Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Merimaisemia oppilaille ja palveluita asukkaille – Kruunuvuorenrannan palvelukorttelin ja puiston suunnittelukilpailu ratkennut

Jaa

Kruunuvuorenrannan palvelukorttelin uudisrakennuksen ja viereisen Haakoninlahden puiston eteläosan suunnittelukilpailu on ratkennut. Voittajaksi valikoitui Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy:n ja VSU maisema-arkkitehdit Oy:n ehdotus Rantavalli, jonka pohjalta jatketaan tarkempaa suunnittelua. Keskeisellä ja näkyvällä paikalla sijaitsevalle tontille rakennetaan yhtenäinen peruskoulu, ruotsinkielinen ala-aste, päiväkoti, leikkipuiston sisätilat, nuorisotila ja liikuntahalli. Haakoninlahdenpuistosta tulee alueen keskeinen rakennettu puisto.

Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit oy
Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit oy

Palvelukortteli rakentuu kaupallisen keskuksen ja uimarannan väliin

Kruunuvuorenrannan uudet julkiset palvelut rakennetaan ainutlaatuiselle paikalle. Kortteli sijaitsee kaupunginosan kaupallisen keskuksen ja uimarannan välissä Haakoninlahden rannalla. Kilpailun tavoitteena oli tuottaa toimivien ratkaisujen lisäksi myös laadukasta arkkitehtuuria, sillä kyseessä uuden kaupunginosan keskeinen julkinen rakennus.

Kilpailuehdotuksia arvioitiin toiminnallisten ja kaupunkikuvallisten näkökulmien lisäksi myös kokonaistaloudelliselta näkökannalta, sillä kaupungin tavoitteena on tehdä uudisrakennuksista turvallisia, pitkäaikaiskestäviä, muuntojoustavia ja energiatehokkaita. Ehdotuksien kokonaisratkaisu ja kehityskelpoisuus olivat keskeisessä roolissa suunnitelmien arvioinnissa, ja suunnittelua jatketaan voittaneen ehdotuksen pohjalta. Rakentaminen on kaupungin rakentamisohjelmassa aikataulutettu vuosille 2024-2026.   

 ”Tehtävä oli mielenkiintoinen mutta haastava – kilpailijoiden oli ratkaistava, kuinka rakennus liittyy osaksi rakentuvaa kaupunkia säilyttäen samalla julkisen luonteensa ja kuinka kokonaisratkaisu integroituu maiseman ja toiminnan ehtoihin. Taitavasti laadittu ratkaisu perustuu sisäkadun varteen sijoittuvien aukioiden ja oppimiskorttelien sarjaan. Sijainti meren välittömässä läheisyydessä toi myös omat haasteensa, sillä voimakas säärasitus altistaa rakenteita. Voittaneessa ehdotuksessa jokaista osa-aluetta on tutkittu huolella, ja arkkitehtuuri on rakennuksen suuresta koosta huolimatta eläytyvää ja sympaattista”, kertoo palkintolautakunnan puheenjohtaja, toimialajohtaja Mikko Aho.

Palvelukortteliin sijoittuu 700 oppilaan yhtenäinen peruskoulu, 250 oppilaan ruotsinkielinen ala-aste, 200-paikkainen päiväkoti, liikuntahalli ja nuorisotila sekä puistoon sijoittuvan leikkipuiston sisätilat. Vaikka rakennus on ennen kaikkea nykyajan vaatimukset täyttävä oppimisympäristö, palvelee se kaupungin periaatteiden mukaisesti koko kaupunginosan asukkaita, sillä osa rakennuksen tiloista kuten liikuntahalli ja aineopetusluokat suunnitellaan myös asukaskäyttöön.

Haakoninlahdenpuistosta alueen keskeinen rakennettu puisto

Kruunuvuorenrannassa on runsaasti luonnonvaraista ympäristöä, ja kilpailun kohteena olleen Haakoninlahdenpuiston merkitys sen keskeisenä rakennettuna puistona korostuu. Sinne sijoittuu muun muassa koko kaupunginosaa palveleva leikkipuisto.

Voittaneen työn pihan ja puiston kokonaisjaottelu on selkeä, ja antaa hyvät lähtökohdat jatkosuunnitteluun. Se on jaettu hulevesivyöhykkeeseen, avoimeen keskiosaan ja leikkivyöhykkeeseen. Suunnitelmassa on huomioitu eri-ikäiset lapset, ja myös teineille ja aikuisille on oleskelupaikkoja. Jatkosuunnittelussa kuitenkin vielä tarkastellaan muun muassa leikkialueiden toimivuutta.

Kruunuvuorenranta kasvaa nopeasti

Uusi palvelukortteli ja puisto vastaavat nopeasti kasvavan Kruunuvuorenrannan tarpeisiin. Kruunuvuorenrannassa oli vuoden 2020 lopussa noin 5000 asukasta. Vuosittain kaupunginosaan muuttaa noin 800 asukasta. Asukasmäärä on noin 13 000 – 13 500 vuonna 2030, kun kaupunginosa valmistuu arviolta vuonna 2030.

Asuntorakentaminen jatkuu tänä vuonna Haakoninlahdella ja Gunillankalliossa sekä alkaa Kruunuvuoressa. Kaduista on rakennettu hieman yli puolet. Alueen pohjoisosassa, Hopealaaksossa, ryhdytään rakentamaan tänä vuonna liikuntapuistoa. Hopealaakson päiväkoti valmistuu kesäkuussa. Tahvonlahden koulun ja päiväkodin laajennus ja peruskorjaus aloitetaan huhtikuussa.

Kruunusillat-raitiotie aloittaa valmistelevat rakentamistyöt Kruunuvuorenrannassa tänä keväänä. Tämän hetken tavoite Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman keskustaan yhdistävän raitiotieyhteyden valmistumiselle on vuonna 2026, ja liikennöinti alkaisi 2027.

Kilpailussa lähes 30 osallistumishakemusta

Osallistumishakemuksen kilpailuun jätti 28 työryhmää, joista kolme osallistujaa arvottiin toteutusreferenssit esittäneiden joukosta ja kolme kaikkien vähimmäisvaatimukset täyttäneiden joukosta. Suunnittelukilpailu toteutettiin yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton kanssa. Palkintolautakunta päätti jakaa kunniamaininnan ehdotukselle Luodot, jonka tekijöiksi paljastuivat Verstas Arkkitehdit Oy ja LOCI maisema-arkkitehdit Oy.

Kilpailun tavoitteet perustuivat Helsingin kaupungin strategiaan ja siitä johdettuihin toimenpideohjelmiin. Niissä korostuvat ilmastovastuu, toimivat oppimisympäristöt, liikkumisen edistäminen, taloudellisesti kestävä kehitys ja palvelutilahankkeiden rakentamisen laadun, toiminnallisuuden, pitkäaikaiskestävyyden, turvallisuuden ja terveellisyyden varmistaminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reetta Amper
Projektinjohtaja
Kaupunkiympäristön toimiala
Rakennukset ja yleiset alueet
09 310 38283
reetta.amper@hel.fi

Kuvat

Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit oy
Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit oy
Lataa
Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy
Kuva: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy
Lataa
Sijainti.
Sijainti.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.4.202115.4.2021 21:04:20 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 15.4.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 29.4.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme