Medialle avoin asiantuntijoiden paneelikeskustelu: Mitä opimme koronaviruspandemiasta?

– Suomessa virustautien tutkimus on erittäin korkealla tasolla, mikä edesauttaa tuleviin epidemioihin ja pandemioihin varautumista. Kuitenkin koronaviruspandemia paljasti myös haasteita, joiden ratkaiseminen on tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. On odotettavissa, että pandemioita tulee jatkossakin ja moderni elämäntyyli, ilmaston lämpeneminen ja globalisaatio lisäävät niiden todennäköisyyttä, kertoo virologian professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta.
Kolmen vuoden pandemiatauon jälkeen Suomen virustautien parhaat asiantuntijat kokoontuvat vuosikokoukseen Tampereelle 30.3.–31.3.2023. Kokouksessa käsitellään monipuolisesti erilaisia viruksia ja virustauteja, ja erityshuomiota saa koronaviruspandemian ja suomalaisten koronavirusrokotteiden kehitys.
Torstaina 30.3. klo 14–15 järjestetään medialle avoin paneelikeskustelu teemalla ”Mitä opimme koronaviruspandemiasta?”. Panelisteina toimivat johtava asiantuntija Mia Kontio (THL), professori Mika Rämet (Tampereen yliopisto), professori Ilkka Julkunen (Turun yliopisto), professori Kalle Saksela (Helsingin yliopisto) ja professori Olli Vapalahti (Helsingin yliopisto). Tilaisuuden moderaattorina toimii professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta.
Paneelikeskustelussa käsitellään tulevaisuuden pandemioihin varautumista seuraavien teemojen pohjalta:
- Mitä opittiin koronaviruspandemiasta?
- Miten valmiita olemme kohtaamaan seuraavan epidemian tai pandemian?
- Minkälainen seuraava pandemia voisi olla?
- Tukeutuvatko poliittiset päättäjät riittävästi tieteelliseen tietoon?
- Suomalaisen tieteen merkitys viruspandemioihin varautumisessa
- Suomalaisen rokotetuotannon mahdollisuudet
- Väestön rokotesuoja ml. aikuisten rokotukset ja uudet rokotteet
Paneelikeskustelun jälkeen tiedotusvälineillä on mahdollisuus haastatella asiantuntijoita.
Paneeli pidetään torstaina 30.3. klo 14–15 Tampereella Solo Sokos Hotelli Tornin Paja Kongressikeskuksessa (kokoustila Raide 2).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot ja asiantuntijoiden haastattelupyynnöt:
Heikki Hyöty p. 050 516 8480
Maarit Oikarinen, p. 040 708 1441
Mia Kontio: mia.kontio@thl.fi
Mika Rämet: mika.ramet@oulu.fi
Ilkka Julkunen: ilkka.julkunen@utu.fi
Kalle Saksela: kalle.saksela@helsinki.fi
Olli Vapalahti: olli.vapalahti@helsinki.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Geenitutkimus tarkentaa pre-eklampsian ja sydän- ja verisuonitautien yhteyttä8.6.2023 08:49:56 EEST | Tiedote
Suomessa toteutettu laaja pre-eklampsian perinnöllisiä riskitekijöitä selvittänyt tutkimus osoitti, että kyseisellä raskauskomplikaatiolla ja verenpainetaudilla on monia yhteisiä alttiustekijöitä. Pre-eklampsiaan sairastuneiden naisten kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota elintapoihin verenpainetaudin ja muiden sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisemiseksi.
Kutsu medialle: Kansainvälinen internet-konferenssi EuroDIG saapuu Tampereelle 19.–21.6.20237.6.2023 13:01:01 EEST | Tiedote
Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä EuroDIG-konferenssi toivottaa tervetulleeksi kaikki internetistä kiinnostuneet. EuroDIG:n teemana on tänä vuonna Internet in troubled times: risk, resilience and hope. Tapahtuma esittelee osallistujilleen internetin ajankohtaiset uhat ja mahdollisuudet sekä tuo saataville uusinta tutkimustietoa internetistä. Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille.
Väitös: Innovaatiopolitiikka hukkasi suuntansa 2010-luvulla ja siirtymä biotalouteen on tavoitteita jäljessä7.6.2023 11:14:55 EEST | Tiedote
FM Valtteri Laasonen analysoi väitöstutkimuksessaan biotalouden innovaatiotoimintaan liittyviä kyvykkyyksiä ja niitä tukevaa innovaatiopolitiikkaa Suomessa. Tutkimus osoittaa, että Suomen innovaatiopolitiikka ajautui kriisiin 2010-luvulla ja biotaloudelle asetetut kansalliset tavoitteet ovat karanneet kauas. Siirtymän edellyttämien kyvykkyyksien eli osaamisten ja taitojen muodostaman kokonaisuuden pitkäjänteinen kehittäminen ei ole saanut riittävästi huomiota.
Väitös: Suuret vammat eivät merkittävästi alentaneet äidin lisääntymisterveyttä tai vastasyntyneen terveyttä7.6.2023 10:44:55 EEST | Tiedote
Matias Vaajala tutki suurten vammojen, kuten lantio-, ranka- ja lonkkamurtumien, sekä aivovammojen vaikutuksia naisten lisääntymisterveyteen. Tutkimuksen tulosten perusteella raskaus ja synnytys alateitse on yleisesti äidille ja vastasyntyneelle turvallinen vammojen jälkeen.
Väitös: Psykiatrisia häiriöitä ja päihdeongelmia on tärkeää hoitaa samanaikaisesti7.6.2023 10:10:12 EEST | Tiedote
Kun potilaalla todetaan sekä psykiatrinen että päihteiden käyttöön liittyvä häiriö, puhutaan kaksoisdiagnoosista tai kaksoishäiriöstä. Kaksoishäiriöt ovat tavallisia ja niiden hoitoon liittyy monitahoisia haasteita. Väitöskirjassaan LL Kaisa Luoto tarkastelee kaksoishäiriöiden hoitoa psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa. Tutkimuksen erityisenä teemana on masennuksen hoito silloin, kun potilaalla on lisäksi runsasta alkoholin käyttöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme