Mediakutsu seminaariin: Väestötutkimusten karu viesti – lisää liikettä kenelle?

Seminaarin teemat ja poimintoja puhujista
Mihin väestötutkimuksia tarvitaan ja mitä kerätyllä tiedolla tehdään? Vastauksia kuullaan valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Minttu Korsbergin puheenvuorossa. Pekka Oja kertoo, miten UKK-instituutissa on tehty 35 vuotta tutkimusta väestön terveyden edistämiseksi. Liikkumisen ja paikallaanolon trendejä taaperosta senioriin valottavat viimeaikaisten tutkimusten pohjalta UKK-instituutin laboratorioinsinööri Henri Vähä-Ypyä ja vanhempi tutkija Pauliina Husu.
Mitä tutkimustulokset kertovat vähän liikkuvista? Löytyykö vähäisen liikkumisen taustalta yhteisiä nimittäjiä? Ja millaisia ovat vähän liikkuvien liikkumista rajoittavat tunteet ja kokemukset? Vastauksia antavat UKK-instituutin tutkimusjohtaja Harri Sievänen sekä yliopistotutkija Birgitta Sandberg Turun kauppakorkeakoulusta.
Ensimmäisen seminaaripäivän lopuksi pohditaan, tarkoittaako vähenevä liikkuminen huonompaa kuntoa. Kysymystä tarkastellaan koululaisten, varusmiesten ja reserviläisten sekä työikäisten tutkimustulosten valossa.
Toinen seminaaripäivä starttaa UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankarin esityksellä, jossa hän pohtii, miksi tähän on tultu ja miten tästä eteenpäin. Apulaisprofessori Nelli Hankonen Helsingin yliopistosta kertoo, miten kestävää liikuntamotivaatiota tuetaan vuorovaikutuksessa. UKK-instituutin erikoissuunnittelija Annika Taulaniemi esittelee puolestaan käytännön työvälineitä liikuntaneuvonnan ja elintapaohjauksen tueksi. Tutkija Päivi Kolu UKK-instituutista pureutuu liikkumattomuuden ja liiallisen paikallaanolon kustannuksiin.
Terveysliikuntapäivien yhteydessä järjestetään paneelikeskustelu otsikolla Liikkuen kohti eduskuntavaaleja. Keskustelu järjestetään yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön sekä valtion liikuntaneuvoston kanssa. Siihen osallistuvat eduskuntapuolueiden nimeämät edustajat. Keskustelun keskeisiä teemoja ovat, mitä ajatuksia päättäjillä on liikunnan ja liikkumisen tilasta Suomessa, ja mitä painotuksia he esittävät uudelle hallituskaudelle. Keskustelussa pohditaan, mitä pitäisi tehdä, jotta suomalaiset liikkuisivat terveytensä kannalta riittävästi.
Median ilmoittautuminen
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita Terveysliikuntapäiville. Pyydämme median edustajia ilmoittautumaan seminaariin toimittajana viimeistään sunnuntaina 9.10.
Seminaariin voi osallistua paikan päällä UKK-instituutissa Tampereella tai verkon kautta. Seminaari on toimittajille maksuton.
Pelkkää paneelikeskustelua voi seurata myös ilman ilmoittautumista tässä osoitteessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Terveysliikuntapäivien asiantuntijoiden haastattelupyynnöt
koulutusasiantuntija Nina Merivirta-Köykkä, UKK-insituutti
p. 050 401 4690
nina.merivirta-koykka(a)ukkinstituutti.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tutkitusti terveellistä ja turvallista liikkumista
UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia.
Mittaamme säännöllisin väliajoin eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Kehitämme kustannusvaikuttavia toimintamalleja terveellisen liikkumisen edistämiseen. Ennaltaehkäisemme ja vähennämme kaatumisia sekä liikunta- ja urheiluvammoja tutkitusti tehokkailla menetelmillä. Tuotamme tietoa liikkumisen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksenteon tueksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti
Varusmiespalvelus tuottaa terveyshyötyjä – eniten hyötyvät lihavat ja huonokuntoiset palveluksen aloittajat26.6.2025 11:09:59 EEST | Tiedote
Varusmiespalvelus on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi pienentää vyötärönympärystä ja kohottaa kestävyyskuntoa nuorilla miehillä. Tuore kotimainen tutkimus, joka perustuu lähes 250 000 miehen tietoihin, tarkastelee varusmiespalveluksen vaikutuksia terveyteen.
Urheiluun liittyvien aivotärähdysten arviointityökalut saatavilla nyt suomeksi18.6.2025 12:14:13 EEST | Tiedote
Päävamman saaneen urheilijan arviointilomake (SCAT6) on helppokäyttöinen työkalu urheilijoiden terveydenhuollosta vastaavien henkilöiden käyttöön. Maallikoille suunnattu työkalu (CRT6) puolestaan auttaa valmentajia ja huoltojoukkoja tunnistamaan aivotärähdykset.
Puoliero dynaamisessa tasapainotestissä on yhteydessä polvivammariskiin nuorilla naisurheilijoilla30.5.2025 09:08:41 EEST | Tiedote
Tampereen urheilulääkäriaseman tutkimuksessa selvitettiin tasapainomuuttujien yhteyttä polven eturistisidevammoihin nuorilla salibandyä tai koripalloa pelaavilla naisurheilijoilla. Tutkimuksen mukaan lisääntynyt puoliero dynaamista tasapainoa mittaavassa testissä oli yhteydessä suurentuneeseen riskiin polven eturistisidevammalle.
Maksuttomia ikäihmisten liikuntaryhmiä Tampereella – aktiivisuutta ja vireyttä arkeen ABC+-liikuntaryhmästä19.3.2025 07:03:00 EET | Tiedote
Active Ageing -hankkeen maksuttomat liikuntaryhmät käynnistyvät porrastetusti 24.3. alkaen eri puolilla Tamperetta. Liikuntaryhmät on suunnattu ikääntyneille, joilla ei ole aiempaa liikuntaharrastusta tai säännöllisestä liikunnan harrastamisesta on vierähtänyt aikaa.
Kutsu: Ikääntyneiden liikkumisen edistämisen alueellinen seminaari 3.2.29.1.2025 09:46:05 EET | Kutsu
Miten iäkkäille suunnattu palvelutarjonta saadaan näkyväksi? Mikä on eri toimijoiden rooli palvelujen tuottamisessa ja kehittämisessä? UKK-instituutin Ikä-HYTE-hankkeen alueellinen seminaari kokoaa maanantaina 3. helmikuuta yhteen pirkanmaalaiset, jotka toimivat ikäihmisten liikkumisen edistämisen ja kaatumisten ehkäisyn parissa. Seminaarissa tarkastellaan toimintakykylähtöisesti iäkkäiden liikkumisen edistämisen nykytilaa ja tulevaisuutta Pirkanmaalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme