Gummerus

Mediatiedote: Kirjeitä Kalle Päätalon naisille

Jaa

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 100 vuotta suomalaisen autofiktion kiistattoman mestarin Kalle Päätalon syntymästä. Alle 20-vuotiaana Päätalon Iijoki-sarjaan rakastunut kirjailija ja suomentaja Karoliina Timonen haluaa nostaa esille miehisenä metsätyösaagana pidettyjen romaanien väkevät naishahmot. Timosen teos Kirjeitä Iijoelle (Gummerus) on kokoelma nelikymppisen nykynaisen tekstejä näille kadonneen maaseutu-Suomen naisille.

Karoliina Timonen, kuva: Marek Sabogal
Karoliina Timonen, kuva: Marek Sabogal

Karoliina Timonen kertoo rakastuneensa Kalle Päätalon Iijoki-sarjaan ensilukemalta. ”Iijoki-sarjassa on runsaasti elementtejä joista nautin: omakohtaista kerrontaa, psykologisesti monivivahteisia henkilöhahmoja, sosiaali- ja mikrohistoriaa, suomalaista luontoa ja rehevän värikästä murretta. Olen aina ollut kiinnostunut paitsi historiasta yleisesti myös omista juuristani ja sukuni tarinoista. Päätalo kertoo kirjasarjassaan lähes koko sukupolvensa tarinan – tai oikeastaan koko Suomen tarinan itsenäistymisen alkuajoilta jälleenrakennuksen vuosikymmeniin”, hän kuvaa.

Timonen kirjoittaa Kalle Päätalon perheenjäsenille ja nuoruuden heiloille, Amerikassa ja Norjassa seikkailleille naisille, jäsenkorjaajille ja kansanparantajille sekä saksalaissotilaiden vuoksi miehensä hylänneille naisille. Kirjeiden kautta tulee esitellyksi parikymmentä taivalkoskelaista tai siellä asunutta naista. Samalla Timonen pohtii Päätalon suhdetta naisiin sekä heidän osaansa ja elämäänsä.

”Kallen kasvuympäristön naiset olivat usein yhtä kovia kuin miehetkin: kurjien kokemusten, nälän ja puutteen parkitsemia. Silti heistä löytyy sävyjä, erilaisia taustoja, kohtaloita, luonteita ja sukupuoli-identiteetin moninaisuutta”, hän toteaa.

Karoliina Timonen
Päätalo-tuntija Karoliina Timonen on pääkaupunkiseudulla asuva ja maalta kotoisin oleva kirjailija ja kääntäjä. Joka kesä hän matkustaa Iijoki-sarjan maisemiin Taivalkoskelle ja on siellä kuin kotonaan.

Karoliina Timonen, Kirjeitä Iijoelle – Kalle Päätalon elämän naiset
416 sivua

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: eeva.herrainsilta@gummerus.fi
Arvostelukappale- ja kuvapyynnöt: rosa-maria.kari@gummerus.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Karoliina Timonen, kuva: Marek Sabogal
Karoliina Timonen, kuva: Marek Sabogal
Lataa
Kirjeitä Iijoelle - Kalle Päätalon elämän naiset
Kirjeitä Iijoelle - Kalle Päätalon elämän naiset
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 749 / Lapinlahdenkatu 1 C
00101 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Mediatiedote: Milja Kauniston uutuus vie vuoden 1900 Pariisiin kuvanveistäjä Ville Vallgrenin jalanjäljille20.9.2019 13:01:09 EESTTiedote

Ennen asettumistaan Etelä-Ranskan maaseudulle kirjailija ja musiikintekijä Milja Kaunisto asui vuosikausia Pariisissa, ja hän tuntee Montmartren kujien kutkuttavan historian. Tulenpunaisessa kabareessa (Gummerus) seurataan Pariisin maailmannäyttelyn pystytystä suomalaisen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin ja pahamaineisen Saint-Lazaren naisvankilan vartijakokelas Albert S. Grosjeanin silmin.

Mediatiedote: Ranskalaisfeministi Mona Chollet’n tietokirja noitavainoista on ajankohtainen puheenvuoro maailmalla jylläävästä naisvihasta19.9.2019 08:47:54 EESTTiedote

1500- ja 1600-lukujen noitavainojen perintö elää yhä: monet samat ennakkoluulot rajoittavat naisten elintilaa nyky-yhteiskunnassakin, kirjoittaa Mona Chollet menestystietokirjassaan Naisia vai noitia? – Naisvainot ennen ja nyt (Gummerus). Ranskan eturivin feministi pohtii myös, miksi noituus on juuri nyt iso ilmiö maailmalla.

Mediatiedote: Storytel ostaa yhden Suomen suurimmista kustantamoista17.9.2019 14:30:26 EESTTiedote

Pohjois-Euroopan johtava äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu Storytel AB (”Storytel”) ostaa Suomen kolmanneksi suurimman kustantamon, Gummerus Kustannus Oy:n (”Gummerus Kustannus”). Gummerus Kustannus julkaisee bestseller-kirjailijoita, kuten Minna Rytisalo, Matti Rönkä, Pauliina Rauhala, Sisko Savonlahti, Camilla Grebe ja Jojo Moyes. Yrityskaupan myötä Storytel vahvistaa merkittävästi asemaansa sekä jakelijana että kustantajana suomalaisilla kirja- ja suoratoistomarkkinoilla.

Mediatiedote: Kirja antisankari Jeesuksesta, punkista ja kirkon kriisistä12.9.2019 08:00:00 EESTTiedote

Vantaalaiseksi ammattikouludropoutiksi itseään luonnehtiva pappi Henrik Wikström kirjoittaa rohkeasti kirkon kriisistä 2000-luvulla. Kirjassaan Mitä Jeesus tekisi? (Gummerus) hän pohtii Jumalaa, tabuja, sankareita ja antisankareita, miehen ja naisen rooleja yhteiskunnassamme, rakkautta, hyvyyttä ja pahuutta. Lisäksi Wikström peräänkuuluttaa rohkeutta elää. ”Todelliset antisankarit eivät downshiftaa, he upshiftaavat siihen asti, että päätyvät ristille.”

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme