Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Medlingsbud för kommunsektorn, JHL tar ställning till förslaget på onsdag

Dela

Riksförlikningsmannen har tisdagen den 29 mars gett ett medlingsbud för kommunsektorn. JHL ger sitt svar på förslaget genast efter sitt representantskapsmöte onsdagen den 30 mars.

Riksförlikningsman Vuokko Piekkala har gett ett medlingsbud i den kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalstvisten. Riksförlikningsmannen inväntar svar av förhandlingsparterna före 30.3. kl 18.00.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s representantskap med 120 ledamöter tar ställning till medlingsbudet onsdagen den 30 mars på eftermiddagen. JHL representerar cirka en tredjedel av de kommunala arbetstagarna.

- JHL har kräver ett mångårigt löneprogram för kommunerna och välfärdsområdena och rejäla löneförhöjningar för att stärka köpkraften. Dessutom har våra mål under den här förhandlingsomgången varit bland annat utveckling av det lokala avtalandet samt utökad flexibilitet i arbetstiderna för att bättre svara mot vars och ens livssituation. Jag anser att medlingsbudet inte tillräckligt väl stöder våra mål. Vårt representantskap ska ändå bedöma medlingsbudet från den här utgångspunkten, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine om situationen.

JHL har satt fart på förhandlingarna med både strejker och övertids- och skiftbytesförbud. JHL och Jyty har utlyst strejker för kommunsektorn i Rovaniemi och Jyväskylä den 23–24 mars. För närvarande pågår strejk i Tammerfors och Kuopio den 29–30 mars. Jyty, JHL och FOSU har varslat om strejk i Uleåborg och Åbo den 6–7 april och i huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla) den 19–25 april.

Det första övertids- och skiftbytesförbudet för hela kommunsektorn utlystes för den 7–13 mars och det andra för den 21–27 mars. Det tredje övertids- och skiftbytesförbudet är utlyst för tiden 4–10 april.

Ifall ingen uppgörelse nås om anställningsvillkor och rejäla lönehöjningar, genomförs strejkerna och övertids- och skiftbytesförbuden. JHL är berett på att vid behov utvidga och utöka påtryckningsåtgärderna. JHL betalar 160 euro/dag i strejkbidrag till sina medlemmar.

Parter i de kommunala avtalsförhandlingarna är Offentliga sektorns union JAU (JHL och Jyty) och Förhandlingsorganisationen för social- och hälsovården (Super, Tehy och ERTO) på löntagarsidan och Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT på arbetsgivarsidan.

Mer information:
ordförande Päivi Niemi-Laine, tfn 040 702 4772

Nyckelord

Länkar

Om

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s cirka 165 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Följ Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Nya undersökningsresultat: Betydande skiftning i finländarnas attityder till invandring – två av tre vill se fler arbetskraftsinvandrare10.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Fackförbundet JHL:s pinfärska enkätundersökning avslöjar att finländarnas attityder gentemot arbetskraftsinvandring är mer positiv än tidigare, så länge som anställningsvillkoren är desamma som för finländare. Två av tre respondenter (67 %) anser att Finland behöver fler arbetskraftsinvandrare. Enkäten genomfördes av Kantar-TNS på beställning av JHL, och över 1 000 personer svarade på den. Felmarginalen är plus/minus 3 procentenheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum