Gummerus

Mediatiedote: Omakohtainen esikoisromaani kertoo suomalaisgraafikon vuodesta kiinalaisessa pelifirmassa

Jaa

Roviollakin työskennellyt Emma Kantanen on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri, peligraafikko, kuvataiteilija ja kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Nimi jolla kutsutaan öisin (Gummerus) tutustuttaa lukijan pekingiläiseen työ- ja yöelämään. Se on rohkea ja hurja tutkimusmatka vieraaseen kulttuuriin, uusiin ihmissuhteisiin ja identiteettiin puhelimen automaattikääntäjän ja vaistojen toimiessa kompassina.

Emma Kantanen, kuva: Marek Sabogal
Emma Kantanen, kuva: Marek Sabogal

Työpaikka Kiinan Piilaaksoksi kutsutulla Zhongguancunin alueella toimivassa pelifirmassa tuntuu nuoresta graafikosta matkaan lähtiessä mahdollisuudelta johonkin, jota Suomessa ei osattu tai haluttu nähdä. Työ hirviömäisen kokoisessa firmassa osoittautuu ”uudistetun version” tekemiseksi suositusta Candy Crush -pelistä. Työpäivät ovat pitkiä, kuten Suomessakin, mutta vapaapäivien ja lomien olemattomuus yllättävät. Ostoskeskuksen yläkerrassa sijaitseva toimisto on niin ahdas, että jalkoja ei mahdu suoristamaan pöydän alla ja hiirimatto taipuu mutkalle oman piirtopöydän ja naapurin näppäimistön välissä.

"Firma ei tarjonnut minulle sen kummempaa perehdytystä. Eikä Chan ollut kertonut työnkuvastani aiemminkaan mitään. Uskomatonta, että sain tietää niin tärkeistä asioista, kuten projektimme sisällöstä ja uudesta työtehtävästäni, vasta ensimmäisenä työpäivänäni. Vaikka samalla se ei tuntunut olevan salaisuus, kukaan ei ollut vain nähnyt syytä kertoa minulle tästä aiemmin. Suomessa Rovio oli vaipunut lähes sekasorron valtaan, kun ikkunanpesijä saapui yllättäen pesemään ikkunoita."

Yksinäisyyden tunne alkaa helpottaa vasta, kun salaperäinen lala-ryhmä tarvitsee apua julisteiden suunnitteluun Pekingin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskukselle. WeChatissa ja maanalaisessa Tong-baarissa kokoontuva lesbojen ryhmä avaa oven kätkettyyn maailmaan. Mutta kuten työelämässä, vallitsee tässäkin yhteisössä tiukka hierarkia ja kielimuurin takia hitaasti avautuvat säännöt, joiden kyseenalaistaminen näkyy mustelmina iholla.

”'Oletko T vai P', oli ensimmäinen minulle esitetty kysymys. Toistin kysymyksen ymmälläni. En tiennyt, oliko kyse jonkinlaisesta slangista, jota en ymmärtänyt, vai reistailiko automaattikääntäjä."

”Minulla oli tarve tulla määritellyksi jonain muuna kuin pelkkänä ulkomaalaisena. Lalojen kanssa minulla oli yhteistä kokemuspohjaa, vaikka olin asunut Kiinassa vasta vähän aikaa. Yhteiskunnalliset seikat ja aktivismi herättivät minussa tunteen, että voisin vaikuttaa johonkin tärkeään. En voi väittää, etteikö minua olisi ajanut eteenpäin myös silkka uteliaisuus, joka vain voimistui kun mukaan tuli vaaran tunnetta ja ymmärsin konkreettisesti, kuinka maan alla lalat tosiasiassa olivat”, Emma Kantanen kertoo.

Emma Kantanen
Emma Kantanen (s.1989) on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri ja peligraafikko, jonka vapaa-ajan täyttävät kuvataide, sarjakuvat ja kirjoittaminen. Hän kokee itsensä ennen kaikkea tarinankertojaksi.

Emma Kantanen, Nimi jolla kutsutaan öisin
430 sivua

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä haastattelu- ja kuvapyynnöt
Eeva Herrainsilta, viestintäpäällikkö, p. 040 514 6360, eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Arvostelukappalepyynnöt
Rosa-Maria Kari, markkinointiviestinnän tuottaja,
rosa-maria.kari@gummerus.fi,p. 050 477 9332

Kuvat

Emma Kantanen, kuva: Marek Sabogal
Emma Kantanen, kuva: Marek Sabogal
Lataa
Nimi jolla kutsutraan öisin, kansi: Jenni Noponen
Nimi jolla kutsutraan öisin, kansi: Jenni Noponen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 749 / Lapinlahdenkatu 1 C
00101 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Mediatiedote: Antti Heikkinen peilaa kirjassaan Kalle Päätalon elämää ja teoksia – ja samalla itseään4.10.2019 08:10:42 EESTTiedote

Nilsiäläinen kirjailija ja teatterintekijä Antti Heikkinen on tunnettu sekä tietokirjoistaan että romaaneistaan. Hänen suurin kirjailijaesikuvansa on aina ollut Kalle Päätalo. Suomalaisen autofiktion kiistattoman kuninkaan syntymästä tulee marraskuussa kuluneeksi 100 vuotta. Kirjassaan Kallio-poika – Peilikuvassa Kalle Päätalo (Gummerus) Heikkinen sukeltaa tutkimusmatkalle Kalle Päätalon elämään – sanojen taakse, tekojen, tunnustusten ja muistojen ääreen. Samalla hän pohtii Päätalon merkitystä lukijoille ennen ja nyt.

Mediatiedote: Milja Kauniston uutuus vie vuoden 1900 Pariisiin kuvanveistäjä Ville Vallgrenin jalanjäljille20.9.2019 13:01:09 EESTTiedote

Ennen asettumistaan Etelä-Ranskan maaseudulle kirjailija ja musiikintekijä Milja Kaunisto asui vuosikausia Pariisissa, ja hän tuntee Montmartren kujien kutkuttavan historian. Tulenpunaisessa kabareessa (Gummerus) seurataan Pariisin maailmannäyttelyn pystytystä suomalaisen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin ja pahamaineisen Saint-Lazaren naisvankilan vartijakokelas Albert S. Grosjeanin silmin.

Mediatiedote: Ranskalaisfeministi Mona Chollet’n tietokirja noitavainoista on ajankohtainen puheenvuoro maailmalla jylläävästä naisvihasta19.9.2019 08:47:54 EESTTiedote

1500- ja 1600-lukujen noitavainojen perintö elää yhä: monet samat ennakkoluulot rajoittavat naisten elintilaa nyky-yhteiskunnassakin, kirjoittaa Mona Chollet menestystietokirjassaan Naisia vai noitia? – Naisvainot ennen ja nyt (Gummerus). Ranskan eturivin feministi pohtii myös, miksi noituus on juuri nyt iso ilmiö maailmalla.

Mediatiedote: Storytel ostaa yhden Suomen suurimmista kustantamoista17.9.2019 14:30:26 EESTTiedote

Pohjois-Euroopan johtava äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalvelu Storytel AB (”Storytel”) ostaa Suomen kolmanneksi suurimman kustantamon, Gummerus Kustannus Oy:n (”Gummerus Kustannus”). Gummerus Kustannus julkaisee bestseller-kirjailijoita, kuten Minna Rytisalo, Matti Rönkä, Pauliina Rauhala, Sisko Savonlahti, Camilla Grebe ja Jojo Moyes. Yrityskaupan myötä Storytel vahvistaa merkittävästi asemaansa sekä jakelijana että kustantajana suomalaisilla kirja- ja suoratoistomarkkinoilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme