SDP EDUSKUNTA

Merja Mäkisalo-Ropponen: Vahvat naiset ansaitsevat liputuspäivänsä

Jaa

Tänään Minnan Canthin ja tasa-arvon päivänä julkaistiin merkittävä uutinen Miina Sillanpään päivän hyväksymisestä viralliseksi liputuspäiväksi vuodesta 2023 alkaen. Miina Sillanpään päivää vietetään Suomessa ensimmäisenä päivänä lokakuuta, jolloin valtiopäiväjärjestys ja vaalilaki tulivat voimaan vuonna 1906 Suomen suuriruhtinaskunnassa. Miina Sillanpää oli Suomen ensimmäinen naisministeri ja toimi kansanedustajana kaikkiaan 38 vuotta.

SDP:n kansanedustaja ja Miina Sillanpää säätiön hallituksen jäsen Merja Mäkisalo-Ropponen on iloinen, että 1. lokakuuta 2023 on ensimmäinen virallinen liputuspäivä Miina Sillanpään  päivän kunniaksi. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kansanedustaja ja Miina Sillanpää säätiön hallituksen jäsen Merja Mäkisalo-Ropponen on iloinen, että 1. lokakuuta 2023 on ensimmäinen virallinen liputuspäivä Miina Sillanpään päivän kunniaksi. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

– Nyt näillä kahdella tärkeällä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolustajanaisella on oma liputuspäivänsä, sanoo kansanedustaja ja Miina Sillanpää säätiön hallituksen jäsen Merja Mäkisalo-Ropponen (sd).

Sisäministeriö on jo vuodesta 2016 antanut Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivälle liputussuosituksen. Päivän tarkoituksena on sekä muistaa Miina Sillanpään elämäntyötä, että nostaa esille kansalaisvaikuttamisen merkitystä yhteiskunnassa.

Sekä Sillanpäälle että Canthille yhteistä oli heikompiosaisia välittäminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Molempien ajatukset ovat ajankohtaisia edelleen. Esimerkiksi Miina Sillanpää on todennut: ”Pelkät sanat eivät riitä, tarvitaan myös tekoja.” ja ”Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvinvointiin, inhimillisiin työoloihin ja ihmisyyden kunnioittamiseen”. Minna Canth on taas todennut, että ”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys, se on ihmiskunnan kysymys”.

– Nämä vahvat naiset ovat liputuspäivänsä totisesti ansainneet. He ovat omalta osaltaan olleet tienraivaajia niin tasa-arvon, kun kansalaisvaikuttamisen osalta, Mäkisalo-Ropponen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

SDP:n kansanedustaja ja Miina Sillanpää säätiön hallituksen jäsen Merja Mäkisalo-Ropponen on iloinen, että 1. lokakuuta 2023 on ensimmäinen virallinen liputuspäivä Miina Sillanpään  päivän kunniaksi. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kansanedustaja ja Miina Sillanpää säätiön hallituksen jäsen Merja Mäkisalo-Ropponen on iloinen, että 1. lokakuuta 2023 on ensimmäinen virallinen liputuspäivä Miina Sillanpään päivän kunniaksi. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Viitanen: Kotitalousvähennys paremmin käyttöön kerros- ja rivitalojen peruskorjauksissa16.4.2021 07:13:24 EEST | Tiedote

Suomessa on paljon kerros- ja rivitaloja, jotka ovat peruskorjauksen tarpeessa. Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajan, kansanedustaja Pia Viitasen mukaan olisi reilua ja järkevää laajentaa kotitalousvähennyksen käyttöä niin, että myös kerros- ja rivitaloissa asuvat tavalliset perheet ja eläkeläiset hyötyisivät siitä tasapuolisemmin. Viitasen mukaan on hyvä, että jo nyt omakotitaloissa asuvilla on useimmiten mahdollisuus käyttää vähennystä isoissa remonteissa. Sen sijaan vähennystä ei tällä hetkellä myönnetä mm. asunto-osakeyhtiöille. - Meillä on eräänä haasteena iso korjausvelka. Esimerkiksi monessa lähiössä rakennuskanta alkaa tulla siihen ikään, jossa peruskorjaukset ovat välttämättömiä. Kansallisvarallisuudestamme, ihmisten kotien kunnosta, on tärkeää pitää huolta. - Esimerkiksi putkiremontti on asia, jota ei voi loputtomiin lykätä. Olisi reilua, että myös kerrostalossa asuva voisi hyödyntää vähennystä välttämättömissä peruskorjauksissa. Viitanen muistuttaa hallituksen

SDP:n Tuula Väätäinen: Rajoituksia lievennetään Pohjois-Savossa15.4.2021 16:09:18 EEST | Tiedote

Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) iloitsee Pohjois-Savon parantuneesta koronatilanteesta, jonka johdosta rajoituksia voidaan lieventää maakunnassa. Perustuslakivaliokunta on ottanut kantaa 18.4. saakka voimassa olevan ravintolasulun alueelliseen soveltamisalaan. Valiokunnan käsiteltävänä oli asetusmuutos, jossa sulun piiristä poistettiin Pohjois-Pohjanmaan maakunta ja Kittilän kunta. Perustuslakivaliokunta edellyttää lisäksi, että soveltamisalasta poistetaan Pohjois-Savon maakunta. - Ravintolasulku perustuu oikeudellisesti perustuslain 23 §:ään. Sulun tulee olla välttämätön, jotta sitä voidaan pitää yllä. Perustuslakivaliokunnan mielestä epidemiatilanne on viime aikoina muuttunut niin, ettei Pohjois-Savon maakunnassa ravitsemisliikkeiden suljettuina asiakkailta pitäminen enää täytä välttämättömyysedellytystä, Väätäinen toteaa. Perustuslakivaliokunta on aikaisemmin ravintolasulkua tarkastellessaan pitänyt tärkeänä, että alueellista soveltamisalaa arvioi

SDP:n Kymäläinen: Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma on valmis15.4.2021 13:44:11 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) pitää erinomaisena sitä, että Suomen ensimmäinen, 12-vuotinen valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma vuosille 2021–2032 on valmistunut. Se on annettu tänään eduskunnalle valtioneuvoston selontekona. - On hienoa nähdä suuren työmme tulevan tältä erää päätökseensä. Valtakunnallisen suunnitelman myötä lisätään pitkäjänteisyyttä liikennejärjestelmämme kehittämiseen, jotta pääsemme eroon hallituskausittain tempoilevasta siltarumpupolitiikasta. Yksittäisten hankkeiden sijaan tarkastellaan kokonaisuutta, mikä edistää toimenpiteiden suunnittelun ja rahoittamisen pitkäjänteisyyttä. Suunnitelmassa määritellään suuntaviivat tuleville 12 vuodelle kaikkien liikennemuotojen osalta. Tavoitteenamme on toimiva, turvallinen ja kestävä liikennejärjestelmä, suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtaja Kymäläinen kertoo. Työ valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelemi

SDP:n Salonen: RMC:n uusi tilaus tuo toivoa ja varmuutta koronakriisin jälkeiseen aikaan14.4.2021 12:46:49 EEST | Tiedote

Rauma Marine Constructions Oy tiedotti keskiviikkona, että se on solminut sopimuksen kahden matkustaja-autolautan rakentamisesta Rauman telakalla tasmanialaisen TT-Line Companyn kanssa. TT-Line vetäytyi kesällä koronapandemian vuoksi aiemmin tehdystä aiesopimuksesta, mutta neuvotteluihin palattiin tämän vuoden maaliskuussa. Alusten rakentaminen käynnistyy RMC:n mukaan keväällä 2022. Projektin työllisyysvaikutus on arviolta noin 3 500 henkilötyövuotta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme