Sitra

MEDIAKUTSU ti 9.2. klo 9: Miten Suomeen muodostetaan hallitus? – Selvitys kuvaa ensi kertaa kattavasti yhden Suomen demokratian keskeisimmistä prosesseista

Jaa

Selvityksessä esitetään hallitusneuvotteluprosessin yleiskuvaus sisältäen keskeisten toimijoiden omat prosessit. Selvitys sisältää myös ennen julkaisematonta tietoa esimerkkitapauksina käytetyistä vuosien 2011, 2015 ja 2019 vaalien jälkeisistä hallitusneuvotteluista.

Kuva: Topias Dean/Sitra
Kuva: Topias Dean/Sitra

Hallituksen muodostaminen on yksi Suomen demokratian tärkeimmistä prosesseista. Sen enempää puolueet kuin viranomaisetkaan eivät kuitenkaan ole johdonmukaisesti dokumentoineet kulloistakin hallituksenmuodostusprosessia vuosien ja vuosikymmenten varrella. Dokumentointi olisi kuitenkin tarpeen varauduttaessa tilanteisiin, joissa hallituksen muodostamisesta vastaavilla ei ole tarvittavaa kokemustietoa prosessista.

Julkistuswebinaarissa 9.2.2011 julkistettavan Miten Suomeen muodostetaan hallitus -selvityksen ovat koonneet valtiosääntöoikeuden tohtori Lia Heasman Deloittelta ja Sitran vanhempi neuvonantaja Jouni Backman. He ovat haastatelleet 25 henkilöä, jotka edustavat puolueita (keskusta, kokoomus, perussuomalaiset, SDP, vasemmistoliitto ja vihreät), valtioneuvoston kansliaa, eduskuntaa, valtiovarainministeriötä, tasavallan presidentin kansliaa, tai ovat aiheen erityisasiantuntijoita. Osa haastateltavista on toiminut hallitusneuvotteluissa keskeisissä rooleissa.

Toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita julkistustilaisuuteen. Ilmoittaudu tilaisuuteen tapahtumasivun kautta.

OHJELMA:

9:00 Webinaari alkaa

moderaattorina Jukka Vahti, johtava asiantuntija, Sitra

9:05 Avaussanat

Antti Kivelä, johtaja, Uudistumiskyky-teema, Sitra

9:10 Miten Suomeen muodostetaan hallitus?

Lia Heasman, OTT, Deloitte

9:30 Kommenttipuheenvuorot

Jussi Kekkonen, hallituksen muodostaja Jyrki Kataisen ”oikea käsi” 2011

Riina Nevamäki, hallituksen muodostaja Juha Sipilän ”oikea käsi” 2015

Kari Anttila, Hallituksen muodostaja Antti Rinteen ”oikea käsi” 2019

9:45 Kysymykset ja keskustelua

10:15 Tilaisuus päättyy

Selvitys on tehty osana Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektia, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa uudistumiskykyisenä demokratian mallimaana. Julkistustilaisuus puolestaan on osa Kansanvalta murroksessa -webinaarisarjaa, jossa tarkastellaan suomalaista päätöksentekoa ja yhteiskunnallista vaikuttamista poikkeuksellisissa tai haastavissa murrostilanteissa. Webinaarisarjan aiemmissa tilaisuuksissa tammikuussa 2021 on julkistettu kaksi Sitran selvitystä:
- Miten valtioneuvoston ydin ja suomalainen päätöksenteko on toiminut koronakriisin aikana?
- Uhkaako sosiaalinen media ja mediaympäristön murros demokratiaa?

Lisätiedot:
Jukka Vahti, johtava asiantuntija/viestintä, Sitra, puh. 040 566 5152, jukka.vahti@sitra.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Topias Dean/Sitra
Kuva: Topias Dean/Sitra
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on tulevaisuustalo, jonka toimintaa ohjaa visio Suomesta kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä. Ennakoimme yhteiskunnan muutoksia ja niiden vaikutuksia suomalaisiin. Teemme myös käytännön kokeiluja ja rakennamme toimintamalleja, joiden varassa uudistuminen onnistuu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme