Gummerus

Mediatiedote: Runoja halusta muodostaa yhteys toiseen ihmiseen

Jaa

Kirjailija ja kuvataiteilija Silja Kejosen runot ovat voimakkaan visuaalisia. Juuri ilmestyneessä toisessa runokokoelmassa Lähetä minulle ympyrä (Gummerus) yhdistyvät pimeydestä kohti valoa kurkottavat säkeet sekä taidokkaasti assosioivan kielen kauneus. Eron, kommunikaation hankaluuden, yksinjäämisen pelon ja vanhemmuuden teemojen lomaan laukkaavat Dallas-tv-sarjan Pamela ja Bobby.

Silja Kejonen, kuva: Liisa Valonen
Silja Kejonen, kuva: Liisa Valonen

Se johtuu vuorista,
et saa lipsua, muuten sinut työnnetään jyrkänteeltä, lavastetaan onnettomuudeksi.

Pamela ja Bobby huutelevat ratsailta toisilleen,
minun bootsini kamppaa mustan hevosen, minun kieleni nuolee karvaista rintaa.
Annan rintakarvojen heristellä. Bobby ratsastaa auringonlaskun läpi.

Pamela, helli dallaspullaa.

Seison suihkussa, kun yhtäkkiä ruututekstit sammuvat.
Vedän verhot alas, aavikon hiekka läähättää, pilvenpiirtäjän seinät peiliä.

”Dallas edustaa runoissa fantasiaa, joka on yhtä aikaa jännittävä ja lohdullinen. Sarja ja sen hahmot tulivat runoihini salaa. Ensin päässäni alkoi soida alkumusiikki, joka on minusta aivan mahtava. Sitten aukeni maisema, jossa juoksee hevosia ja tietysti Pamela, lempihahmoni sarjassa”, Silja Kejonen taustoittaa.

Kejonen kertoo ammentaneensa runoihinsa myös isoäitinsä Impin hahmosta. ”Isoäitini oli ajalleen poikkeuksellinen nainen. Valitettavasti en ehtinyt koskaan tavata häntä. Isäni on kertonut kuinka Impi tykkäsi ajaa ravihevosella erityisesti kovalla pakkasella jäällä, ja kesällä hän huristeli sinisellä Solifer-mopolla pitkin Rovaniemen hiekkateitä. Ammatiltaan Impi oli parturi. Hänen rakkain muistonsa oli se, kun hän leikkasi Marsalkka Mannerheimin hiukset ja viikset.”

Silja Kejonen
Silja Kejonen (s. 1978) on oululainen kirjailija ja kuvataiteilija. Hän on valmistunut dramaturgiksi Teatterikorkeakoulusta ja kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista. Kejosen kiitetty esikoisrunokokoelma Vihkilumen talo (2017, Otava) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana.

Silja Kejonen: Lähetä minulle ympyrä
69 sivua

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Silja Kejonen, kuva: Liisa Valonen
Silja Kejonen, kuva: Liisa Valonen
Lataa
Lähetä minulle ympyrä
Lähetä minulle ympyrä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 749 / Lapinlahdenkatu 1 C
00101 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Millainen on suomalaisen miehen suhde kosketukseen?23.6.2020 09:12:00 EESTTiedote

Elokuussa ilmestyvä tietokirja Miehen kosketus (Gummerus) pohjaa 50 eri-ikäisen ja erilaisen suomalaismiehen kosketushistoriaan. Miehet kertovat, miten heitä on kosketettu tai jätetty koskettamatta, millä tavalla he ovat itse koskettaneet muita ja mitä he ajattelevat isyydestä, rakkaudesta, hoivasta, seksuaalisuudesta ja väkivallasta. Teoksen on kirjoittanut palkittu teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Eino Saari, joka kertoo kirjassa myös omista kosketuskokemuksistaan ja taustoittaa aihetta 25 asiantuntijahaastattelun avulla.

Kansainvälisesti menestyneen Selja Ahavan neljäs romaani tarkastelee naisen roolin avartumista22.6.2020 13:27:04 EESTTiedote

Elokuussa ilmestyvä Nainen joka rakasti hyönteisiä (Gummerus) tutkii luonnon ja ihmisen välistä suhdetta ja kuvaa hyönteisten muuttumista Jumalan luomista olennoista osaksi tämänhetkistä lajikatoa. 1600-luvun noitavainoista nykypäivän Berliiniin kulkeva kertomus näyttää, miten nainen kuoriutuu ahtaasta roolistaan ja saa äänen ja tekijyyden. Monesti palkitun Ahavan teosten käännösoikeuksia on myyty 25 maahan. Uutuusromaani on herättänyt kansainväistä kiinnostusta jo ennen ilmestymistään, ja tanskalaiskustantamo osti sen käännösoikeudet toukokuussa.

Mediatiedote: Kesän jännityskirjoissa pureudutaan muun muassa ihmissalakuljetukseen ja naispoliisien asemaan20.5.2020 08:48:42 EESTTiedote

Tämän kevään ja tulevan kesän jännityskirjat vievät lukijan tiukkoihin tilanteisiin levottomilla rajoilla, terroristijahtiin, intialaiseen viidakkoon ja aikamatkalle länsinaapurimme Ruotsin naispoliisien arkeen eri vuosikymmenillä. Uutuusromaanit julkaistaan muun muassa kahdesti Ruotsin parhaan rikosromaanin palkinnon voittaneelta Camilla Grebeltä ja 20-vuotista dekkaristin uraansa juhlivalta Anna Janssonilta. Kotimaista toimintajännitystä kansainvälisillä kuvioilla tarjoilevat Seppo Mustaluoto ja Tuomas Vimma.

KUTSU: WEBINAARI Hyvinvointi, työelämä ja arjen taidot – Syksyn tietokirjapressi 28.5. klo 10–11.3018.5.2020 12:49:28 EESTKutsu

Tervetuloa kuulemaan ensimmäisten joukossa ensi syksyn hyvinvointia, työelämää ja arjen taitoja käsittelevistä kirjoista. Aamupäivän aikana ääneen pääsee yhdeksän kiinnostavaa kirjailijaa, joiden ajankohtaisissa teoksissa pureudutaan muun muassa työn ja vapaa-ajan tasapainoon, uupumiseen, alkoholismiin ja vaatehuoltoon. Kirjat ilmestyvät elo–lokakuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme