SDP EDUSKUNTA

Merja Mäkisalo-Ropponen: Vanhuspalveluiden valvonta riittämätöntä

Jaa

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen käytti torstaina puheenvuoron talousarvion sosiaali- ja terveysministeriön pääluokan yleiskeskustelussa, jossa hän toi esille huolensa vanhus- ja vammaispalvelujen valvonnan riittämättömyydestä

 -          Suomessa ei tällä hetkellä noudateta vanhuspalvelulakia. Olemme saaneet lukea, miten henkilömitoituksia kierretään esimerkiksi haamuhoitajia työvuorolistaan merkkaamalla. Henkilöstömitoitukset ovat jo riittämättömiä jopa potilaan perustarpeiden hoitamiseen, Mäkisalo-Ropponen totesi.

-          Ympärivuorokautisen hoivan valvonta ei toimi, sillä aluehallintoviranomaisten valvontaresurssit ovat aivan liian huonot ja niitä on jopa karsittu. Aluehallintovirastot itsekin viestivät, etteivät he pysty hoitamaan valvontaa kunnolla ja riittävästi. Omavalvonta ei ole riittävä valvontamekanismi. Liian monessa paikassa omavalvontasuunnitelmassa asiat näyttävät olevan vain paperilla kunnossa. Todellisuus on jotain ihan muuta, kertoi Mäkisalo-Ropponen.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) kommentoi Merja Mäkisalo-Ropposen puheenvuoroa sanoen, että ikäihmisten hoitolaitosten valvonta tulee tehostumaan oikeusasiamiehen kanslian voimavaroja vahvistamalla.

-          Oikeusasiamiehen kanslian voimavarojen vahvistaminen on hyvä ja kannatettava. Se ei kuitenkaan ratkaise valvontaongelmaa. Valvonnan pitää tapahtua alueilla, missä tunnetaan alueen tilanne ja toimintapaikat parhaiten. Järkevintä, nopeinta ja tehokkainta onkin lisätä voimavaroja aluehallintoviranomaisille, toteaa Mäkisalo-Ropponen.

-          Viesteihin ikäihmisten palvelujen määrän ja laadun heikentymisestä sekä eriarvoistumisesta on vihdoinkin suhtauduttava vakavasti. Suomi tarvitsee vanhusasiavaltuutetun toimen! Mallia voi ottaa lapsiasiavaltuutetun työskentelystä, jonka asemaa ja merkitystä ei kukaan kiistä yhteiskunnassamme. Lapsiasianvaltuutettu antaa muun muassa kerran neljässä vuodessa eduskunnalle kertomuksen toimialaltaan. Juuri tällaista palautetta päättäjät tarvitsisivat myös ikäihmisten oikeuksien toteutumisesta. SDP:n vaihtoehtobudjetissa esitetäänkin vanhusasiavaltuutetun viran perustamista, kertoo Mäkisalo-Ropponen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Tasa-arvopolitiikassa tyhjillä sanoilla pelaamisen aika on ohi – tarvitaan tekoja19.3.2019 14:31:34 EETTiedote

Tulevaisuuden Suomen on oltava jokaiselle hyvä maa elää. Jotta huomenna olisi paremmin kuin eilen ja jokainen voisi tavoitella omanlaistaan hyvää arkea ja innostavaa työelämää, on meidän varmistettava tasa-arvon toteutuminen suomalaisessa yhteiskunnassa. SDP:n eduskuntaryhmä on erityisen huolestunut iäkkäiden naisten ja lapsiperheiden köyhyyden kasvusta, mikä on hallituksen kylmän talouspolitiikan tulosta.

SDP:n Lindtman: Työeläkejärjestelmä on vahva näyttö sopimisen voimasta19.3.2019 13:01:47 EETTiedote

Eläketurvakeskuksen päivitetyn laskelman mukaan eläketurvan rahoitusnäkymät ovat vakaat seuraavat vuosikymmenet. – Suomen työeläkejärjestelmä on taloudellisesti kestävällä pohjalla. Työmarkkinajärjestöt ansaitsevat kiitoksen siitä, että työeläkejärjestelmää on onnistuttu päivittämään säännöllisesti, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Lindtman muistuttaa, että työeläkejärjestelmän kehittämisessä kolmikantaista valmisteluperinnettä on osattu hyödyntää oikein. – Työeläkkeissä on yhteistyössä työnantajien, työntekijöiden ja valtiovallan kesken haettu yhteinen tilannekuva, jonka pohjalta on yhdessä sovittu tavoitteista ja keinoista. Sopimisen kulttuuri on ollut vahvaa ja tulokset ovat olleet sen mukaisia. Lindtman pahoittelee, että viime päivinä työnantajien piiristä on kuulunut paljon toisenlaistakin puhetta kolmikannasta ja sopimisesta. - Toivoisin, että kaikki elinkeinoelämän toimijat muistaisivat sopimisen olevan aina riitaa parempi. Mahtavatko kaikki työnantajal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme