Ilmastopaneeli

Mediakutsu: Päättäjien luonto- ja ilmastotentti haastaa puolueiden kärkipoliitikot eduskuntavaalien alla 9.3. klo 13

Jaa
Mitä ratkaisuja luontokadon pysäyttämiseksi ja ilmastokriisin selättämiseksi eduskuntapuolueet ajavat seuraavalla hallituskaudella? Ilmastopaneelin, Luontopaneelin ja Ympäristötiedon foorumin vaalitentti haastaa päättäjät vastaamaan ympäristötutkijoiden viesteihin torstaina 9.3. klo 13.00–14.30 Lasipalatsin Bio Rexissä Helsingissä.

Suomi on sitoutunut pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä ja olemaan hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä. Ratkaisuja tarvitaan nopeasti.

Aika: torstai 9.3. klo 13.00–14.30

Paikka: Lasipalatsin Bio Rex (os. Mannerheimintie 22–24, Helsinki). Vaalitenttiä voi seurata paikan päällä tai etänä Ympäristötiedon foorumin Youtube-kanavalla.

Siirtymä kohti hiilineutraalia ja luonnon monimuotoisuutta vaalivaa yhteiskuntaa tarkoittaa merkittäviä muutoksia yhteiskunnan kaikilla aloilla, esimerkiksi energiasektorilla, maataloudessa ja maankäytössä, metsien hyödyntämisessä, liikenteessä, työpaikoilla ja ihmisten arjessa. Suomi on onnistunut vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä, mutta nettopäästöt eivät ole vähentyneet. Maankäyttösektorin nettonielun nostaminen Suomen vuoden 2030 EU-sitoumusten edellyttämälle tasolle on suuri haaste. Mihin toimenpiteisiin puolueet aikovat tarttua seuraavalla hallituskaudella?

Suomella on hyvät edellytykset rakentaa vihreästä siirtymästä ja uusista vähäpäästöisistä ratkaisuista pohjaa kilpailukykyiselle taloudelle. Miten puolueet varmistavat, että Suomi käyttää hyödyksi vihreän siirtymän tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet ja uudet innovaatiot?

Suomi on sitoutunut YK:n biodiversiteettisopimuksen ja EU:n biodiversiteettistrategian suojelutavoitteisiin. Ovatko puolueet valmiita lisäämään suojeltua pinta-alaa tavoitteiden mukaisesti eri puolille Suomea ja suojelemaan jäljellä olevat luonnontilaiset metsät? Miten pidetään huolta, että luontopolitiikkaa tehdään pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti? Ja miten varmistetaan, että vihreä siirtymä toteutetaan oikeudenmukaisesti?

Ympäristökriisi vaatii kiireellisiä tutkimustietoon pohjaavia ratkaisuja seuraavalta hallitukselta. Tule kuulemaan, mitä puolueiden edustajat vastaavat tutkijoiden viesteihin.

Päättäjien luonto- ja ilmastotentin osallistujat

  • SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen
  • Keskustan kansanedustaja, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hanna Kosonen
  • Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
  • Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä
  • RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz
  • Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen
  • Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso
  • KD:n eduskuntavaaliehdokas Jukka Palokangas

Tutkittua tietoa tarjoilevat Luontopaneelin puheenjohtaja, professori Janne Kotiaho, Ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen sekä joukko muita tutkijoita. Tilaisuuden juontaa toimittaja Rosa Kettumäki.

Ilmoittaudu viestinnän asiantuntija Sanna Autereelle keskiviikkoon 8.3. mennessä sanna.autere@helsinki.fi tai puh. 050 532 9301. Toimitamme ilmoittautuneille tausta-aineiston ennen tilaisuuden alkua.

Tilaisuuden järjestävät Suomen ilmastopaneeli, Suomen Luontopaneeli ja Ympäristötiedon foorumi. Konstsamfundet tarjoaa tapahtuman käyttöön tilat. Videotallenne tulee katsottavaksi tapahtuman verkkosivuille tilaisuuden jälkeen.

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen ilmastopaneeli edistää tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelua ilmastokysymyksissä. Se antaa suosituksia hallituksen ilmastopoliittiseen päätöksentekoon ja vahvistaa monitieteellistä otetta ilmastotieteissä. Ilmastopaneelin selvitykset ja kannanotot tehdään tieteellisin perustein. Ilmastopaneelin jäsenet työskentelevät korkeakouluissa tai tutkimuslaitoksissa päätoimisesti ja tekevät ilmastopaneelityötä oman työnsä ohessa. Ilmastopanelistit nimitetään korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten antamien ehdotusten perusteella nelivuotiskaudeksi kerrallaan. Vuosina 2020–2023 on käynnissä valtioneuvoston nimittämän Ilmastopaneelin toinen toimikausi. Ensimmäinen toimikausi oli vuosina 2016–2019. Ennen ilmastolakia Ilmastopaneeli toimi ympäristöministeriön asettamana 2012–2015.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmastopaneeli

Teknologiset hiilinielut tarjoavat Suomelle mahdollisuuksia – strategian ja kannustimien luominen kiireellistä15.12.2023 00:59:00 EET | Tiedote

Teknologisten hiilinielujen avulla tuotettavat negatiiviset päästöt tarjoavat lisäkeinoja hiilineutraaliuden saavuttamiseen ja nettonegatiivisiin päästöihin heti sen jälkeen. Strategian ja kannustimien luominen teknologisten hiilinielujen edistämiseen on kiireellistä, jos hankkeita halutaan toteuttaa 2030-luvulla. Ilmastopaneelin tuore raportti tarkastelee teknologisten hiilinielujen käyttöönottopotentiaalia, kustannuksia ja kokoluokkaa Suomessa. Teknologisten nielujen varjolla ei tule hidastaa muita ilmastotoimia tai jättää päästövähennyksiä tekemättä, raportti painottaa.

Mediakutsu: Teknologisten hiilinielujen mahdollisuudet Suomessa - Ilmastopaneelin mediatilaisuus to 14.12. klo 9.008.12.2023 10:51:05 EET | Kutsu

Maailmanlaajuisesti hiilineutraalius tulee saavuttaa tämän vuosisadan jälkipuoliskolla, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen. Hiilineutraaliuden jälkeen poistojen tulee olla päästöjä suuremmat. Suomen ilmastolakiin on kirjattu tavoite olla nettonegatiivinen vuoden 2035 jälkeen. Ilmastotavoitteiden tueksi tarvitaan luonnon nielujen ohella teknologisten hiilinielujen avulla tuotettavia negatiivisia päästöjä. Ilmastopaneelin tuore raportti tarkastelee teknologisten nielujen tarkempaa käyttöönottopotentiaalia ja kustannuksia Suomessa. Ilmastopaneelin raportin keskeiset tulokset esitellään toimittajille taustatilaisuudessa torstaina 14. joulukuuta klo 9.

Suomen sopeutumispolitiikassa tulee huomioida lisääntyvät ilmastoriskit laaja-alaisemmin – toimettomuus tulee kalliiksi24.10.2023 08:34:48 EEST | Tiedote

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessa jo nyt, ja tuleviin riskeihin kannattaa varautua. Ilmastopaneelin tuore raportti ja muistio korostavat tarvetta selkeyttää ja laajentaa kansallista sopeutumispolitiikkaa tutkittuun tietoon perustuen. Selkeät riskiarviointiin perustuvat tavoitteet ja toimenpiteet sekä indikaattoreihin nojaava seurantajärjestelmä ovat edellytyksiä sopeutumispolitiikan johdonmukaiselle kehittämiselle.

Oikeudenmukaisella ilmastopolitiikalla voidaan turvata saamelaisten oikeuksien toteutuminen28.8.2023 01:00:00 EEST | Tiedote

Saamelaisen kulttuurin turvaamiseksi ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen on välttämätöntä. Ilmastotoimien suunnittelussa oikeudenmukaisuusvaikutukset on huomioitava tarkasti. Ilmastopaneelin tuore muistio esittelee keskeisiä saamelaisia koskevia kysymyksiä, joita voidaan hyödyntää ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuuden arvioinnissa. Tulevaisuudessa tätä työtä tukee myös uuden ilmastolain nojalla perustettu saamelainen ilmastoneuvosto.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye