Ilmastopaneeli

Mediakutsu: Päättäjien luonto- ja ilmastotentti haastaa puolueiden kärkipoliitikot eduskuntavaalien alla 9.3. klo 13

Jaa
Mitä ratkaisuja luontokadon pysäyttämiseksi ja ilmastokriisin selättämiseksi eduskuntapuolueet ajavat seuraavalla hallituskaudella? Ilmastopaneelin, Luontopaneelin ja Ympäristötiedon foorumin vaalitentti haastaa päättäjät vastaamaan ympäristötutkijoiden viesteihin torstaina 9.3. klo 13.00–14.30 Lasipalatsin Bio Rexissä Helsingissä.

Suomi on sitoutunut pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä ja olemaan hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä. Ratkaisuja tarvitaan nopeasti.

Aika: torstai 9.3. klo 13.00–14.30

Paikka: Lasipalatsin Bio Rex (os. Mannerheimintie 22–24, Helsinki). Vaalitenttiä voi seurata paikan päällä tai etänä Ympäristötiedon foorumin Youtube-kanavalla.

Siirtymä kohti hiilineutraalia ja luonnon monimuotoisuutta vaalivaa yhteiskuntaa tarkoittaa merkittäviä muutoksia yhteiskunnan kaikilla aloilla, esimerkiksi energiasektorilla, maataloudessa ja maankäytössä, metsien hyödyntämisessä, liikenteessä, työpaikoilla ja ihmisten arjessa. Suomi on onnistunut vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä, mutta nettopäästöt eivät ole vähentyneet. Maankäyttösektorin nettonielun nostaminen Suomen vuoden 2030 EU-sitoumusten edellyttämälle tasolle on suuri haaste. Mihin toimenpiteisiin puolueet aikovat tarttua seuraavalla hallituskaudella?

Suomella on hyvät edellytykset rakentaa vihreästä siirtymästä ja uusista vähäpäästöisistä ratkaisuista pohjaa kilpailukykyiselle taloudelle. Miten puolueet varmistavat, että Suomi käyttää hyödyksi vihreän siirtymän tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet ja uudet innovaatiot?

Suomi on sitoutunut YK:n biodiversiteettisopimuksen ja EU:n biodiversiteettistrategian suojelutavoitteisiin. Ovatko puolueet valmiita lisäämään suojeltua pinta-alaa tavoitteiden mukaisesti eri puolille Suomea ja suojelemaan jäljellä olevat luonnontilaiset metsät? Miten pidetään huolta, että luontopolitiikkaa tehdään pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti? Ja miten varmistetaan, että vihreä siirtymä toteutetaan oikeudenmukaisesti?

Ympäristökriisi vaatii kiireellisiä tutkimustietoon pohjaavia ratkaisuja seuraavalta hallitukselta. Tule kuulemaan, mitä puolueiden edustajat vastaavat tutkijoiden viesteihin.

Päättäjien luonto- ja ilmastotentin osallistujat

  • SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen
  • Keskustan kansanedustaja, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hanna Kosonen
  • Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
  • Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä
  • RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz
  • Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen
  • Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso
  • KD:n eduskuntavaaliehdokas Jukka Palokangas

Tutkittua tietoa tarjoilevat Luontopaneelin puheenjohtaja, professori Janne Kotiaho, Ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen sekä joukko muita tutkijoita. Tilaisuuden juontaa toimittaja Rosa Kettumäki.

Ilmoittaudu viestinnän asiantuntija Sanna Autereelle keskiviikkoon 8.3. mennessä sanna.autere@helsinki.fi tai puh. 050 532 9301. Toimitamme ilmoittautuneille tausta-aineiston ennen tilaisuuden alkua.

Tilaisuuden järjestävät Suomen ilmastopaneeli, Suomen Luontopaneeli ja Ympäristötiedon foorumi. Konstsamfundet tarjoaa tapahtuman käyttöön tilat. Videotallenne tulee katsottavaksi tapahtuman verkkosivuille tilaisuuden jälkeen.

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen ilmastopaneeli edistää tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelua ilmastokysymyksissä. Se antaa suosituksia hallituksen ilmastopoliittiseen päätöksentekoon ja vahvistaa monitieteellistä otetta ilmastotieteissä. Ilmastopaneelin selvitykset ja kannanotot tehdään tieteellisin perustein. Ilmastopaneelin jäsenet työskentelevät korkeakouluissa tai tutkimuslaitoksissa päätoimisesti ja tekevät ilmastopaneelityötä oman työnsä ohessa. Ilmastopanelistit nimitetään korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten antamien ehdotusten perusteella nelivuotiskaudeksi kerrallaan. Vuosina 2020–2023 on käynnissä valtioneuvoston nimittämän Ilmastopaneelin toinen toimikausi. Ensimmäinen toimikausi oli vuosina 2016–2019. Ennen ilmastolakia Ilmastopaneeli toimi ympäristöministeriön asettamana 2012–2015.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmastopaneeli

Oikeudenmukainen ilmastopolitiikka turvaa reilun siirtymän hiilineutraaliin yhteiskuntaan2.3.2023 00:55:00 EET | Tiedote

Uusi ilmastolaki edellyttää ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuuden arviointia. On tärkeää varmistaa, että siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan toteutetaan reilusti. Ilmastopaneelin tuore raportti tarjoaa välineitä oikeudenmukaisuusvaikutusten arvioinnin kehittämiseen. Ilmastopaneelin teettämän kansalaiskyselyn vastaajien enemmistö on sitä mieltä, että oikeudenmukaisuus tulevia sukupolvia kohtaan vaatii nykyistä ripeämpiä ilmastotoimia. Oikeudenmukaisuuden kokemukseen vaikuttavat monet tekijät, kuten asuinpaikka, sukupuoli, koulutustausta ja tietämys ilmastopolitiikasta.

Suuntaviivat kohti hiilineutraalia Suomea: Päästöt vähenevät vauhdilla, maankäyttösektorin nettonielua vahvistettava23.2.2023 00:59:00 EET | Tiedote

Suomesta on hyvää vauhtia kehittymässä uusiin vähäpäästöisiin vetypohjaisiin ratkaisuihin nojaava kilpailukykyinen talous. Muutos on ollut merkittävä etenkin energia- ja muussa teollisuudessa. Fossiiliset päästöt vähenevät ennakoitua nopeammin, ja päästövähennyksiä voi vielä vauhdittaa määrätietoisin toimin. Suurin haaste on maankäyttösektorin nettonielun nostaminen Suomen vuoden 2030 EU-sitoumusten edellyttämälle tasolle. Ilmastopaneelin tuore muistio piirtää suuntaviivat hiilineutraaliuden saavuttamiseksi ilmastopolitiikan eri osa-alueilla.

Kuluttajien ilmastoystävälliset valinnat helpottavat Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista8.12.2022 00:57:30 EET | Tiedote

Suomalaisten kuluttajien ilmastoystävällisillä valinnoilla on mahdollista saada aikaan merkittäviä lisäpäästövähennyksiä, kertoo Ilmastopaneelin tuore raportti. Nykyiset politiikkatoimet eivät näytä riittävän turvaamaan Suomen ilmastotavoitteita, joten yhteiskunnan kannattaa tukea ja ohjata kuluttajia tekemään vähäpäästöisiä valintoja. Kuluttajien suurimmat mahdollisuudet lisäpäästövähennyksiin liittyvät liikkumiseen ja ruokaan. Jotta kuluttajien valinnat edistäisivät ruoan päästöjen vähenemistä myös kotimaassa, tulisi maatalouspolitiikan tukea muutosta ilmastokestävään ruokavalioon.

Ilmastopaneelin raportti: Tieliikenteen kansallinen päästökauppa auttaisi Suomea saavuttamaan päästövähennystavoitteet kustannustehokkaasti26.10.2022 01:00:00 EEST | Tiedote

Kansallinen tieliikenteen päästökauppa tarjoaa kustannustehokkaan ja luotettavan keinon liikenteen päästötavoitteiden saavuttamiseksi, kertoo Suomen ilmastopaneelin tuore raportti. Jos muut toimet eivät riitä liikenteen päästövähennystavoitteen saavuttamiseksi, voidaan kansallinen päästökauppa valmistella tarvittaessa käyttöön otettavaksi ns. ”perälaudaksi”. Mahdollinen EU-tasoinen liikenteen päästökauppa ei todennäköisesti yksin riitä saavuttamaan Suomen liikennesektorin päästötavoitetta. Kansallinen liikenteen päästökauppajärjestelmä on mahdollista tuoda EU:n järjestelmän rinnalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme