Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Mentalvårds- och missbrukartjänster för barn och unga inom barnskyddet realiseras inte på det sätt som lagen förutsätter

Jaa

Valvira och regionförvaltningsverken påminner kommunerna och de framtida välfärdsområdena om att mentalvårds- och missbrukartjänster för barn som vårdas utom hemmet inom barnskyddet ska ordnas på behörigt sätt. Enligt tillsynsmyndigheternas observationer har tillgodoseendet av barns och ungas rätt till mentalvårdstjänster både på bas- och specialnivå försämrats ytterligare under hösten 2020 och under 2021. Tillsynsmyndigheterna anser att situationen inte endast beror på coronapandemin utan att problemen redan har varit uppenbara före pandemin. Det finns även avsevärda variationer i fråga om tillgången på mentalvårds- och missbrukartjänster för barn och unga beroende på område. Ordandet av nödvändig vård och rehabilitering, i synnerhet på grund av barns och ungas bruk och beroenden av berusningsmedel, ser ut att vara mycket bristfällig.

Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.

Placering i enlighet med barnskyddlagen är inte i sig en tillräcklig åtgärd i situationer där placerade barns och ungas hälsotillstånd kräver tillgång till mentalvårds- eller missbrukartjänster. Om barnet eller barnets vårdnadshavare behöver hälso- och sjukvårdstjänster, ska kommunen ordna dem på det sätt som vårdbehovet förutsätter på ett högkvalitativt sätt, i rätt tid och vid behov utan dröjsmål. Placerade barn och unga har samma rätt till mental- och missbrukarvårdstjänster som andra barn och ungdomar.

Ett nära samarbete mellan social- och hälsovården är nödvändigt

Tillsynsmyndigheterna betonar i sin anvisning till kommunerna betydelsen av samarbetet mellan barnskyddet och mentalvårds- och missbrukartjänsterna. Den sektorsövergripande expertisen och det långsiktiga och målmedvetna samarbetet inom social- och hälsovården är nödvändiga för att tillgodose barnens intressen och för att bedöma och trygga en servicehelhet som motsvarar behoven. Genom samarbete mellan social- och hälsovården och tillräckliga tjänster i rätt tid är det sannolikt möjligt att minska risken för att barn och unga placeras utom hemmet och minska behovet av specialiserad sjukvård.  

Enligt undersökningar har barn som placerats utom hemmet i snitt mer psykiska problem och diagnostiseras oftare än den övriga barnpopulationen med psykiska störningar och neuroutvecklingsstörningar.

Ett insatsområde i det riksomfattande tillsynsprogrammet för social- och hälsovården var år 2021, i överensstämmelse med barnskyddlagen, att tillgodose placerade barns och ungas rätt till psykiatrisk vård.  Tillsynen över tillgången till missbrukar- och mentalvårdstjänster för barn och unga fortsätter år 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Irja Hemmilä, överinspektör, Valvira, 0295 209 531
fornamn.efternamn@valvira.fi

Regionförvaltningsverket i Lappland
Marjut Aikio, överinspektör för socialvården, 0295 017 384
Tapio Kekki, regionförvaltningsöverläkare, 0295 017 358

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Tiina Ronkamo, överinspektör för socialvården, 0295 018 130
Ulla Saxén, regionförvaltningsöverläkare, 0295 018 000

Regionförvaltningsverket i Norra Finland
Pasi Hirvikoski, regionförvaltningsöverläkare, 0295 017 598
Saku Vaskivuo, överinspektör för socialvården, 0295 017 587

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Miia Kartinen, regionförvaltningsöverläkare, 0295 018 091
Annina Sadeoja, överinspektör, 0295 018 074

Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Anne Hiiri, enhetschef, 0295 016 067
Sari Husa, ledande överinspektör för socialvården, 0295 017 361

Regionförvaltningsverket i Östra Finland
Marja Kuronen, regionförvaltningsöverläkare, 0295 016 887

fornamn.efternamn@avi.fi

Kuvat

Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
PB 43
00521 Helsingfors

https://www.valvira.fi/web/sv

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Serviceboenden kan få fler omsorgsassistenter13.6.2022 12:38:38 EEST | Tiedote

Enligt tillsynsmyndigheterna kan antalet omsorgsassistenter vid serviceboenden höjas. Detta möjliggörs genom en gradvis höjning av personaldimensioneringen enligt definitionen i lagen om äldreomsorg. Enligt den nya anvisningen kan från och med nu ett arbetsskift vid ett serviceboende omfatta en omsorgsassistent per två yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården. Det riktgivande antalet omsorgsassistenter är då en omsorgsassistent per tio klienter. Hittills har antalet klienter som förutsätts för en omsorgsassistent varit femton.

Internationella adoptioner har fortsatt trots pandemin31.5.2022 15:49:26 EEST | Tiedote

Adoptionsnämnden informerar: Pandemin har inte stoppat adoptionsprocesserna, men de har blivit lite längre. År 2021 beviljade adoptionsnämndens tillståndssektion 72 nya tillstånd för internationell adoption. Sektionen förlängde även giltighetstiden för 55 tillstånd som beviljats för internationell adoption. År 2020 beviljades 60 nya tillstånd för internationell adoption, och samtidigt förlängdes giltighetstiden för 60 tillstånd. Internationella adoptioner till Finland genomförs via Rädda Barnen rf eller Interpedia rf. År 2021 beviljade adoptionsnämndens tillståndssektion 33 nya tillstånd för inhemsk adoption och förlängde giltighetstiden för 24 tillstånd. År 2020 var motsvarande siffror 30 och 10.

Valvira har ålagt samkommunen för Österbottens välfärdsområde och Satakunta sjukvårdsdistrikt att upphöra med operationer25.5.2022 09:22:14 EEST | Tiedote

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira har ålagt samkommunen för Österbottens välfärdsområde, det vill säga det tidigare Vasa sjukvårdsdistrikt, samt Satakunta sjukvårdsdistrikt att upphöra med operationer av inflammatoriska tarmsjukdomar och magcancer före slutet av november 2022. Koncentreringen av dessa operationer till universitetssjukhuset har inte förverkligats i enlighet med lagstiftningen.

Valvira ber sjukvårdsdistrikten utreda tillgång till specialiserad sjukvård28.4.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira ber sju sjukvårdsdistrikt om nya utredningar gällande situationen för tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård. På våren 2021 antog Valvira uppdraget att utreda situationen för de sju sjukvårdsdistrikten i fråga på basis av THL:s uppföljningsuppgifter. Läget för patienter som har väntat länge på behandling är oroande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme