessa? Esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin voi nyt ottaa kantaa, kun Helsingin maanalaisen yleiskaavan luonnos on kommentoitavana 26. kesäkuuta asti kaupungin verkkosivuilla osoitteessa kerrokantasi.hel.fi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme