Tuomioistuinvirasto

Mediedomarnätverket deltar i diskussionen med sin egen blogg

Jaa

Mediedomarnätverket har öppnat en blogg på domstolsväsendets offentliga webbplats, portalen oikeus.fi. Syftet med bloggen Mediedomare är att delta i diskussionen, skapa diskussionsidéer och öka kännedomen om domstolsväsendet.

Bloggen tar upp olika frågor som gäller domstolar och rättegångar och den skrivs av medlemmarna i mediedomarnätverket. Den första texten har skrivits av tingsdomare och medlem av mediedomarnätverket Nina Immonen, som för närvarande arbetar som specialsakkunnig vid Domstolsverket. Bloggtexterna skrivs huvudsakligen på finska.

Immonen skriver i sin bloggtext om hur de vardagliga termerna avsiktlighet (uppsåt är den juridiska termen på svenska) och gärning har sin egen juridiska betydelse i rätten.

”I vardagsspråket är det klart att den som sparkar, slår eller släpar en annan person längs marken efter sig gör sin gärning medvetet, dvs. avsiktligt (uppsåtligen).

I rätten är man ofta tvungen att bedöma uppsåt inte bara i fråga om själva utförandet utan också i fråga om följderna. Misshandel inbegriper (endast) våldsdåd, mord å sin sida våldsdådet och döden som följer därpå. Det juridiska uppsåtet ska täcka båda delarna av ett mord för att det ska vara fråga om ett mord ", skriver Immonen.

Läs den första bloggtexten

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Tuomioistuinvirasto
Tuomioistuinvirasto
PL 100/PB 100
00085 Tuomioistuinvirasto/Domstolsverket

0295650500http://www.tuomioistuinvirasto.fi

Dom­stols­ver­ket är en själv­stän­dig central­för­valt­nings­myn­dig­het inom ju­sti­ti­e­mi­ni­s­te­ri­ets för­valt­nings­om­rå­de som be­tjä­nar hela dom­stols­vä­sen­det.

 Verket har till uppgift att se till att domstolarna kan utöva dömande makt med hög kvalitet och att domstolarnas förvaltning är effektivt och ändamålsenligt organiserad.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tuomioistuinvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme