Gummerus

Mediatiedote, EMBARGO 25.1.2019 klo 22: Kaarlen palkinnot Minna Rytisalolle, Minna Eväsojalle ja Katriina Huttuselle

Jaa

Gummeruksen Kaarlen palkinto kaunokirjailijalle myönnettiin Minna Rytisalolle Minna Canthin nuoruusvuosista kertovasta romaanista Rouva C. Kaarlen palkinnon tietokirjailijalle sai Minna Eväsoja japanilaista viisautta ja sielunmaisemaa avaavalla teoksellaan Shoshin – Aloittelijan mieli. Suomentaja Katriina Huttunen sai Kaarlen palkinnon kääntäjälle. Kaarlen palkinnot on nimetty Gummeruksen perustajan Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan.

Kaunokirjailijalle Kaarlen palkinto on jaettu vuodesta 1970, ja se myönnettiin nyt 49. kerran. ”Minna Rytisalon Rouva C. on osoitus herkkävireisen kertojan taidoista ja kaunokirjallisuuden ihmeestä, joka voi muuttaa oikeasti eläneen ihmisen fiktioksi. Rytisalo on Canthin perillinen rohkeudessaan. Romaanin lauseet ovat punnittuja, tunteita tihkuvia. Teos väistelee määritelmiä Minna Canthin tavoin: se on kasvukertomus, rakkausromaani, avioliittoromaani, puolustuspuhe koululaitokselle, tasa-arvolle ja Minnan perinnölle”, Gummeruksen kaunokirjallisuuden kustantaja ja toimitusjohtaja Anna Baijars perustelee valintaa.

Kaarlen palkinto tietokirjailijalle myönnettiin nyt neljännen kerran. Gummeruksen tietokirjallisuuden kustantaja Johanna Laitinen pitää Minna Eväsojaa japanilaisuuden – ja ihmisyyden – tulkkina. ”Eväsoja kirjoittaa niin kuin opettaa. Estetiikan taitajan käsissä syntyy kauneuden kriteerit täyttävää tekstiä. Aloittelijan mieli näkyy: kirjoittajan asenne on avoin ja nöyrä. Eväsojan teos ovat täynnä viisautta ja antaa armollisia elämänohjeita mutta ei toisaalta päästä helpolla. Merkittävältä tuntuu myös rivienvälinen eetos. Sen sisältämä kiireettömyys on luonnollista ja lohdullista, ja huomaapa lukija tulevansa yllätetyksi myös hienovaraisella huumorilla”, Laitinen kuvaa.

Katriina Huttunen palkitaan monipuolisesta työstään pohjoismaisista kielistä käännettyjen teosten suomentajana. ”Nimi Huttunen on laadun tae. Hän on suomentaja, jonka intohimot ja laaja rekisteri ulottuvat dekkareista kirjallisiin kirjoihin ja kaunokirjallisuudesta tarinalliseen tietokirjallisuuteen. Huttusen työntekoa tekee mieli kuvailla heittäytymiseksi ja antautumiseksi. Hänen työssään näkyy laaja sivistys, uteliaisuus ja sinnikkyys. Huttunen on mestari yksityiskohdissa, tyylissä ja sävyssä. Kääntäessään hän onnistuu pitämään huolta samanaikaisesti kirjailijan, kirjan ja lukijan edusta”, Anna Baijars sanoo.

Lisätietoja:
Anna Baijars, toimitusjohtaja ja kaunokirjallisuuden kustantaja, anna.baijars@gummerus.fi, p. 010 683 6207
Johanna Laitinen, tietokirjallisuuden kustantaja, johanna.laitinen@gummerus.fi, p. 010 683 6255

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 749 / Lapinlahdenkatu 1 C
00101 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi


Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Mediatiedote: Milja Kauniston uutuus vie vuoden 1900 Pariisiin kuvanveistäjä Ville Vallgrenin jalanjäljille20.9.2019 13:01:09 EESTTiedote

Ennen asettumistaan Etelä-Ranskan maaseudulle kirjailija ja musiikintekijä Milja Kaunisto asui vuosikausia Pariisissa, ja hän tuntee Montmartren kujien kutkuttavan historian. Tulenpunaisessa kabareessa (Gummerus) seurataan Pariisin maailmannäyttelyn pystytystä suomalaisen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin ja pahamaineisen Saint-Lazaren naisvankilan vartijakokelas Albert S. Grosjeanin silmin.

Mediatiedote: Ranskalaisfeministi Mona Chollet’n tietokirja noitavainoista on ajankohtainen puheenvuoro maailmalla jylläävästä naisvihasta19.9.2019 08:47:54 EESTTiedote

1500- ja 1600-lukujen noitavainojen perintö elää yhä: monet samat ennakkoluulot rajoittavat naisten elintilaa nyky-yhteiskunnassakin, kirjoittaa Mona Chollet menestystietokirjassaan Naisia vai noitia? – Naisvainot ennen ja nyt (Gummerus). Ranskan eturivin feministi pohtii myös, miksi noituus on juuri nyt iso ilmiö maailmalla.

Mediatiedote: Storytel ostaa yhden Suomen suurimmista kustantamoista17.9.2019 14:30:26 EESTTiedote

Pohjois-Euroopan johtava äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu Storytel AB (”Storytel”) ostaa Suomen kolmanneksi suurimman kustantamon, Gummerus Kustannus Oy:n (”Gummerus Kustannus”). Gummerus Kustannus julkaisee bestseller-kirjailijoita, kuten Minna Rytisalo, Matti Rönkä, Pauliina Rauhala, Sisko Savonlahti, Camilla Grebe ja Jojo Moyes. Yrityskaupan myötä Storytel vahvistaa merkittävästi asemaansa sekä jakelijana että kustantajana suomalaisilla kirja- ja suoratoistomarkkinoilla.

Mediatiedote: Kirja antisankari Jeesuksesta, punkista ja kirkon kriisistä12.9.2019 08:00:00 EESTTiedote

Vantaalaiseksi ammattikouludropoutiksi itseään luonnehtiva pappi Henrik Wikström kirjoittaa rohkeasti kirkon kriisistä 2000-luvulla. Kirjassaan Mitä Jeesus tekisi? (Gummerus) hän pohtii Jumalaa, tabuja, sankareita ja antisankareita, miehen ja naisen rooleja yhteiskunnassamme, rakkautta, hyvyyttä ja pahuutta. Lisäksi Wikström peräänkuuluttaa rohkeutta elää. ”Todelliset antisankarit eivät downshiftaa, he upshiftaavat siihen asti, että päätyvät ristille.”

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme