Gummerus

Mediatiedote: Omakohtainen esikoisromaani kertoo suomalaisgraafikon vuodesta kiinalaisessa pelifirmassa

Jaa

Roviollakin työskennellyt Emma Kantanen on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri, peligraafikko, kuvataiteilija ja kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Nimi jolla kutsutaan öisin (Gummerus) tutustuttaa lukijan pekingiläiseen työ- ja yöelämään. Se on rohkea ja hurja tutkimusmatka vieraaseen kulttuuriin, uusiin ihmissuhteisiin ja identiteettiin puhelimen automaattikääntäjän ja vaistojen toimiessa kompassina.

Emma Kantanen, kuva: Marek Sabogal
Emma Kantanen, kuva: Marek Sabogal

Työpaikka Kiinan Piilaaksoksi kutsutulla Zhongguancunin alueella toimivassa pelifirmassa tuntuu nuoresta graafikosta matkaan lähtiessä mahdollisuudelta johonkin, jota Suomessa ei osattu tai haluttu nähdä. Työ hirviömäisen kokoisessa firmassa osoittautuu ”uudistetun version” tekemiseksi suositusta Candy Crush -pelistä. Työpäivät ovat pitkiä, kuten Suomessakin, mutta vapaapäivien ja lomien olemattomuus yllättävät. Ostoskeskuksen yläkerrassa sijaitseva toimisto on niin ahdas, että jalkoja ei mahdu suoristamaan pöydän alla ja hiirimatto taipuu mutkalle oman piirtopöydän ja naapurin näppäimistön välissä.

"Firma ei tarjonnut minulle sen kummempaa perehdytystä. Eikä Chan ollut kertonut työnkuvastani aiemminkaan mitään. Uskomatonta, että sain tietää niin tärkeistä asioista, kuten projektimme sisällöstä ja uudesta työtehtävästäni, vasta ensimmäisenä työpäivänäni. Vaikka samalla se ei tuntunut olevan salaisuus, kukaan ei ollut vain nähnyt syytä kertoa minulle tästä aiemmin. Suomessa Rovio oli vaipunut lähes sekasorron valtaan, kun ikkunanpesijä saapui yllättäen pesemään ikkunoita."

Yksinäisyyden tunne alkaa helpottaa vasta, kun salaperäinen lala-ryhmä tarvitsee apua julisteiden suunnitteluun Pekingin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskukselle. WeChatissa ja maanalaisessa Tong-baarissa kokoontuva lesbojen ryhmä avaa oven kätkettyyn maailmaan. Mutta kuten työelämässä, vallitsee tässäkin yhteisössä tiukka hierarkia ja kielimuurin takia hitaasti avautuvat säännöt, joiden kyseenalaistaminen näkyy mustelmina iholla.

”'Oletko T vai P', oli ensimmäinen minulle esitetty kysymys. Toistin kysymyksen ymmälläni. En tiennyt, oliko kyse jonkinlaisesta slangista, jota en ymmärtänyt, vai reistailiko automaattikääntäjä."

”Minulla oli tarve tulla määritellyksi jonain muuna kuin pelkkänä ulkomaalaisena. Lalojen kanssa minulla oli yhteistä kokemuspohjaa, vaikka olin asunut Kiinassa vasta vähän aikaa. Yhteiskunnalliset seikat ja aktivismi herättivät minussa tunteen, että voisin vaikuttaa johonkin tärkeään. En voi väittää, etteikö minua olisi ajanut eteenpäin myös silkka uteliaisuus, joka vain voimistui kun mukaan tuli vaaran tunnetta ja ymmärsin konkreettisesti, kuinka maan alla lalat tosiasiassa olivat”, Emma Kantanen kertoo.

Emma Kantanen
Emma Kantanen (s.1989) on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri ja peligraafikko, jonka vapaa-ajan täyttävät kuvataide, sarjakuvat ja kirjoittaminen. Hän kokee itsensä ennen kaikkea tarinankertojaksi.

Emma Kantanen, Nimi jolla kutsutaan öisin
430 sivua

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä haastattelu- ja kuvapyynnöt
Eeva Herrainsilta, viestintäpäällikkö, p. 040 514 6360, eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Arvostelukappalepyynnöt
Rosa-Maria Kari, markkinointiviestinnän tuottaja,
rosa-maria.kari@gummerus.fi,p. 050 477 9332

Kuvat

Emma Kantanen, kuva: Marek Sabogal
Emma Kantanen, kuva: Marek Sabogal
Lataa
Nimi jolla kutsutraan öisin, kansi: Jenni Noponen
Nimi jolla kutsutraan öisin, kansi: Jenni Noponen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 749 / Lapinlahdenkatu 1 C
00101 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

EMBARGO 25.10.2019 klo 13: Sisko Savonlahdelle Kalle Päätalo -palkinto25.10.2019 13:00:00 EESTTiedote

Esikoisromaanillaan Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus, 2018) kertaheitolla sukupolvensa ääneksi noussut Sisko Savonlahti saa Kalle Päätalo -kirjallisuuspalkinnon. Palkinnolla halutaan Päätalon toiveen mukaisesti tukea poikkeuksellisen lahjakasta nuorta kirjailijaa. Palkinto jaetaan Helsingin kirjamessujen Töölö-lavalla perjantaina 25.10. klo 12 alkavan Kalle Päätalo 100 vuotta -paneelikeskustelun päätteeksi.

Mediatiedote: 1950-luvun Suomi herää eloon upeassa värikuvateoksessa23.10.2019 13:20:19 EESTTiedote

Aho & Soldan: Suomi 1950-luvun väreissä (Gummerus) on nostalginen kuvateos sodanjälkeisestä Suomesta. Claire ja Heikki Ahon ennennäkemättömät värivalokuvat kertovat optimistisesta jälleenrakennuksesta, maamme kaupungistumisesta ja avautumisesta maailmalle sekä nuorisokulttuurin noususta. Tekstin on kirjoittanut kuvien innoittamana professori Henrik Meinander; teoksen esipuheen on laatinut presidentti Tarja Halonen. Kirjan tekstit ovat suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

Mediatiedote: Mikko Kamulan uutuusromaanissa vaelletaan myyttisen Tuonelan perukoille21.10.2019 10:26:46 EESTTiedote

Mikko Kamulan odotettu historiallinen romaani Tuonela (Gummerus) jatkuu siitä, mihin Iso härkä (Gummerus, 2018) jäi. Taistelu isoa härkää vastaan on vaatinut uhrinsa, ja ryöstöretkelle lähteneet karjalalaiset aiheuttavat lisää harmia. Tuonela on kuusiosaisen Metsän kansa -sarjan kolmas osa. Kiehtovasti 1400-luvun suomalaisuudesta kertova kirjasarja pohjautuu kansanrunouteen ja historiaan. Tuore romaani vie lukijan entistä synkempiin metsiin ja yhä syvemmälle muinaisten suomalaisten myyttien maailmaan.

Mediatiedote: Syksyn sotakirjat käsittelevät talvisotaa Lapissa, Ässä-rykmentin jatkosotaa ja Mai Guban sissiretkeä17.10.2019 14:00:00 EESTTiedote

Historioitsija Mika Kuljun Kaksintaistelu lumessa (Gummerus) kuvaa vuosien 1939–1940 taisteluita Sallan ja Petsamon suunnalla. Erkki Nordbergin käsikirjoittama ja Jarmo Niemisen toimittama Ässät jyllää! (Gummerus) on ensimmäinen kattava kuvaus pääosin helsinkiläisistä koostuneen Ässä-rykmentin jatkosodasta. Raine Narvan ja Simo Liikasen Katkaiskaa Muurmannin rata (Gummerus) kertoo tammikuussa 1942 Mai Gubaan tehdystä massiivisesta sissiretkestä.

Mediatiedote: Antti Heikkinen peilaa kirjassaan Kalle Päätalon elämää ja teoksia – ja samalla itseään4.10.2019 08:10:42 EESTTiedote

Nilsiäläinen kirjailija ja teatterintekijä Antti Heikkinen on tunnettu sekä tietokirjoistaan että romaaneistaan. Hänen suurin kirjailijaesikuvansa on aina ollut Kalle Päätalo. Suomalaisen autofiktion kiistattoman kuninkaan syntymästä tulee marraskuussa kuluneeksi 100 vuotta. Kirjassaan Kallio-poika – Peilikuvassa Kalle Päätalo (Gummerus) Heikkinen sukeltaa tutkimusmatkalle Kalle Päätalon elämään – sanojen taakse, tekojen, tunnustusten ja muistojen ääreen. Samalla hän pohtii Päätalon merkitystä lukijoille ennen ja nyt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme