Gummerus

Mediatiedote: Kirja antisankari Jeesuksesta, punkista ja kirkon kriisistä

Jaa

Vantaalaiseksi ammattikouludropoutiksi itseään luonnehtiva pappi Henrik Wikström kirjoittaa rohkeasti kirkon kriisistä 2000-luvulla. Kirjassaan Mitä Jeesus tekisi? (Gummerus) hän pohtii Jumalaa, tabuja, sankareita ja antisankareita, miehen ja naisen rooleja yhteiskunnassamme, rakkautta, hyvyyttä ja pahuutta. Lisäksi Wikström peräänkuuluttaa rohkeutta elää. ”Todelliset antisankarit eivät downshiftaa, he upshiftaavat siihen asti, että päätyvät ristille.”

Henrik Wikström, kuva: Kaisu Jouppi
Henrik Wikström, kuva: Kaisu Jouppi

”Kirjoitin tämän kirjan ihmisille, jotka ovat todennäköisesti jo vieraantuneet kirkosta, mutta joiden sydämellä on edelleen kysymys Jumalasta”, Henrik Wikström kertoo. Hän näkee alkukirkon aikansa punkliikkeenä, muutosta etsivien toisinajattelijoiden yhteisönä, ja uskoo, että kirkko voi selviytyä kriisistään, jos se ymmärtää nähdä Jeesuksen antisankarina ja osaa haastaa itsensä muutoksiin.

"Jumala on uljas peto, metsän kuningas, ei pyhän kokemisella itseään kaupittelevan kirkkolaitoksen brändi ja tuote eikä isojen kaupunkien vihervasemmistoa kosiskelevien seurakuntalehtien ”suuri tuntematon liberaali”. Pyhää ei voi olla ilman pelkoa, jännitystä ja seikkailua, pelastumista ei ilman vaaraa ja suuria tarinoita. Hyvä sotatarina on kiinnostavampi kuin se jännittävin, mikä moraalista karmaansa varjelevalle neurootikolle voi tapahtua: hybridiautolla saadut ylinopeussakot."

Henrik Wikström
Henrik Wikström on työskennellyt 15 vuotta pappina. Tällä hetkellä hän toimii Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Agricola-liikkeen toiminnanjohtajana ja yhteisön rakentajana. 1970-luvun alussa syntyneenä hän varttui kaksinapaisessa maailmassa, ydinsodan varjossa – aikuisena hän huomasi lapsuutensa sisältäneen ihmiskunnan viimeiset selkeät päivät.
Wikström arvostaa mekaanisia kojeita niiden alastoman rehellisyyden vuoksi. Hän unelmoi maailmasta, jossa aikuiset olisivat vapaita työpaikkojen roolileikeistä ja kytköksissä alkukantaisempaan ihmisyyteen.

Mitä Jeesus tekisi – Kirkko ja 2000-luvun kapina
154 sivua
Kirja ilmestyy 23.9.2019

Lisätietoja sekä vedos- ja haastattelupyynnöt: eeva.herrainsilta@gummerus.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Henrik Wikström, kuva: Kaisu Jouppi
Henrik Wikström, kuva: Kaisu Jouppi
Lataa
Henrik Wikström, kuva: Kaisu Jouppi
Henrik Wikström, kuva: Kaisu Jouppi
Lataa
Mitä Jeesus tekisi?
Mitä Jeesus tekisi?
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 749 / Lapinlahdenkatu 1 C
00101 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Ennakkotiedote: Gummerus julkaisee kirjan Antti Röngän ja Petri Tammisen kirjeenvaihdosta4.9.2019 12:34:08 EESTTiedote

Silloin tällöin onnellinen (Gummerus) on kirja kahden kirjailijan, isän ja pojan, kirjeenvaihdosta. 23-vuotiaan Antti Röngän koulukiusaamisen pitkistä jäljistä kertova autofiktiivinen romaani Jalat ilmassa (Gummerus 2019) on ollut arvostelumenestys ja tämän syksyn puhutuin esikoisteos. Petri Tamminen on palkittu kirjailija, joka on kirjoittanut romaaneja, lyhytproosaa ja kuunnelmia. Viimeisimpänä häneltä on ilmestynyt romaani Musta vyö (Otava 2019). Kirjeenvaihtokirja Silloin tällöin onnellinen julkaistaan tammikuussa 2020.

Mediatiedote: Syksyn jännittävimmät kirjat30.8.2019 08:00:00 EESTTiedote

Iltojen pimetessä moni kirjanystävä kaipaa jännitystä elämäänsä. Sitä tarjoaa muun muassa Alex Michaelidesin maailmanennätystrilleri Hiljainen potilas, jonka käännösoikeudet myytiin yli 40 maahan ennen kirjan ilmestymistä. Kotimaiset dekkarisarjat jatkuvat Matti Röngän Uskottu mies -romaanilla ja Sorjonen-sarjan uutuudella Ihmispeto. Dekkarisyksy huipentuu ruotsalaisen Camilla Greben vierailuun Helsingin kirjamessuilla. Grebe sai viime vuonna Pohjoismaiden parhaalle rikosromaanille myönnettävän Lasiavain-palkinnon.

Mediatiedote: Runoilija-aktivisti pohtii modernia saamelaisuutta28.8.2019 09:31:19 EESTTiedote

Niillas Holmbergin runokokoelma Jalkapohja (Gummerus) alleviivaa ihmisen ja maan välistä yhteyttä. Se ylistää luontoon liittyvää perinnetietoa ja samalla kyseenalaistaa sen soveltuvuutta moderniin aikaan ja mieleen. Menneen muistelun sijaan etsitään nykyihmisen hukassa olevaa preesensiä. Tiiviissä runoissa korostuu ympäristönsuojelun tärkeys ja ainoaa alkuperäiskansaamme uhkaava kehitys. Holmberg on synnyinseudullaan Utsjoella asuva saamelainen runoilija, muusikko ja ympäristö- ja kulttuuriaktivisti. Hän vierailee Helsingissä 6.–7.9.

Mediatiedote: Huikea vuoropuhelu luonnon kauneuden ja ihmistekojen rumuuden välillä21.8.2019 12:00:00 EESTTiedote

Yhdysvaltalaisen Gabriel Tallentin hurja ja taidokas esikoisromaani Minun ikioma kultani (Gummerus) on äärimmäinen selviytymistarina. Se kertoo kaksin survivalisti-isän kanssa elävästä 14-vuotiaasta Turtle Alvestonesta. Siinä missä isä-Martin näkee uhkana Lähi-Idän tilanteen, ilmakehän kohoavan hiilidioksidipitoisuuden, kuudennen joukkosukupuuton ja pohjaveden vähenemisen, on tytär-Turtlen elämässä konkreettisena – henkisenä ja fyysisenä – vaarana väkivaltainen isä. Tallent kuvaa romaanissa Pohjois-Kalifornian luontoa henkeäsalpaavalla tavalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme