Gummerus

Mediatiedote: Omakohtainen esikoisromaani kertoo suomalaisgraafikon vuodesta kiinalaisessa pelifirmassa

Jaa

Roviollakin työskennellyt Emma Kantanen on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri, peligraafikko, kuvataiteilija ja kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Nimi jolla kutsutaan öisin (Gummerus) tutustuttaa lukijan pekingiläiseen työ- ja yöelämään. Se on rohkea ja hurja tutkimusmatka vieraaseen kulttuuriin, uusiin ihmissuhteisiin ja identiteettiin puhelimen automaattikääntäjän ja vaistojen toimiessa kompassina.

Emma Kantanen, kuva: Marek Sabogal
Emma Kantanen, kuva: Marek Sabogal

Työpaikka Kiinan Piilaaksoksi kutsutulla Zhongguancunin alueella toimivassa pelifirmassa tuntuu nuoresta graafikosta matkaan lähtiessä mahdollisuudelta johonkin, jota Suomessa ei osattu tai haluttu nähdä. Työ hirviömäisen kokoisessa firmassa osoittautuu ”uudistetun version” tekemiseksi suositusta Candy Crush -pelistä. Työpäivät ovat pitkiä, kuten Suomessakin, mutta vapaapäivien ja lomien olemattomuus yllättävät. Ostoskeskuksen yläkerrassa sijaitseva toimisto on niin ahdas, että jalkoja ei mahdu suoristamaan pöydän alla ja hiirimatto taipuu mutkalle oman piirtopöydän ja naapurin näppäimistön välissä.

"Firma ei tarjonnut minulle sen kummempaa perehdytystä. Eikä Chan ollut kertonut työnkuvastani aiemminkaan mitään. Uskomatonta, että sain tietää niin tärkeistä asioista, kuten projektimme sisällöstä ja uudesta työtehtävästäni, vasta ensimmäisenä työpäivänäni. Vaikka samalla se ei tuntunut olevan salaisuus, kukaan ei ollut vain nähnyt syytä kertoa minulle tästä aiemmin. Suomessa Rovio oli vaipunut lähes sekasorron valtaan, kun ikkunanpesijä saapui yllättäen pesemään ikkunoita."

Yksinäisyyden tunne alkaa helpottaa vasta, kun salaperäinen lala-ryhmä tarvitsee apua julisteiden suunnitteluun Pekingin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskukselle. WeChatissa ja maanalaisessa Tong-baarissa kokoontuva lesbojen ryhmä avaa oven kätkettyyn maailmaan. Mutta kuten työelämässä, vallitsee tässäkin yhteisössä tiukka hierarkia ja kielimuurin takia hitaasti avautuvat säännöt, joiden kyseenalaistaminen näkyy mustelmina iholla.

”'Oletko T vai P', oli ensimmäinen minulle esitetty kysymys. Toistin kysymyksen ymmälläni. En tiennyt, oliko kyse jonkinlaisesta slangista, jota en ymmärtänyt, vai reistailiko automaattikääntäjä."

”Minulla oli tarve tulla määritellyksi jonain muuna kuin pelkkänä ulkomaalaisena. Lalojen kanssa minulla oli yhteistä kokemuspohjaa, vaikka olin asunut Kiinassa vasta vähän aikaa. Yhteiskunnalliset seikat ja aktivismi herättivät minussa tunteen, että voisin vaikuttaa johonkin tärkeään. En voi väittää, etteikö minua olisi ajanut eteenpäin myös silkka uteliaisuus, joka vain voimistui kun mukaan tuli vaaran tunnetta ja ymmärsin konkreettisesti, kuinka maan alla lalat tosiasiassa olivat”, Emma Kantanen kertoo.

Emma Kantanen
Emma Kantanen (s.1989) on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri ja peligraafikko, jonka vapaa-ajan täyttävät kuvataide, sarjakuvat ja kirjoittaminen. Hän kokee itsensä ennen kaikkea tarinankertojaksi.

Emma Kantanen, Nimi jolla kutsutaan öisin
430 sivua

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä haastattelu- ja kuvapyynnöt
Eeva Herrainsilta, viestintäpäällikkö, p. 040 514 6360, eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Arvostelukappalepyynnöt
Rosa-Maria Kari, markkinointiviestinnän tuottaja,
rosa-maria.kari@gummerus.fi,p. 050 477 9332

Kuvat

Emma Kantanen, kuva: Marek Sabogal
Emma Kantanen, kuva: Marek Sabogal
Lataa
Nimi jolla kutsutraan öisin, kansi: Jenni Noponen
Nimi jolla kutsutraan öisin, kansi: Jenni Noponen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 749 / Lapinlahdenkatu 1 C
00101 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Mediatiedote: Sinko olalla Brysselin oikeustalossa – Tuomas Vimman romaanissa räiskitään Euroopan ytimessä20.2.2020 12:30:16 EETTiedote

Riittääkö suomalaisen naisen sisu, kun perässä on Ranskan presidentin lähettämä palkkatappaja? Etelähelsinkiläisen Tuomas Vimman romaanissa Koodinimi Taïga (Gummerus) Korsikan vuoristosta alkanut takaa-ajo huipentuu kirjailijan nykyiseen kotikaupunkiin Brysseliin. Vahvat naiset, kiehtovat miljööt ja nopeat käänteet tekevät kirjasta viihdyttävän jännärin.

Mediatiedote: Muotiteollisuuden rumasta puolesta13.2.2020 11:24:46 EETTiedote

Englantilaisen Juno Dawsonin nuorille aikuisille kirjoittama romaani Mallikappale (Gummerus) kertoo 16-vuotiaan lontoolaistytön matkasta tavallisesta koululaisesta kansainväliseksi huippumalliksi. Koskettava ja mukaansatempaava tarina nostaa esille muotibisneksen ja mallimaailman rumia puolia, kuten syömishäiriöitä ja mielenterveysongelmia, hyväksikäyttöä, tyttöjen yliseksualisointia ja vaatetusteollisuuden eettisiä ongelmia. Kirjasta on tekeillä tv-sarja. Juno Dawson vierailee Helsingissä toukokuussa ja esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa.

Mediatiedote: Tarkka kuvaus naisiin kohdistuvista paineista ja urakeskeisestä työkulttuurista nyky-Japanissa11.2.2020 13:28:12 EETTiedote

Mitä tarkoittaa ”normaali elämä”, pohtii Sayaka Murata romaanissaan Lähikaupan nainen (Gummerus). Kirja kertoo 36-vuotiaasta Keikosta, joka on tyytyväinen elämäänsä sinkkuna ja osa-aikaisena lähikaupan myyjänä. Perhe ja ystävät eivät kuitenkaan ymmärrä hänen valintojaan. Monesti palkittu Murata on yksi Japanin merkittävimpiä nykykirjailijoita.

Mediatiedote: Karunkaunis esikoisromaani kuvaa millaista on olla ei-toivottu lapsi tai vanhempi vastoin tahtoaan10.2.2020 08:00:00 EETTiedote

Wilhelmiina Palosen 206 pientä osaa (Gummerus) on kertomus kiintymisestä ja hylkäämisestä. Yksi teoksen päähenkilöistä on teini-ikäistä Alvaria kotiin seuraava opetusluuranko, joka kertoo julmia iltasatuja, mutta osaa olla myös lempeä. Kielellisesti taitava romaani kuvaa ravisuttavasti yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta sekä ihmisten toisiinsa jättämiä jälkiä.

Mediatiedote: Ainutlaatuinen dokumentti naisen seksuaalisuudesta31.1.2020 12:58:29 EETTiedote

Toimittaja-kirjailija Lisa Taddeo seurasi kahdeksan vuoden ajan tiiviisti kolmen naisen elämää eri puolilla Yhdysvaltoja. Lopputuloksena syntyi järisyttävän syvällinen ja hätkähdyttävän suora reportaasi naisen kaipauksesta ja nautinnosta, tarpeista ja peloista. Kolme naista (Gummerus) on empaattisesti kirjoitettu tositarina näistä ainutlaatuisista ja unohtumattomista naisista – ja samalla joka ikisestä meistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme