Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Merihaan tulevaisuudesta keskustellaan yhdessä asukkaiden ja toimijoiden kanssa

Jaa

Merihaan kehittäminen on tullut ajankohtaiseksi yksittäisten maanomistajien taholta, joiden toiveena on kehittää aluetta sekä sen kiinteistöjä. Kaupunki aloittaa yhdessä osallisten kanssa koko aluetta koskevan kaavamuutosprosessin. Merihaan verkkotilaisuus 12.4. käynnistää keskustelun alueen tulevaisuudesta.

Merihaka Hakaniemen sillalta nähtynä. Kuva: Annika Lepistö, Kenno Anthropological Consulting / Miltton Oy
Merihaka Hakaniemen sillalta nähtynä. Kuva: Annika Lepistö, Kenno Anthropological Consulting / Miltton Oy

Merihaan ympäristössä on käynnissä useita muutoksia. Uuden Hakaniemen sillan rakentaminen on alkanut ja vanha silta tullaan purkamaan myöhemmin. Siltatöihin ja Hakaniemenrantaan rakennettavaan raitiotiehen liittyy vuosia kestäviä liikennejärjestelyjä. Myös uutta rakentamista on tulossa Hakaniemenrantaan sekä uusia liike- ja toimistotiloja Hakaniemenkadun ja Miina Sillanpäänkadun kulmaan.

Kaupunki on vastaanottanut useamman ideasuunnitelman ja projektiesittelyn koskien alueen kehitystä. Yksittäisten hankkeiden sijaan kaupungin tavoitteena on kehittää aluetta ensisijaisesti kokonaisuutena. Merihaan alueella on käynnistymässä kaavamuutosprosessi.

Merihaan kehittäminen – sen yhdistäminen ympäristössä tapahtuvaan muutokseen, täydennysrakentaminen sekä palvelujen parantaminen, on Helsingin yleiskaavan tavoitteiden mukaista ja kaupungin osalta toivottua. Kaupunki itse ei voi kehittää tai rakentaa yksityisomistuksessa olevalle maalle. Merihaan useissa rakennuksissa on suuri kunnostustarve, jota kokonaisuuden kehittäminen voi tukea.

Merihaan kehittämisestä keskustellaan verkkotilaisuudessa 12. huhtikuuta

Valmisteleva työ käynnistyy vuorovaikutuksella alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa. Yhdessä pyritään tunnistamaan alueen kaupunkikuvalliset ja historialliset arvot sekä näkemykset Merihaan tulevaisuudesta. Työn myötä selviää mitä tulee säilyttää ja kunnostaa, ja mitä osa-alueita voi kehittää. Tavoitteena on, että valmistelutyö toimii kehittämistyön lähtökohtana.

Vuoden 2021 aikana laadittiin Merihaan kaupunkirakenne- ympäristöhistoriaselvitys sekä etnografinen tutkimus perustuen asukkaiden haastatteluihin. Tätä aineistoa ja kehittämisen prosessia esitellään Merihaan kehittämisen tilannekatsaus ja keskustelutilaisuudessa  12.4.2022. 

Verkkotilaisuudessa alueen kaavoittaja kertoo näkemyksiään alueen kehittämisestä, tilaisuudessa kuullaan myös kaupunginmuseon puheenvuoro. Illan keskusteluosuudessa on varattu reilusti aikaa Merihaan asukkaiden ja toimijoiden näkemyksille ja kysymyksille esimerkiksi siitä, mitä alueella tulisi säilyttää ja kunnostaa tai mitä puolestaan voisi kehittää.

Tilaisuuden teemoihin voi valmistautua tutustumalla Merihaan usein kysyttyihin kysymyksiin

Valmistelutyön pohjalta luodaan koko Merihakaa koskevat suunnitteluperiaatteet

Elo-syyskuussa 2022 järjestetään työpajoja, joissa tutkitaan yhdessä asukkaiden ja alueen toimijoiden kanssa vaihtoehtoisia kehittämismahdollisuuksia.

Vuorovaikutuksen pohjalta laaditaan Merihaan suunnitteluperiaatteet, jotka tulevat ohjaamaan alueen kehittämistä ja kaavoitusta. Periaatteet nostavat esille mm. alueen ominaispiirteitä, säilytettäviä kohteita ja kehittämistä ohjaavia tekijöitä. Suunnitteluperiaatteiden luonnos tulee julkisesti nähtäville ja kommentoitavaksi syksyllä 2022.

Suunnitteluperiaatteiden valmistuttua maanomistajat voivat hakea kaavamuutosta, joka mahdollistaa rakentamisen, purkamisen, puiston tai piha-alueen kehittämisen, käyttötarkoituksen muutokset tai muuta alueen kehittämistä tai muutosta. Yksittäisiin kaavamuutoksiin on myös mahdollisuus vaikuttaa osana prosessia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Irene Siljama
arkkitehti
keskustan asemakaavoitus
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 33174
irene.siljama@hel.fi

Kuvat

Merihaka Hakaniemen sillalta nähtynä. Kuva: Annika Lepistö, Kenno Anthropological Consulting / Miltton Oy
Merihaka Hakaniemen sillalta nähtynä. Kuva: Annika Lepistö, Kenno Anthropological Consulting / Miltton Oy
Lataa
Merihaka ilmasta. Kuva: Annika Lepistö, Kenno Anthropological Consulting / Miltton Oy
Merihaka ilmasta. Kuva: Annika Lepistö, Kenno Anthropological Consulting / Miltton Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki kunnostaa lintuvesiä Ruovikosta lentoon -hankkeessa23.5.2022 09:03:38 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungilla on käynnistynyt Ruovikosta lentoon -Helmi-hanke, jossa keskitytään lintuvesien ja rantojen elinympäristöjen tilan parantamiseen. Hankkeen aikana tehdään käytännön hoitotoimia, jotka edesauttavat linnustoa ja muuta luonnon monimuotoisuutta. Samalla saadaan arvokasta tietoa järviruo’on talvileikkuusta ja ruokomassan hyödyntämisestä sekä kehitetään eri toimijoiden yhteistyötä. Hanketta rahoitetaan valtakunnallisesta Helmi-elinympäristöohjelmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme