Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

MEDIAKUTSU: Oppilaiden sosio-emotionaaliset taidot Helsingissä – OECD-tutkimuksen julkaisutilaisuus 30. syyskuuta, media on tervetullut tilaisuuteen

Jaa

Tutkimuksessa havaittiin, että tunne- ja vuorovaikutustaidot korreloivat voimakkaasti lapsen taustan kanssa ja sukupuolten välillä on taidoissa eroja.

Kuva: Adobe Stock
Kuva: Adobe Stock

OECD:n kansainvälinen tutkimus oppilaiden sosiaalisista taidoista, tunnetaidoista ja niiden merkityksestä oppimiseen on valmistunut. Helsingin kaupungin koulut osallistuivat suurtutkimukseen, johon vastauksensa antoivat peräti 6000 helsinkiläistä 10- ja 15-vuotiasta lasta ja nuorta, heidän huoltajansa, opettajansa sekä koulujen rehtorit.

Helsingin tuloksia käydään läpi torstaina 30.9. klo 13–15 kaupungintalolla järjestettävässä tapahtumassa, johon media on tervetullut. Helsinki-kanavalla lähetettävässä tapahtumassa puhuvat muun muassa OECD-johtaja Andreas Schleicher, akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro sekä Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen vs. toimialajohtaja Satu Järvenkallas. Tilaisuuden avaa apulaispormestari Nasima Razmyar.

Tiedotusvälineiden on mahdollista haastatella puhujia kaupungintalolla.

”On hienoa, että Helsinki on osallistunut ensimmäisten joukossa tähän merkittävään, uraa uurtavaan tutkimukseen. Tulemme syventymään tuloksiin tarkemmin ja hyödyntämään niitä koulun arjen työssä ja toiminnan kehittämisessä”, Järvenkallas sanoo.

Taidoissa selviä eroja sosioekonomisen taustan mukaan

Sinnikkyys, uteliaisuus ja optimismi nousivat keskiöön kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa havaittiin, että sosiaaliset ja emotionaaliset taidot korreloivat voimakkaasti lapsen sosioekonomisen taustan kanssa ja sukupuolten välillä on taidoissa eroja.

Apulaispormestari Razmyar nostaa esille tutkimuksen merkityksen kestävän tulevaisuuden rakentumiselle.

”Haluamme Helsingissä vahvistaa jokaisen lapsen ja nuoren tulevaisuusosaamista – ja toivoa; kyvykkyyttä ja tahtoa muotoilla ympäröivää maailmaa itsensä, muiden ja koko planeetan hyvinvoinnin ja kestävyyden saavuttamiseksi. Sosio-emotionaaliset taidot vahvistavat tätä kyvykkyyttä ja ovat lähtökohta hyvälle oppimiselle”, Razmyar painottaa.

Taidot heikentyvät nuoruudessa – harjoittelemista tarvitaan

OECD-tutkimuksen mukaan tunne- ja vuorovaikutustaidot heikentyvät nuoruudessa, ja siksi niiden opettamiseen ja harjoittelemiseen on tärkeää panostaa eri ikävaiheissa.

”Tutkimus on ainutlaatuinen ja uusi avaus OECD:n tutkimuskentässä. Tämä on vaatinut paljon työtä. Tärkeä tulos Suomen ja Helsingin kannalta on, että sisu on yksi keskeisimmistä sosio-emotionaalista taidoista koulumenestymisen kannalta. Valitettavaa on, että myös sisu on sosiaalisesti jakaantunut”, akatemiaprofessori Salmela-Aro toteaa.

Hän painottaa, että sosio-emotionaaliset taidot eivät ole persoonallisuuden piirteitä vaan taitoja, jotka kehittyvät erityisesti nuoruudessa.

”Koulu on paikka, jossa niihin voidaan panostaa.”

Tervetuloa mukaan kuulemaan, millaisia olivat Helsingin tulokset.

Ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt 29.9. klo 16 mennessä:
Marika Lahti
kansainvälisten asioiden suunnittelija
050 5293691
marika.lahti@hel.fi
Ilmoita samalla, kuinka monta henkilöä (esim. toimittajaa tai kuvaajaa) on tulossa.

Lisätiedot:
Marjo Kyllönen
kehittämispalvelupäällikkö
050 3763461
marjo.kyllonen@hel.fi


Osallistumislinkki virtuaalitapahtumaan

Tapahtuman kielet ovat suomi ja englanti. Tilaisuudesta tulee myöhemmin tallenne Helsinki-kanavalle.

Lisätietoja tutkimuksesta

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Adobe Stock
Kuva: Adobe Stock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 12.10.20218.10.2021 11:33:34 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 12. lokakuuta klo 16.00. Esityslista on julkaistu toimialan verkkosivuilla. Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan vuosiraportti toimintavuosilta 2020-2021. Tilahankkeista lautakunnalle esitetään Pasilan peruskoulun ja päiväkodin hankesuunnitelma. Uudet tilat vastaavat alueen kasvavaan palveluntarpeeseen. Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme