Tampereen yliopisto

Medialle avoin asiantuntijoiden paneelikeskustelu: Mitä opimme koronaviruspandemiasta?

Jaa
Koronaviruspandemian vuoksi virustautien ja rokotteiden tutkimus on lisääntynyt ennennäkemättömällä tavalla. Koronarokotteen nopea kehitys oli tieteellisen tutkimuksen voimannäyttö. Samoin viruksen osoittamiseen tarkoitettujen pikatestien laaja käyttöönotto, koronapotilaiden hoidon nopea kehittyminen uusine viruslääkkeineen ja epidemian kulun luotettava seuranta osoittavat systemaattisen tutkimustyön merkityksen.
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

– Suomessa virustautien tutkimus on erittäin korkealla tasolla, mikä edesauttaa tuleviin epidemioihin ja pandemioihin varautumista. Kuitenkin koronaviruspandemia paljasti myös haasteita, joiden ratkaiseminen on tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. On odotettavissa, että pandemioita tulee jatkossakin ja moderni elämäntyyli, ilmaston lämpeneminen ja globalisaatio lisäävät niiden todennäköisyyttä, kertoo virologian professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta.

Kolmen vuoden pandemiatauon jälkeen Suomen virustautien parhaat asiantuntijat kokoontuvat vuosikokoukseen Tampereelle 30.3.–31.3.2023. Kokouksessa käsitellään monipuolisesti erilaisia viruksia ja virustauteja, ja erityshuomiota saa koronaviruspandemian ja suomalaisten koronavirusrokotteiden kehitys.

Torstaina 30.3. klo 14–15 järjestetään medialle avoin paneelikeskustelu teemalla ”Mitä opimme koronaviruspandemiasta?”. Panelisteina toimivat johtava asiantuntija Mia Kontio (THL), professori Mika Rämet (Tampereen yliopisto), professori Ilkka Julkunen (Turun yliopisto), professori Kalle Saksela (Helsingin yliopisto) ja professori Olli Vapalahti (Helsingin yliopisto). Tilaisuuden moderaattorina toimii professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta.

Paneelikeskustelussa käsitellään tulevaisuuden pandemioihin varautumista seuraavien teemojen pohjalta:

  • Mitä opittiin koronaviruspandemiasta?
  • Miten valmiita olemme kohtaamaan seuraavan epidemian tai pandemian?
  • Minkälainen seuraava pandemia voisi olla?
  • Tukeutuvatko poliittiset päättäjät riittävästi tieteelliseen tietoon?
  • Suomalaisen tieteen merkitys viruspandemioihin varautumisessa
  • Suomalaisen rokotetuotannon mahdollisuudet
  • Väestön rokotesuoja ml. aikuisten rokotukset ja uudet rokotteet

Paneelikeskustelun jälkeen tiedotusvälineillä on mahdollisuus haastatella asiantuntijoita.

Paneeli pidetään torstaina 30.3. klo 14–15 Tampereella Solo Sokos Hotelli Tornin Paja Kongressikeskuksessa (kokoustila Raide 2).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja asiantuntijoiden haastattelupyynnöt:
Heikki Hyöty p. 050 516 8480
Maarit Oikarinen, p. 040 708 1441
Mia Kontio: mia.kontio@thl.fi
Mika Rämet: mika.ramet@oulu.fi
Ilkka Julkunen: ilkka.julkunen@utu.fi
Kalle Saksela: kalle.saksela@helsinki.fi
Olli Vapalahti: olli.vapalahti@helsinki.fi

Kuvat

Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote

Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye